Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Παράταση για το Κτηματολόγιο στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία ζητά ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας απ’ τον Υπουργό Περιβάλλοντος


Παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των εγγραφών στο Κτηματολόγιο στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας ζήτησε σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μ’ επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Στην επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «με δεδομένη την επικείμενη εκπνοή της προθεσμίας για την καταχώρηση των εγγραφών στο Κτηματολόγιο είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη προβλήματα και δυστοκίες που κατά περιοχή παρατηρούνται, προξενώντας ανησυχία στους ιδιοκτήτες ακινήτων και αργούς ρυθμούς στην όλη διαδικασία κτηματογράφησης».



Και προσθέτει: «Ειδικότερα, στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος καταγράφονται αυξημένα ποσοστά αποχής από την διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας εξαιτίας μιας σειράς πολλών και διαφορετικών λόγων. Για παράδειγμα, σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφεται έλλειψη τοπογραφικών διαγραμμάτων ή και τίτλων ιδιοκτησίας, ιδίως για ακίνητα που βρίσκονται σε αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές. Αποτέλεσμα είναι ο χρόνος να μην είναι επαρκής ώστε απρόσκοπτα να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση. Είμαι, συνεπώς, της γνώμης ότι το ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο θα πρέπει να προχωρήσει σε απόφαση παράτασης της υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας ώστε να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και να διασφαλιστεί απόλυτα η εγκυρότητα της διαδικασίας».
Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας υπογραμμίζει, τέλος, την ανάγκη, το αίτημα που καταθέτει η Περιφέρεια να εξεταστεί με προσοχή ώστε με την παράταση της κτηματογράφησης -σε χρόνο εύλογο- να αποτραπεί ο κίνδυνος της πιθανής απώλειας δικαιωμάτων ιδιοκτητών στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία.