Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

«Παγώνει» προσωρινά το ΣτΕ την εκτροπή του Αχελώου

Την προσωρινή αναστολή των έργων εκτροπής του Αχελώου ποταμού αποφάσισε η Ολομέλεια του τμήματος αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάνοντας δεκτή σχετική την αίτηση της WWF – Ελλάς (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση).
Στην απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ αναφέρει ότι μεγάλο τμήμα των έργων της εκτροπής είναι ακόμη ανεκτέλεστο «η δε συνέχιση των εργασιών και η τυχόν λειτουργία των κατασκευασθέντων επιμέρους έργων θα επιφέρει περαιτέρω επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, δηλαδή περαιτέρω αλλοίωση της μορφής του τοπίου, κλονισμό του ποταμίου και των παραποταμίων οικοσυστημάτων του Αχελώου και επιβάρυνση του υδατικού δυναμικού του ποταμού και κατάκλυση μεγάλου μέρους του οικισμού της Μεσοχώρας».
Η επιδείνωση αυτή, σύμφωνα με το ΣτΕ, δεν θα μπορεί να επανορθωθεί σε περίπτωση που μετά τις απαντήσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει παράνομη τη συνέχιση των έργων.
Με την αίτησή της η WWF – Ελλάς ζητούσε να σταματήσουν προσωρινά τα έργα αποπεράτωσης της εκτροπής του Αχελώου και ειδικά του φράγματος της Συκιάς, η σήραγγα εκτροπής και τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ.
Υπέρ της συνέχισης των έργων έχουν ταχθεί το δημόσιο, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λάρισας και Μαγνησίας, οι τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων των νομών Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας και η ΔΕΗ.
Αναδημοσίευση από το Πρώτο ΘΕΜΑ online