Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Το 32ο Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιαδών "κυριαρχεί" στις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου Μεσολογγίου (VIDEO)


Το 32ο Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιαδών αποτελεί τον κορυφαίο κύκλο εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν στο δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στο συνολικό πλαίσιο πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα οργανώσει το Πνευματικό Κέντρο του δήμου, καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε συνεργασία και με άλλους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής.
Προχθές σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Δημήτριος Μπουσμπουρέλης και η αντιπρόεδρος, Σοφία Λαναρά, έγινε αναλυτική παρουσίαση των παραστάσεων που θα παρουσιαστούν στο 32ο Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιαδών και των εκδηλώσεων που περιλαμβάνονται στο «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2018».



Ο Νίκος Καραπάνος ξεκινώντας την πολιτιστική διαδρομή του φετινού καλοκαιριού αναφέρθηκε αρχικά στο 32ο Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιαδών, αναφέροντας πως «…Το Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου συμπληρώνει 32 ολόκληρα χρόνια ζωής. Χρόνια δημιουργικά και παραγωγικά, καθώς από τη σκηνή του έχουν περάσει καταξιωμένοι και κορυφαίοι εκπρόσωποι της Τέχνης καταθέτοντας την δική τους άποψη γι αυτή.
Αυτό ασφαλώς θα γίνει και φέτος,  περιλαμβάνοντας κορυφαίες παραστάσεις αρχαίου δράματος, αλλά και σύγχρονης τέχνης.
Αυτό που θα πρέπει να τονισθεί είναι πως από την πρώτη στιγμή του έως σήμερα, το Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιαδών, αποτελεί μια κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση που σχεδιάζεται με ιδιαίτερη επιμέλεια από το Δήμο και ειδικά το Πνευματικό Κέντρο.
Είναι βέβαιο πως και αυτή τη χρονιά ο κόσμος θα αγκαλιάσει το θεσμό, όπως άλλωστε πάντα κάνει, παρά το γεγονός ότι η εποχή είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Η ανταπόκρισή του, είναι ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο μήνυμα όχι μόνο για τους διοργανωτές, αλλά για την ανταπόκριση στα ερεθίσματα της ποιότητας, του επιπέδου και της αυθεντικής καλλιτεχνικής αξίας».
Ο δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση του Δήμου αλλά τις ενέργειες που ήδη έχουν ξεκινήσει, για την αξιοποίηση του κτηρίου Συγγρού στην Κατοχή Οινιαδών, την οποία χαρακτηριστικά ανέφερε ως «ιδιαίτερη πατρίδα» του Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου. Όπως είπε, ο χώρος μπορεί και θα πρέπει να λειτουργήσει συνδυαστικά με το Αρχαίο Θέατρο και τις παραστάσεις του, φιλοξενώντας είτε μόνιμες συλλογές κοστουμιών από παραγωγές του συμμετείχαν σε προηγούμενες διοργανώσεις, είτε εκθέσεις από μεγάλους θεατρικούς φορείς όπως το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας το οποίο ανταποκρίθηκε ευγενικά για μελλοντική συνεργασία. Επίσης, φέτος έχουν ανακαινισθεί πλήρως οι λειτουργικοί χώροι φιλοξενίας των ηθοποιών στο χώρο του αρχαίου θεάτρου.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιαδών παρουσίασε αμέσως μετά ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δ. Μπουσμπουρέλης, ο οποίος τόνισε πως  «…σχεδιάσαμε και το Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2018. Με πολλές εικόνες και επιλογές. Πιστεύω πως κι εδώ κάναμε το καλύτερο. Δεν αναλωθήκαμε σε διαδικαστικές εκδηλώσεις, αλλά λειτουργήσαμε συνδυαστικά και με σκεπτικό ευρύτερης κάλυψης των ενδιαφερόντων του κοινού».
Το συνολικό Πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2018» παρουσίασε τέλος η Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Σοφία Λαναρά που επεσήμανε επίσης την πολιτιστική αξία των επιλογών του που προκύπτουν μέσα από δημιουργικές συνεργασίες με αξιόλογους πολιτιστικούς φορείς αλλά και ανθρώπους της τέχνης. Φέτος, για πρώτη φορά στα σημεία αναφοράς του πολιτισμού στο Δήμο προστίθεται ως χώρος και το αρχαίο θέατρο της Καλυδώνας.
Οι εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει από τη Βάλβειο Δημοτική Βιβλιοθήκη στις 20 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν με την Πανσέληνο του Αυγούστου (26-8) στην αρχαία Πλευρώνα.