Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Η ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ


Γράφει ο Γιώργος Κ. Λύτρας
Συνταξιούχος Alpha Bank

Με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 αποτυπώνεται μια νέα πραγματικότητα για τον Νομό μας και ειδικότερα για την Δήμο Μεσολογγίου. Το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος αποτελεί παρελθόν μετά την συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ, θα λειτουργούν τρία πανεπιστημιακά τμήματα της Σχολής Γεωπονίας: α) Ζωικής Παραγωγής – Υδατοκαλλιεργειών β) Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής και γ) Φυτικής Παραγωγής. Η διάρκεια σπουδών μάλιστα, θα είναι πενταετής. 
Με απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, ορίζεται ως έδρα της Γεωπονικής Σχολής το Μεσολόγγι, προσδίδοντας Ακαδημαϊκή ταυτότητα στην πόλη.



Στη σχολή ανήκουν τα τρία τμήματα του Μεσολογγίου, ένα της Αμαλιάδος και ένα του Αγρινίου, αφού το δεύτερο, που είχε εξαγγελθεί, ανεβλήθη η λειτουργία του, όπως και άλλα τριάντα επτά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Με δεδομένο αυτό τον ακαδημαϊκό χάρτη, θα αποτυπώσω τις σκέψεις και τις προτάσεις μου, συνοδευόμενες από μία ευχή. Να αποβληθεί επιτέλους η μιζέρια του τόπου. Να δούμε την νέα πραγματικότητα ως θετική εξέλιξη. 





Ταυτόχρονα να εκπονηθεί μια στρατηγική ανάπτυξης – συμπόρευσης ακαδημαϊκής και τοπικής κοινωνίας με μπροστάρη τον Δήμο. Τοπικοί φορείς και κοινωνία να αγκαλιάσουμε το Πανεπιστήμιο που έχει πλούσιες υποδομές, αφού αποτελεί ένα μοναδικό campus. Στο πέρασμα του χρόνου υλοποιήθηκε σταδιακά, μια στρατηγική ακαδημαϊκής ανάπτυξης, μια στρατηγική που δεν εκπονήθηκε από κάποιο θεσμικό όργανο, αλλά σχηματοποιήθηκε στο χρόνο, από πολιτεία, Δήμο, φορείς και την αγωνία της κοινωνίας. Έχουν τεθεί πλέον τα θεμέλια, ώστε να εξελιχθεί το Μεσολόγγι σε πρότυπο ακαδημαϊκό κέντρο και ταυτόχρονα σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και διεύρυνσης της πλούσιας πνευματικής και πολιτιστικής παράδοσης της πόλης. 
Προϋπόθεση αυτών αποτελεί η συμπόρευση ακαδημαϊκής και τοπικής κοινωνίας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε ο Δήμαρχος Αγρινίου, αφού στην πρόσφατα οργανωθείσα υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών στο Αγρίνιο, έδωσε το παρόν, μαζί με εκπροσώπους των τοπικών φορέων, αλλά και την Αντιπεριφερειάρχη. Μάλιστα αυτή η παρουσία έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η αναβολή λειτουργίας του ενός Πανεπιστημιακού τμήματος στο Αγρίνιο.
Το προσεχές Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, το νεοϊδρυθέν τμήμα Ζωικής Παραγωγής – Υδατοκαλλιεργειών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου, εγκαινιάζει την λειτουργία του με επιστημονική ημερίδα και open day με επισκέψεις στις εγκαταστάσεις της Σχολής στο Μεσολόγγι. 

Επιβάλλεται να δώσουμε το παρόν, απλοί δημότες και φορείς, να υπάρξει η παρουσία της κοινωνίας και όχι μόνο των εκπροσώπων της, γενικότερα σε εκδηλώσεις που διεξάγονται στον Πανεπιστημιακό χώρο και αποτυπώνουν την δυναμική των νέων τμημάτων. Ας γίνει κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας και να πάψει να σκέπτεται μόνο πως θα ωφεληθεί οικονομικά, από την παρουσία του φοιτητή στη πόλη.
Στο νέο αυτό Πανεπιστημιακό ξεκίνημα να μην μείνουν αποκομμένες η Πανεπιστημιακή με την τοπική κοινωνία, όπως συνέβη στα χρόνια του ΤΕΙ. Άλλωστε η φύση και το περιεχόμενο των σπουδών των νέων Πανεπιστημιακών τμημάτων επιβάλει την διασύνδεση με αγροτικούς συνεταιρισμούς, φορείς της λιμνοθάλασσας, ιχθυοκαλλιέργειες και φορείς φυτικής παραγωγής.  Να πάρει ο Δήμος άμεσα πρωτοβουλία για σύσταση επιτροπής με μοναδική στόχευση την συνεργασία των δύο πλευρών με συγκεκριμένο σχεδιασμό και χωρίς ευχολόγια. 
Ως πολίτες  να μην προσεγγίζουμε την παρουσία του φοιτητή, μόνο από την πλευρά της ’’γκαρσονιέρας’’ και του ‘’καφέ’’. Ας συνδιοργανωθούν κοινές εκδηλώσεις με αμφίπλευρο ενδιαφέρον. Με πρωτοβουλίες μας να μυηθούν οι φοιτητές στην πλούσια πολιτιστική παράδοση της πόλης, με παράλληλες ενημερώσεις και περιηγήσεις στους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους.
Είθε, μετά από καθυστέρηση δεκαετιών να πραγματοποιηθεί η νέα οδική σύνδεση του campus με την πόλη. Τα νέα Πανεπιστημιακά τμήματα και το περιεχόμενο των σπουδών των, προσιδιάζει στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας του τόπου μας.
Η στήριξη και η ανάπτυξη σε ισχυρό ακαδημαϊκό πόλο στην Δυτική Ελλάδα, των νέων τμημάτων, αφορά την Πανεπιστημιακή κοινότητα, την τοπική κοινωνία και πρωτίστως τον Δήμο.