Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Το πανηγύρι, οι φιλοξενούμενοι, το πούλμαν κι εμείς...


Καλύτερο καιρό δεν μπορούσαμε να περιμένουμε για τ’ Αη - Συμιού. Οι συνθήκες τέλειες, οι παρέες πανέτοιμες, ανυπόμονες μπορώ να πω. Οι αρματωσιές γυαλισμένες. Οι ντουλαμάδες αερισμένοι και προβαρισμένοι, αφού εκεί φαίνονται τα επιπλέον κιλά του πανηγυριστή από τότε που φορέθηκαν τελευταία φορά.
Οι καβαλαραίοι τακτοποιούν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Οι νοικοκυρές έχουν προμηθευτεί τα χρειαζούμενα για την υποστήριξη των πανηγυριστών σε μεζέδες και κανά γλυκάκι για τα ξύδια. Οι ζυγιές κουρδίζουν, ξαναδιαβάζουν τις παρτιτούρες τους και ετοιμάζονται για το δύσκολο έργο τους. Οι οικογένειες των τσιγγάνων χρησιμοποιώντας λεπτομερείς χάρτες, καταστρώνουν τα σχέδια κατάληψης της ευρύτερης περιοχής της πόλης (του αστικού ιστού και του χώρου γύρω από το μοναστήρι). Τα καταλύματα στην πόλη και στην περιοχή γεμάτα και sold out από καιρό. Οι ξένοι παίρνουν τις τελευταίες πληροφορίες για το τυπικό του πανηγυριού και το πώς θα κινηθούν από το εξαιρετικά καλαίσθητο περίπτερο του Δήμου στην κεντρική πλατεία ( Εάν δεν το έχετε δει, μη το ψάχνετε, δεν υπάρχει…). Η Μαρίνα στολισμένη, με κεράσματα για τα πληρώματα των σκαφών που προσεγγίζουν την πόλη για να ζήσουν από μέσα τη μαγεία του πανηγυριού. Η πόλη σε κατάσταση γλυκειάς αναμονής και ψιλοαποχαύνωσης....



Κι εμείς φιλοξενούσαμε ξένο κόσμο και τους είχαμε από κοντά για να τους μυήσουμε στο τυπικό του πανηγυριού, να αποφύγουν τις πιθανές κακοτοπιές και για δική τους απόλαυση και για να σχηματίσουν την καλύτερη άποψη για τα δρώμενα και την πόλη μας τέλος πάντων.
Και παρακολουθούν την παρέλαση και τους αρέσει πολύ η όλη ιστορία και ετοιμάζονται για το γλέντι πάνω στο μοναστήρι. Πριν φύγουμε τους έβαλα με το ζόρι ήθελαν δεν ήθελαν να πάνε στην τουαλέτα ιδιαίτερα τις γυναίκες γιατί έτσι και τις ζώσει σωματική ανάγκη που δεν παίρνει αναβολή, αλλοίμονό τους, εκεί πάνω όσο και να τρέξουν, όπου και να ψάξουν, (εκτός κι αν έχουν πάει από τις προηγούμενες μέρες, στην περιοχή έχουν εντοπίσει διάφορες μεριές και τις έχουν καβαντζώσει …ξέρουν αυτές πως) δεν θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα….
Και πήγαμε στο Ραδιομέγαρο να πάρουμε λεωφορείο να ανεβούμε, αλλά ευτυχώς ήμασταν πολλοί και μοιραστήκαμε το κόστος από τα ταξιά που καλέσαμε, γιατί το πλήθος ήταν μεγάλο και το όχημα ένα, αντιλαμβάνεστε τώρα….αλλά ήταν οργανωμένα, δεν μπορώ να πω.
Και γλεντήσαμε και περάσαμε καλά. Το φχαριστηθήκαμε …Έλα που την Δευτέρα οι φιλοξενούμενοί μας ήθελαν να ξανανέβουμε που τους είχε αρέσει και όχι μόνο αυτό, αλλά ο ένας από αυτούς έχει σχεδιάσει να έρθει με το ιστιοφόρο του στο Ιόνιο και θα ήθελε να κλείσει θέση στην μαρίνα μας για λίγες μέρες αφού τους άρεσε πολύ η περιοχή μας; Και τον πήγα στην μαρίνα. Τι τόθελε; Πήρε την κρυάδα του προσπαθώντας να καταλάβει τις συνθήκες που επικρατούν εκεί και να μην το αντιλαμβάνεται…Και όταν πήγαμε μέρα στο μοναστήρι και θέλησαν να κάνουν βόλτα στις παρέες, και είδαν από κοντά το σκουπιδαριό, το ζαμανφού με τα αυτοκίνητα και όλον τον αχό από τους συμπαθείς τσιγγάνους, που είναι η γιορτή τους άλλωστε, άρχισαν να ψιλοαναθεωρούν…όχι πολύ, αλλά να το σκέφτονται…
Εκείνη ακριβώς τη στιγμή σαν να μην μας έφταναν τα δικά μας να κι ένα τουριστικό πούλμαν ‘TSOKAS TOURS’ που έστειλε πενήντα νοματαίους από την Αθήνα να απολαύσουν τα όσα συνέβαιναν (ποιος άραγε να είχε τη φαεινή να του στείλει εκεί;) Άιντε τώρα να στρίψει το πούλμαν…δεν σας περιγράφω την κόλαση των πενήντα να αναμένουν ντάλα στον ήλιο την ευτυχή κατάληξη της στροφής του πούλμαν, επί ώρες…αλλά ήταν οργανωμένα, δεν μπορώ να πω.
Για να πούμε την αλήθεια τα συνεργεία του Δήμου μετά την παρέλαση μάζεψαν…

Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι αν πειράξουμε κάτι , το πανηγύρι θα χάσει την αυθεντικότητά του. Δεν ξέρω. Εκείνο που ξέρω είναι ότι χρειάζεται κουβέντα, ανοιχτή και τίμια. Τίποτε άλλο.

Καλό χειμωνιάτικο…
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Κώστας Πούλος

Υ.Γ .: Οι φιλοξενούμενοι πάντως διαπίστωσαν ότι η πόλη βρίσκεται σε παρακμή.
Καληνύχτα και ήσυχα γιατί η πόλη κοιμάται...