Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Δεν σώζεται έτσι ο ΟΑΕΕ!!!

Άρχισαν να έρχονται οι ειδοποιήσεις...
Επανήλθε το άδικο μέτρο της υποχρεωτικής ασφάλισης όσων ασκούν ελεύθερη δραστηριότητα σε χωριά μικρότερα των δυο χιλιάδων κατοίκων
Ένα άδικο κοινωνικά και οικονομικά μέτρο για τους εναπομείναντες κατοίκους της υπαίθρου, που αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών, επαναφέρει με απόφασή του το Δ.Σ. του ΟΑΕΕ (πρ. ΤΕΒΕ).
Πρόκειται για ένα μέτρο που μπροστά στις αντιδράσεις, πριν από μερικά χρόνια είχε αποσύρει η κυβέρνηση της ΝΔ και επανέφερε όμως η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που απ'ότι φαίνεται, έχει προς το παρόν πρόβλημα με στελέχη που απαρτίζουν τον κρατικό μηχανισμό, μιας και δεν είναι η πρώτη άδικη απόφαση, που μεταφέρει επιπλέον βάρη στις πλάτες αδύναμων ομάδων του πληθυσμού, μετά το «χαράτσι» των τελών κυκλοφορίας.
Το συγκεκριμένο θέμα, έχει ιδιαίτερη σημασία για πολλές αγροτικές περιοχές της Αιτωλ/νίας μια και ουσιαστικά υποχρεώνει όσους αγρότες έχουν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα, να ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ!
Το μέτρο αυτό έρχεται, βάσει των σχετικών ειδοποιήσεων που ήδη λαμβάνουν έκπληκτοι πολλοί αγρότες, με βάση τον νόμο 3050 του 2002, έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας τον Ιανουάριο του 2009 και αποφάσεις του ΔΣ του ΟΑΕΕ που ελήφθησαν μετά τις εκλογές και συγκεκριμένα στις 19 Οκτωβρίου και στις 2 Νοεμβρίου του 2009.
Στις σχετικές προσκλήσεις που λαμβάνουν οι συγκεκριμένοι αγρότες, αναφέρεται πως υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες που ασκούν επαγγελματική, βιοτεχνική και εμπορική δραστηριότητα σε περιοχές κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων αλλά και κάτω των χιλίων κατοίκων σε ορισμένες περιοχές, ανεξαρτήτως εισοδήματος!
Να θυμίσουμε πως πριν από μερικά χρόνια, που ίσχυε και πάλι η συγκεκριμένη ρύθμιση, έπειτα από πολλές αντιδράσεις κατοίκων αγροτικών περιοχών, φορέων τους αλλά και βουλευτών τόσο της κυβερνώσας ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, αυτή είχε αποσυρθεί.
Τώρα όμως επανέρχεται άγνωστο γιατί και ήδη προκαλούνται σφοδρές αντιδράσεις από τους κατοίκους πολλών αγροτικών περιοχών που λαμβάνουν μαζικά πλέον τις σχετικές ειδοποιήσεις από τον ΟΑΕΕ που τους καλεί να προσέλθουν στα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού, για την εγγραφή τους στα Μητρώα Ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ εντός 15 εργάσιμων ημερών, από την ημέρα που λαμβάνουν την πρόσκλησή! Διαφορετικά, ο ΟΑΕΕ προειδοποιεί πως θα προσφύγει σε διαδικασίες που προβλέπονται από τις διατάξεις σχετικού Προεδρικού Διατάγματος!
Με βάση τα παραπάνω, αγρότες, που στην πλειοψηφία τους σε πολλές περιοχές της Αιτωλ/νίας έχουν μικρά εισοδήματα και λίγες επιδοτήσεις από αγροτικές δραστηριότητες και ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και για να τα βγάλουν πέρα ασκούν και κάποιο ελεύθερο επάγγελμα (πχ ένα... κουρείο ή ένα μπακάλικο...), καλούνται να πληρώσουν δυσβάστακτα ποσά στον νέο ασφαλιστικό φορέα που θα υπαχθούν, δηλ στον ΟΑΕΕ.
Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, για το θέμα έχουν ενημερωθεί βουλευτές όλων των κομμάτων από πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας και αναμένεται να κάνουν παρεμβάσεις στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε η απόφαση να μην ισχύσει.
Εάν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο αυτό θα πρέπει να ισχύσει με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως πχ το εισόδημα που δηλώνουν οι κάτοικοι αυτών των αγροτικών περιοχών, ώστε να ασφαλιστούν αναλόγως, όπως επίσης και να υπάρχει πρόβλεψη για τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, εάν δηλ. είναι τουριστική ή όχι κλπ
Όπως όμως φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, το κράτος με τη γνωστή του κοινωνική αναλγησία είναι εδώ και επιβάλλει το χαράτσι αδιακρίτως και κυρίως σε πολίτες που δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να ανταποκριθούν σε αυτήν την επιπλέον επιβάρυνση. Τέτοιοι τουλάχιστον ατυχείς χειρισμοί όμως, πρέπει να αποφευχθούν από τη νέα κυβέρνηση στην οποία έχουν επενδύσει πολλά οι πολίτες...