Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Στο πρόγραμμα “Poets in Residence” του Harvard το Μεσολόγγι

Την Δευτέρα 14 και Τρίτη 15 Ιουλίου 2015, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μεσολόγγι των βραβευμένων ποιητών: της Αγγλίδας Laura Scott, Βραβείο "Michael Marks for Poetry Pamphlets, 2015, του Σκωτσέζου Jim Carruth, Βραβείο "Michael Marks for Poetry Pamphlets, 2015 και του Άγγλου Andrew Forster ο οποίος είναι και Διευθυντής του κληροδοτήματος Γουόρτσγουόρθ (Wordsworth) για τα βραβεία ποίησης (Literature Development Officer, Poet & Administrator of the Michael Marks Awards for Poetry Pamphlets, Wordsworth Trust).Το αναφερόμενο πρόγραμμα των ποιητών "Poets in Residence" είναι του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard.

Η επίσκεψη έγινε σε συνεργασία με την Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και είναι η δεύτερη χρονιά που το εν λόγω πρόγραμμα επισκέπτεται το Μεσολόγγι.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Michael Marks Charitable Trust και δίνει την ευκαιρία σε βραβευμένους ποιητές από τη Μεγάλη Βρετανία ("The Michael Marks Awards for Poetry Pamphlets"), να επισκεφθούν την Ελλάδα και να συμμετάσχουν σε δράσεις του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και των συνεργαζόμενων φορέων με αυτό.




Τους βραβευμένους ποιητές συνόδευε ο κ. Χρήστος Γιαννόπουλος, Εκτελεστικός Διευθυντής, του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard.

Σκοπός της επίσκεψης στο Μεσολόγγι, στο πλαίσιο της οποίας έγιναν συναντήσεις και με τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μεσολογγίου, κύριο Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, είναι η περαιτέρω διερεύνηση δραστηριοτήτων κι επισκέψεων, που θα αναβαθμίσουν, μελλοντικά, ακόμη περισσότερο το εν λόγω πρόγραμμα και συνολικά την εμπειρία (και προσφορά) των Βρετανών ποιητών στην Ελλάδα και στις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου και της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου.

Οι βραβευμένοι ποιητές ξεναγήθηκαν από την Πρόεδρο της ΒΕΜ κα Ροδάνθη Φλώρου, στην Βιβλιοθήκη του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης για τον Λόρδο Βύρωνα και τον φιλελληνισμό και στο πρόσφατα ολοσχερώς ανακαινισθέν με δαπάνη της Βυρωνικής Εταιρείας «Μνημείο του Λόρδου Βύρωνα » στον τόπο θανάτου του ποιητή (19 Απριλίου 1824).

Η Γενική Γραμματέας της ΒΕΜ φιλόλογος κα Έλενα Ζαβιτσανάκη τους μύησε στην ιστορία της Ιερής Πόλης και τους ξενάγησε στον Κήπο των Ηρώων και στην Δημοτική Πινακοθήκη.