Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Πρωτοφανής άνοδος της στάθμης στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου










Σε πρωτοφανές ύψος έχει ανέβει η στάθμη της λιμνοθάλασσας στο Μεσολόγγι με αποτέλεσμα την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων στην παράκτια ζώνη και στις εγκαταστάσεις των ιχθυοτροφείων.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι η εικόνα του δρόμου της Αγίας Τριάδας(2η και 3η από πάνω φωτό) όπου τα νερά κυριολεκτικά τον έχουν κατακλύσει με αποτέλεσμα τίποτε να μην θυμίζει την ύπαρξή του. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην ιστορική νησίδα της Κλείσοβας όπου τα νερά έχουν πλημμυρίσει σχεδόν όλο το νησί και τον εκεί Ναό της Αγίας Τριάδας.
Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο δυτικό τμήμα της Τουρλίδας όπου αρκετές ψαρόβαρκες έχουν «βουλιάξει», ενώ τα νερά έχουν εισχωρήσει για περισσότερο από ένα μέτρο στην ακτογραμμή.
Το φαινόμενο σύμφωνα με ψαράδες της περιοχής οφείλεται στις καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών( σ.σ. ισχυροί νότιοι άνεμοι) και γενικότερα στις κλιματικές αλλαγές, ταυτόχρονα κάνουν λόγο για ολοσχερή καταστροφή της φετινής παραγωγής, αφού με το ανέβασμα της στάθμης της λιμνοθάλασσας τα ιχθυοποθέματα «έφυγαν» προς την ανοιχτή θάλασσα.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος απέδωσε την κατάσταση στις κλιματικές αλλαγές και υπενθύμισε παλαιότερες τοποθετήσεις του επιτρόπου Σταύρου Δήμα πιθανή εκδήλωση τέτοιων φαινομένων στην περιοχή του Μεσολογγίου.