Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

"Έφυγε" ένας καλός φίλος του Μεσολογγίου

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα, σε ηλικία 84 ετών, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Δημήτρης Γκλαβάς. Ο Δ. Γκλαβάς υπήρξε πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, πρώτος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και Επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 1η Μαρτίου 2010, στις 2 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, ενημερωθείς για το θάνατο του δημοσιογράφου Δημήτρη Γκλαβά, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και προσωπικά, εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου για το θάνατο του βετεράνου δημοσιογράφου Δημήτρη Γκλαβά. Ο Δημήτρης Γκλαβάς υπηρέτησε με το ήθος, τη σεμνότητα, την ευσυνειδησία και την αγωνιστικότητα που τον διέκριναν το πολύτιμο δημοκρατικό αγαθό της έγκυρης και αμερόληπτης ενημέρωσης."
Παράλληλα, υπήρξε πρωτοπόρος στην προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου και των λειτουργών του.
Αναδείχθηκε πρώτος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), καθώς και επί πολλά έτη Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).
Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης στις γραμμές του ΕΑΜ υπερασπίστηκε με μαχητικότητα και αυτοθυσία τις αξίες της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ υπηρέτησε με αίσθημα προσφοράς και ευθύνης τις δημόσιες θέσεις που η Ελληνική Πολιτεία του εμπιστεύθηκε κατά την πολυετή δημόσια παρουσία του.
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει έναν πρόσθετο λόγο να τιμά τον Δημήτρη Γκλαβά, αφού για πολλά χρόνια εργάστηκε στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ.
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η δημοσιογραφική οικογένεια έχασε, σήμερα, ένα από τα κορυφαία μέλη της. Το δημιουργό και πρώτο πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, Δημήτρη Γκλαβά. Άνθρωπο που συνδύαζε την πραότητα με την αποφασιστικότητα και την ώριμη σκέψη με την αισιόδοξη ματιά. Τιμούμε την προσφορά του στην Ελληνική δημοσιογραφία και το δημόσιο βίο, τον οποίο υπηρέτησε από σημαντικές θέσεις. Στους οικείους του εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια».