Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Και μετά το 2009 ευρωπαϊκές ενισχύσεις στους Καπνοκαλλιεργητές

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τροπολογία του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γιάννη Γκλαβάκη για την διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος ενισχύσεων για τους καλλιεργητές καπνού και μετά το 2009.
Η σχετική τροπολογία υποβλήθηκε με την ευκαιρία εξέτασης της έκθεσης για την χρηματοδότηση του Κοινοτικού Ταμείου Καπνού για δύο επιπλέον χρόνια με σκοπό την χρηματοδότηση δράσεων για τις επιπτώσεις από την κατανάλωση καπνού. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ είχε ζητήσει, και τελικά ορίστηκε σκιώδης εισηγητής στη συγκεκριμένη έκθεση, για να μπορέσει να προασπίσει τα συμφέροντα των ελλήνων καπνοκαλλιεργητών.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινή οργάνωση αγοράς για τον καπνό προβλέπει από το 2009 τη μεταφορά των πόρων που σήμερα δίδονται σαν επιδοτήσεις στους παραγωγούς από τον πυλώνα Ι (άμεσες ενισχύσεις), στον λεγόμενο πυλώνα ΙΙ, που περιλαμβάνει διαρθρωτικά μέτρα.


Ο κ. Γκλαβάκης υποστηρίζει ότι είναι δίκαιο να εξακολουθήσουν να δίδονται οι ενισχύσεις για τον καπνό, τη στιγμή που συνεχίζονται οι επιδοτήσεις για την πλειοψηφία των υπολοίπων γεωργικών προϊόντων τουλάχιστον μέχρι το 2013, οπότε και θα επανεξεταστεί η διατήρησή τους ή μη. Η οποιαδήποτε διακριτική μεταχείριση εις βάρος των καπνοπαραγωγών δεν είναι σωστή.

Ο κ. Γκλαβάκης στην συζήτηση που προηγήθηκε στην Ολομέλεια παρουσία της Επιτρόπου Γεωργίας κας Boel τόνισε ότι στην "Ελλάδα η καπνοκαλλιέργεια γίνεται σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες απασχόλησης. Η μείωση των επιδοτήσεων θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας, στην ανεργία και στην ερήμωση αυτών των περιοχών. Επιθυμώντας να κρατήσουμε τον αγροτικό πληθυσμό στην ύπαιθρο, πρέπει να φροντίσουμε να διατηρήσουμε την καλλιέργεια του καπνού επεκτείνοντας το καθεστώς των ενισχύσεων και πέρα του 2009".