Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Θέσεις, Αντιθέσεις και Απαντήσεις ...θωρακίζουν τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Του Δημήτρη Μπακή
Εκδότη της εφημερίδας "ΕΒΔΟΜΑΔΑ"
Την πολιτική να απαντάει άμεσα σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου έπελεξε ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια δημοτική αρχή να τοποθετείται πάνω σε δημοσιεύματα του τύπου και αυτό εκ πρώτης όψεως αποτελεί θετικό γεγονός.
Αναμφίβολα τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης (και στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι αλλά και στη Ναύπακτο) και στα πλαίσια των οικονομικών τους δυνατοτήτων (περιορισμένο προσωπικό που κάνει πολλές δουλειές ταυτόχρονα) επιτελούν ένα σημαντικό έργο. Η επιχείρηση απαξίωσης τους που έχει επιλεγεί ιστορικά απέναντί τους από τις κάθε είδους εξουσίες μόνο καλό δεν έκανε στις τοπικές κοινωνίες.
Αδύναμα και φτωχά Μέσα Ενημέρωσης σημαίνει αδυναμία δημοσίου ελέγχου της εξουσίας. Σημαίνει αδυναμία έκφρασης του μέσου κοινού πολίτη. Σημαίνει υποταγή και συνθηκολόγηση με πολιτικές και δράσεις που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
Ένα χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς της κάθε λογής εξουσίας απέναντι στα τοπικά Μέσα μέχρι πρόσφατα ήταν η «ΣΙΩΠΗ» που επιφύλασσε αυτή στην κριτική που ασκούνταν ή επισημαινόταν από αυτά. Τοπικοί άρχοντες, υπηρεσίες αλλά και βουλευτές «θυμούνται» τα τοπικά Μέσα όταν νομίζουν ότι έτσι εξυπηρετούνται στόχοι προβολής τους και επιδοκιμασίας πρωτοβουλιών τους και δράσεων τους.
Έτσι η πρωτοβουλία του Δημάρχου Μεσολογγίου να απαντήσει μέσα σε διάστημα δύο ημερών σε δύο διαφορετικά δημοσιεύματα του Τύπου του Μεσολογγίου αποκτά για μας σημαντικό γεγονός που πρέπει να συνεχιστεί αλλά και αν βρει μιμητές.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος στην πρώτη του απάντηση αναφέρεται σε δηλώσεις του δημάρχου Αλυζίας που φιλοξενήθηκαν στην εφημερίδα «ΑΙΧΜΗ» και που τον κατηγορούσαν ότι με την συμμετοχή του και την θετική ψήφο του σε Επιτροπή, αρμόδια να δεχτεί ή να απορρίψει, αποφάσεις του Περιφερειάρχη (η συγκεκριμένη περίπτωση αφορούσε απόφαση του Περιφερειάρχη να κλείσει το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης που λειτουργούσε στο Δήμο Αλυζίας) επικύρωσε μια απόφαση δυσμενή για το δήμο Αλυζίας και ότι εξυπηρέτησε έτσι ιδιωτικά συμφέροντα.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος απάντησε δημόσια ότι στην τριμελή αυτή Επιτροπή συμμετέχει ως εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ και ότι εκτός απο αυτόν συμμετέχουν δύο δικαστικοί λειτουργεί από το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου και Αγρινίου. Είπε επίσης ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη και «καρφώνοντας» τον δήμαρχο Αλυζίας ισχυρίζεται ότι ουδέποτε αυτός τον ενημέρωσε για το θέμα και επιπλέον ουδέποτε του ζήτησε τη βοήθειά του. Απλά και καθαρά πράγματα δηλαδή.
Στη δεύτερη περίπτωση ο δήμαρχος Μεσολογγίου απάντησε για δημοσίευμα πάλι της ίδιας εφημερίδας (ΑΙΧΜΗ) που αναφερόταν σε «εγκατάλειψη» της πλάζ της Τουρλίδας. Στην απάντηση του αναφέρει μια σειρά έργων (καθαρισμός άμμου και χώρου, νέα αποδυτήρια, ομπρέλες, γήπεδα κ.λ.π.) που γίνονται εκεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο και απορεί πώς ο συντάκτης του δημοσιεύματος δεν τα παρατήρησε.
Εμείς βέβαια δεν ξέρουμε εάν δίκιο έχει ο δήμαρχος ή η εφημερίδα. Όσοι όμως επισκεφτούν το χώρο θα μπορέσουν να κρίνουν και κατ’ επέκταση να κριθεί και η αξιοπιστία τους ενός και η αξιοπιστία του άλλου. Και αυτό θα είναι το σημαντικότερο της υπόθεσης καθώς όλοι κρινόμαστε.
Την ίδια βέβαια στιγμή άλλοι δήμοι «κωφεύουν» σε άλλα δημοσιεύματα. Και αφού αναφερθήκαμε σε πλαζ, να πούμε ότι και για την πλαζ Αμφιλοχίας υπήρξε αυτή την εβδομάδα δημοσίευμα αλλά ο εκεί δήμαρχος ως συνήθως ΕΚΩΦΕΥΣΕ!!!
Ελπίζουμε ότι η επιλογή του κ. Αναγνωστόπουλου να έχει και συνέχεια αλλά και να βρει μιμητές.
Για τις δηλώσεις του Δημάρχου Μεσολογγίου (πατήστε εδώ)