Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

"Φωτό - βόλτα" στο αρχαίο λιμάνι στον Άγιο Παντελεήμονα Αστακού




Γράφει ο Γιάννης Ρουσόπουλος

To Σάββατο στις 9 Νοεμβρίου κάναμε ακόμα μια δημιουργική "φώτο-βόλτα" με τη Φωτογραφική Ομάδα του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου "Το Αιτωλικό".
Στόχος τέθηκε το αρχαίο λιμάνι του Αγίου Παντελεήμονα, κρυμμένο μέσα σε βαθύ όρμο, σαν φιόρδ. Είναι βόρεια από το Πλατυγιάλι, στην περιοχή του Αστακού.
Εκεί υπήρχε αρχαία Aκαρνανική πόλη. Όπως αξιολογήσαμε τα πράγματα, ο σημερινός ναός του Αγίου Παντελεήμονα θα πρέπει να έχει κτιστεί πάνω στη θέση αρχαίου ναού.





Τουλάχιστον από τα χρόνια τα βυζαντινά κι ως τη δεκαετία του '60 λειτουργούσε λιμάνι εξαγωγικό. Εξάγονταν με καΐκια το ονομαστό κύπελο της βελανιδιάς του Ξηρομέρου, το πλέον κατάλληλο υλικό για την επεξεργασία των δερμάτων και προωθούνταν σε πολλά λιμάνια της Μεσογείου. Το ίδιο και τα αγροτικά προϊόντα από την πεδιάδα του Αχελώου.
Στην ευρύτερη περιοχή διαχειμάζουν πατροπαράδοτα κτηνοτρόφοι από την Πίνδο.
Το παλιό τελωνείο, οι αποθήκες κι άλλα δημόσια κτίρια, αφέθηκαν στην εγκατάλειψη και ερειπώνονται.
Νέος ασφαλτοστρωμένος δρόμος κατασκευάστηκε πρόσφατα και διασχίζει τον οικισμό. Κατέστρεψε σε σημαντικό βαθμό το τοπίο με τις μεγάλες τομές στα βραχώδη πρανή του βουνού. Ακολουθώντας τον, βρεθήκαμε σε αυλή ιδιωτικής επιχείρησης. Είναι δηλαδή αδιέξοδος. Έγινε με χρήματα της Περιφέρειας (δηλ εμείς τον πληρώσαμε) για να εξυπηρετήσει κάποιον ιδιώτη !!!