Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Υποσχέσεις για πάταξη των ελληνοποιήσεων εισαγόμενων κρεάτων από τον Μιχάλη Καρχιμάκη

Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή
Σήμερα στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του κου Παναγιώτη Κουρουμπλή προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Αικατερίνη Μπατζελή με θέμα «Η Ελληνοποίηση των εισαγόμενων κρεάτων». Η επίκαιρη ερώτηση του κου Κουρουμπλή έχει ως εξής:
«Είναι γνωστό, το πρόβλημα που διαιωνίζεται με την ελληνοποίηση των εισαγόμενων κρεάτων. Αποδεικνύεται και στον τομέα αυτό η αδυναμία και ενδεχομένως η αδιαφάνεια των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους. Το «βάπτισμα» των εισαγόμενων κρεάτων ως ελληνικών δεν αποτελεί μόνο μία πρόκληση, αλλά νοθεύει και κάθε έννοια ανταγωνισμού. Οφείλουμε ως συντεταγμένη πολιτεία, σεβόμενη τον καταναλωτή στην Ελλάδα, να του εξασφαλίζουμε την ευχέρεια να πληρώνει αυτό που αγοράζει χωρίς να αισθάνεται ότι κάποιοι τον εμπαίζουν.
Η Ελληνική κτηνοτροφία και συνάμα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, υφίστανται μεταξύ άλλων βαρύτατο πλήγμα από την απαράδεκτη αδυναμία του κράτους να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα. Καλείται η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αντιμετωπίσει με αποφασιστικό τρόπο τη συνέχιση αυτής της απαράδεκτης και προκλητικής συμπεριφοράς των ελεγκτικών μηχανισμών. Κατόπιν των ως άνω ερωτάται η κα. Υπουργός:
Σε τι συγκεκριμένα μέτρα θα προβεί η Κυβέρνηση, ώστε να ανακοπεί και να εκμηδενιστεί ένα τέτοιο φαινόμενο, που η περιγραφή του και μόνο δεν περιποιεί τιμή σ’ ένα Ευρωπαϊκό Κράτος.»
Στην ερώτηση του κ. Κουρουμπλή απάντησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλης Καρχιμάκης. Ο κ. Καρχιμάκης αναγνώρισε την πραγματικότητα, η οποία περιγράφεται στην ερώτηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή και δήλωσε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο το οποίο επιδρά αρνητικά τόσο ως προς τον καταναλωτή, όσο και ως προς τον παραγωγό-κτηνοτρόφο.
Εν συνεχεία ο κος Κουρουμπλής τόνισε ότι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας είναι και το υπό συζήτηση θέμα αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Καλείσθε και αυτή είναι η εντολή του Ελληνικού λαού, να επιδείξετε αποφασιστικότητα και τόλμη και να συγκρουστείτε με τα συμφέροντα που υπάρχουν στον χώρο της κτηνοτροφίας. Τα περιθώρια χρόνου και ανοχής είναι μηδενικά. Ο τομέας της κτηνοτροφίας απειλείται με κατάρρευση με συνέπεια να έχουμε μεγαλύτερη τροφοδότηση του συντελούμενου εγκλήματος της ανεργίας. Η πολιτεία δεν πρέπει να ανεχθεί να πλουτίζουν κάποιοι εις βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών, είτε αυτοί είναι ελεγκτικοί μηχανισμοί, είτε είναι οι διακινητές του εισαγόμενου κρέατος. Εφαρμόστε τη διαδικασία του ισοζυγίου στο χονδρεμπόριο και επιβάλλετε την υποχρέωση στους εμπόρους κρέατος να χτυπούν στις ταμειακές μηχανές το γράμμα Ε όταν πρόκειται για ελληνικά κρέατα και το Ξ για εισαγόμενα(ξένα). Με αυτή τη διασταύρωση μπορούν να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Είναι λοιπόν ζήτημα πολιτικής βούλησης».
Ο Υφυπουργός απαντώντας στον κο Κουρουμπλή αφού αναγνώρισε την επικαιρότητα του θέματος, τόνισε ότι η βούλησή και η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας θα είναι αμείλικτη για εκείνους που παρανομούν όποιοι και αν είναι αυτοί, είτε είναι παράγοντες του εμπορίου είτε στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού.