Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Συγκίνηση και κατάνυξη στο προσκλητήριο και την επιμνημόσυνη δέηση για τους χιλιάδες πεσόντες στις πολιορκίες και την Έξοδο του Μεσολογγίου


Η Αδελφότητα  Απογόνων των Ελευθέρων Πολιορκημένων πραγματοποίησε εκδήλωση, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου,  το Σάββατο 26  Μαΐου 2018 στον Κήπο των Ηρώων, στην οποία παρουσιάστηκε ο συμπληρωμένος Κατάλογος με ονόματα αγωνιστών, αιχμαλώτων και διασωθέντων των Πολιορκιών και της Εξόδου, που βασίστηκε:
  • στη δεύτερη έκδοση του βιβλίου «Μεσολόγγι 1821-1826, οι αθάνατοι πρόμαχοι», του κ. Νικόλαου Κολόμβα ,της ΑΛΦΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ και
  • στο βιβλίο «Η τύχη της οικογένειας Μάγιερ και ο Κατάλογος των αιχμαλώτων της εξόδου» του κ. Σπύρου Σακαλή.

Η ημερομηνία επιλέχθηκε, γιατί την 25η Μαΐου 1829 δημοσιεύθηκε στη Γενική Εφημερίδα η διαταγή του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια για την συλλογή των οστών των πεσόντων στο Μεσολόγγι, τη δημιουργία μνημείου, τον επίσημο ενταφιασμό τους και τη σύνθεση καταλόγου με τα ονόματα των αγωνιστών.



Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Νικόλαος Καραπάνος, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς κ. Δημήτριος Σπύρου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αγαθάγγελος Κότσαλος, η Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κα Σοφία Λαναρά, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ.Αναστάσιος Σκαρμούτσος ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο Δήμαρχος της πόλης και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Ιωάννης Μακρής.
Στη συνέχεια το  λόγο έλαβε  ο Αντιπρόεδρος και Εκδότης κ. Κων/νος Καρκανιάς, ο οποίος  παρουσίασε τον Κατάλογο στηριζόμενος σε προσωπικές εμπειρίες και βιώματα.
Μετά την παρουσίαση ακολούθησε  Προσκλητήριο των Ελεύθερων Πολιορκημένων  ανά Ντάπια και Στρατιωτικό Σώμα, από εκπροσώπους των  εξής Συλλόγων  και Φορέων: Α΄ΕΛΜΕ, «Ο Αη – Συμιός» Σύλλογος Πανηγυριστών  Μεσολογγίου,  «Αθανάσιος Ραζηκότσικας», Αρχαιολογική  Ιστορική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, Βυρωνική Εταιρεία Ι.Π. Μεσολογγίου, «ΕΝ ΕΞΟΔΩ 1826»  Σύλλογος Ιστορικής Φορεσιάς, «ΙΩΣΗΦ ΡΩΓΩΝ» Μουσικός ΄Ομιλος,  Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μεσολογγίου,  Λαογραφικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσολογγίου, Λαογραφικός Σύλλογος Αιτωλικού,  Μορφωτικός Σύλλογος « Οι φίλοι της Λιμνοθάλασσας»,΄Ομιλος Ιστορικής Φορεσιάς και  Οπλισμού  «ΛΙΑΡΟΣ», Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπλιανιτών  «Ο ΣΤΕΓΚΟΣ», Πολιτιστικός Σύλλογος   Ευηνοχωρίου « Ο Άγιος Ιωάννης», Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοχής «Η Κυρά –Βασιλική»,  Σύλλογος « Φίλοι του ραδιοφώνου», Σύλλογος «Φίλοι της Βαλβείου»,.
Ακολούθως  τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροσταστούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά κατά τη διάρκεια της οποίας  μνημονεύθηκαν  από τους ιερείς  όλα τα ονόματα του Καταλόγου .

Η Αδελφότητα επιθυμεί να εκφράσει τις θερμές της ευχαριστίες: στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και στο  Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου διότι έθεσαν την εκδήλωση υπό την αιγίδα τους καθώς και  σε όλους τους Φορείς και τους Συλλόγους που με προθυμία ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν σ΄ αυτό το κάλεσμα   μνήμης και τιμής.Επίσης  ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Μουσικό Όμιλο "Ιωσήφ Ρωγών " για την  αφιλοκερδή διάθεση  μουσικών, την Φωτογραφική Λέσχη Μεσολογγίου ΦΩΤΟΛΕΜΕ, το Ξενοδοχείο ΘΕΟΞΕΝΙΑ για την πολύπλευρη βοήθειά τους, και τον φίλο Πάνο Δασκαλάκη για φωτογραφικό υλικό του.