Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Απατήσεις για την ανάπλαση της οδού Κύπρου και το ζήτημα κουνουπιών και αδέσποτων ζητά ο υποψήφιος δήμαρχος Μεσολογγίου Τάκης Κοτσόργιος


Ο υποψήφιος δήμαρχος Μεσολογγίου, επικεφαλής του «Forum ενεργών πολιτών Μεσολογγίου», Δημήτρης (Τάκης)  Κοτσόργιος με επιστολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Μεσολογγίου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ζητά απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων αναφορικά με το έργο της ανάπλασης της οδού Κύπρου στο Μεσολόγγι και για το ζήτημα των αδέσποτων και των κουνουπιών.
Μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Κοτσόργιος σημειώνει:

«Κύριοι ως ενεργοί πολίτες και κάτοικοι της Ι.Π. Μεσολογγίου, έχουμε παραξενευτεί πολύ με την «ταχύτητα» υλοποίησης της πεζοδρόμησης της περιφερειακής οδού Κύπρου, με κατεύθυνση και αρχής γενομένης από το λιμάνι ,προς το τμήμα της που υπάρχει το κτίριο των υπηρεσιών της Περιφέρειας, στην περιοχή της Πλώσταινας.
Δεν έχουμε καμμιά ενημέρωση από καμία υπεύθυνη αρχή της πόλης μας για την «σκοπιμότητα», της καταστροφής μίας τόσο σημαντικής οδικής περιφερειακής οδού της πόλης μας, για να μετατραπεί σε πεζόδρομο. Μάλιστα ενώ σήμερα η οδός Κύπρου διαθέτει 2 ρεύματα κυκλοφορίας αυτοκινήτων με δύο λωρίδες ανά ρεύμα που διαχωρίζονται με φαρδιά νησίδα,  με το συγκεκριμένο υλοποιούμενο έργο της ακατανόητης «πεζοδρόμησης» καταστρέφεται τελείως το ένα τμήμα διπλής κυκλοφορίας και η νησίδα μετατρέπεται σε ακραίο τμήμα μεταξύ νέου πεζόδρομου και τμήματος διπλής πλέον κυκλοφορίας στο εναπομένον τμήμα της περιφερειακής οδού.
Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε:



Α) Βάσει ποιάς Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υλοποιείται το συγκεκριμένο «υποβαθμιστικό» για την πόλη μας ΈΡΓΟ?
Β) Από ποιόν φορέα προέρχεται η χρηματοδότηση του έργου?
Γ) Έχει προϋπάρξει τροποποίηση του πολεοδομικού και ρυμοτομικού σχεδιασμού της πόλης μας, από όπου θα διαφαίνεται και η αναγκαιότητα ή η χρησιμότητα μίας τέτοιας «μετατροπής» από περιφερειακή οδό με ποδηλατοδρόμους ,σε απλή διπλής κυκλοφορίας οδό με πολύ πλατύ για τα δεδομένα της πόλης πεζόδρομο? Το Μεσολόγγι αποτελεί παράδειγμα πανελλαδικά για την ύπαρξη «ποδηλατοδρόμων» και ενός εξαιρετικού ρυμοτομικού σχεδιασμού, για ποιο λόγο αυτός καταστρέφεται?.
Δ) Έχουν ενημερωθεί για την έγκριση της ΜΠΕ (Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) αρμόδιες αρχές ,όπως ΥΠΠΟΑ,ΥΠΠΕ , ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ, Λιμενικό Ταμείο κ.λ.π, καθότι ο νέος «πεζόδρομος» εφάπτεται και είναι ορατός τόσο με Νεοκλασικά αλλά και διατηρητέα κτίρια της πόλης  μας(οικία Πετρόπουλου ,Παλαμική σχολή, χώρο Λιμανιού, ορατό σημείο από τον Αρχαιολογικό χώρο Πλευρώνας κ.λ.π).Αν έχουν ενημερωθεί και γνωμοδοτήσει θετικά ή αρνητικά, παρακαλούμε να μας αποσταλούν οι γνωμοδοτήσεις τους.
Ε) Πως είναι δυνατόν να προηγείται η σμίκρυνση κατά πολύ ενός πολυσύχναστου περιφερειακού δρόμου, που οδηγεί μάλιστα κατευθείαν σε προβλήτες φόρτωσης και εκφόρτωσης του λιμανιού της πόλης, αλλά και σε σημαντικές Δημόσιες Υπηρεσίες που εξυπηρετούν τον Πολίτη και να μην προηγείται ένα έργο μείζονος σημασίας, όπως η τοποθέτηση   προστατευτικών  μπαρών με δενδροφύτευση ή η διαπλάτυνση της πολύ σημαντικής για τον τουρισμό αλλά και την πόλη γενικότερα  οδού που οδηγεί στην Τουρλίδα? Έχει βαφεί με το «αίμα» των συμπολιτών μας πάμπολλες φορές και αποτελεί και  πόλο έλξης για την επαφή με την λιμνοθάλασσα μας…και θεωρούμε ότι ακόμη και το κόστος θα ήταν λιγότερο. Δεν θεωρούμε ότι αποτελεί ένα αναγκαίο έργο «υποδομής», αλλά  ένα ακόμη «έργο βιτρίνας», το οποίο θα επιβαρύνει περαιτέρω τον ήδη επιβαρυμένο πολίτη της πόλης μας, είτε διά μέσου του Ταμείου του Δήμου ,είτε δια μέσου της μη χρήσεως του δρόμου σωστά. Άλλωστε δεν γέμισε ξαφνικά η πόλη μας «πεζούς» που δεν χωράνε στους υπάρχοντες πεζόδρομους, για να έχει δημιουργηθεί η ανάγκη επαύξησής τους…
στ) Ωστόσο  οι πολίτες μας δεν ΜΠΟΡΟΥΝ  ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΣΟΥΝ πλέον τα ποδήλατά τους στους ήδη διαμορφωμένους πεζόδρομους, λόγω της ύπαρξης «επικίνδυνων» αδέσποτων ζώων, των οποίων ο πολλαπλασιασμός είναι πλέον ανεξέλεγκτο, εξαιτίας της αδιαφορίας των υπευθύνων. Χέουμε καθημερινά πάμπολλα κρούσματα «επίθεσης» σε συμπολίτες μας, από τα άμοιρα πεινασμένα ζώα. Μήπως αυτό θα ήταν μία αναγκαία προτεραιότητα για την Περιφερειακή και Δημοτική μας Αρχή, για να δοθεί μία «μόνιμη λύση», ανώδυνη για τα ίδια τα ζωάκια αλλά και χρήσιμη για τους πολύπαθους συμπολίτες μας, της οποίας το κόστος σίγουρα δεν θα έφθανε το κόστος καταστροφής του υπάρχοντος δρόμου διπλής κυκλοφορίας και των υποδομών του, και των νέων επιβεβλημένων εργασιών και υλικών για την «ακατανόητη» αλλαγή χρήσης του ?
Ζ) Η διεύθυνση Υγιεινής της περιοχής μας ΔΕΝ αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο των κουνουπιών και των αδέσποτων για την Δημόσια Υγεία, για να ξοδέψει τα δέοντα κονδύλια για την προστασία μας? Έρχεται καλοκαίρι και δεν θα μπορεί ούτε οι Μεσολογγίτες αλλά ούτε και οι επισκέπτες να χρησιμοποιήσουν τους «πεζόδρομους», λόγω των κίνδυνων που προαναφέραμε από τα κουνούπια και τα αδέσποτα. Έχει γίνει κάποια μέριμνα για αυτά και από ποιόν?
Παρακαλούμε πολύ για την βοήθειά σας και τις απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματά μας, διότι οι καιροί που διάγουμε, η προεκλογική περίοδος κ.λ.π …μας υποβάλλουν σε τουλάχιστον «καχύποπτες» σκέψεις και «φοβίες». έχουμε δε κάθε έννομο συμφέρον ως πολίτες του Ελληνικού Κράτους να ζητούμε διαφάνεια για τις οποιεσδήποτε αναθέσεις μελετών ή έργων που υλοποιούνται με χρήματα του κρατικού μας προϋπολογισμού, ’όπως όλα τα παραπάνω που σας αναφέρουμε.
Αναμένοντας τις πληροφορίες που ζητάμε παρακαλούμε και τις αρχές στις οποίες κοινοποιείται η παρούσα επιστολή, όπως μας ενημερώσουν για στοιχεία που οι ίδιες πιθανόν να διαθέτουν από ελέγχους που ίσως   έχουν κάνει, χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε.»