Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Θ. Μωραΐτης: «Η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη, χωρίς δεκανίκια»

Ομιλία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος για τον προϋπολογισμό
Tην πεποίθησή του, ότι ο προϋπολογισμός του 2010 οδηγεί στην ανάταξη της οικονομίας, χωρίς να βάζει βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής, εξέφρασε από το βήμα της βουλής ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θάνος Μωραΐτης, το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2010.
Ο Υφυπουργός, τόνισε πως με τον προϋπολογισμό η κυβέρνηση απαντά στα πραγματικά διλλήματα που τίθενται και όχι στα τεχνητά και πως μόνον με ουσιαστικές ανατροπές μπορεί να βρεθούν λύσεις σε μόνιμη βάση, κατηγορώντας παράλληλα, όσους εμφανίζονται σήμερα αμετανόητοι απέναντι στην κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν στη χώρα και τους πολίτες
«Η πραγματική ανατροπή είναι να βρούμε λύσεις σε μόνιμη βάση, να συγκρουστούμε με την διαφθορά, την εισφοροδιαφυγή, την φοροδιαφυγή. Βέβαια υπάρχουν και όλοι αυτοί οι περιφερόμενοι σοφοί … πολλαπλής τηλεοπτικής χρήσεως ….που έχουν συνηθίσει τη χώρα σε έναν ρόλο πελάτη. Έχουν εθιστεί σε ένα τύπο διακυβέρνησης ο οποίος σνομπάρει και βλέπει αφ’ υψηλού τις ανάγκες της κοινωνίας.
Κάποιοι μάλιστα από αυτούς κατείχαν και θέσεις ευθύνης….
Ευθύνης όμως απέναντι σε ποιους… Αυτό είναι ένα ερώτημα τελικά…….
Όχι πάντως ευθύνης απέναντι …σε αυτούς που υπηρετεί με τις αποφάσεις της η κυβέρνηση Παπανδρέου. Γιατί αυτός ο προϋπολογισμός είναι ξεκάθαρο ποιους και τι στηρίζει. Στηρίζει τους πιο αδύναμους. Στηρίζει τις δημόσιες επενδύσεις. Στηρίζει τον αγροτικό πληθυσμό. Στηρίζει την δημόσια παιδεία. Στηρίζει την υγεία. Είναι ένας προϋπολογισμός που δεν διαλύει την κοινωνική συνοχή και δεν βάζει βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας»
, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μωραΐτης.
Ο Υφυπουργός, απάντησε σε όσους κάνουν λόγο για ατολμία, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται την αξιοπρέπεια της χώρας με εκβιασμούς».
Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, υλοποιώντας την πολιτική της πράσινης ανάπτυξης και πως αυτή μπορεί να καταστεί αναπτυξιακός πυλώνας, μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις που αρχίζουν να υλοποιούνται. Χαρακτηριστικά, παρέθεσε ως προτεραιότητες του νέου Υπουργείου:
Την τροποποίηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ.
Την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό.
Την ανασύνταξη του ειδικού χωροταξικού για την προστασία του παράκτιου χώρου και των νησιών μας.
Την ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού για τις υδατοκαλλιέργειες και επικαιροποίηση των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων , ώστε οι περιφέρειες της χώρας να αναπτυχθούν με τις αρχές της πράσινης ανάπτυξης και της περιφερειακής χωρικής συνοχής
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος στάθηκε επίσης στο θέμα της λειτουργίας των Πολεοδομιών και υπογράμμισε πως στόχος του Υπουργείου, είναι η λειτουργία τους με νομοθεσία που θα σέβεται τον πολίτη και με κανόνες που δεν θα γεννούν αυθαιρεσία αλλά θα την καταπολεμούν.


Για το συγκεκριμένο ζήτημα, προχωρά με ταχείς ρυθμούς η αναθεώρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας αλλά και η θέσπιση αποφάσεων που θα διευκολύνουν τον πολίτη με την απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης αδειών.
Παράλληλα, ο κ. Μωραΐτης, αναφέρθηκε και στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου μοντέλου αστικής ανάπλασης, αλλά και τις παρεμβάσεις που προωθούνται για την προστασία των δασών, τονίζοντας πως απαιτείται μια ολοκληρωμένη δασική πολιτική.


Ανακοίνωσε επίσης πως στα τέλη Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση του «Πράσινου Ταμείου» που θα συνενώσει τους πόρους και τις παρεμβάσεις που καλύπτονται σήμερα από το ΕΤΕΡΠΣ και το Ταμείο Δασών.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, είπε:
«Στις 4 του Οκτώβρη ο Ελληνικός λαός ψήφισε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την πολύπλευρη κρίση.
Σε αυτό το σχέδιο επιμένουμε. Αυτό το σχέδιο θα εφαρμόσουμε μαζί με τους πολίτες αυτής τη χώρας οι οποίοι έχουν δικαίωμα να καθορίζουν …….τα του οίκου τους.
Και αυτό ας το καταλάβουν καλά και …..οι διεθνείς οίκοι και ….οι εγχώριοι πολιτικοί οίκοι που δεν αντιλαμβάνονται ότι ανάταξη της οικονομίας δεν γίνεται με διαλυμένο κοινωνικό ιστό.
Γιατί εμείς θέλουμε όρθια την ελληνική κοινωνία, συμμέτοχο σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουμε ανάγκη.
Η κυβέρνηση με συγκεκριμένο σχέδιο θα αλλάξει τη χώρα μας και θα την οδηγήσει σε ανάπτυξη χωρίς δεκανίκια.
Με ένα πρωτοπόρο πράσινο μοντέλο ανάπτυξης στο οποίο το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνεισφέρει με όλες του τις δυνάμεις, επιτελώντας κομβικό, επιτελικό ρόλο.»