Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Γιάννης Αναγνωστόπουλος: "Προσβολή και περιφρόνηση η παράκαμψη του θεσμού της Πρωτεύουσας"


Ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος πέραν της επιχειρηματολογίας που ανέπτυξε κατά την σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για το Εφετείο, επέδωσε στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδη, την ακόλουθη επιστολή σχετικά με την ίδρυση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας:
«Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, 14 Απριλίου 2010
Προς: Αξιότιμο κύριο Χαράλαμπο Καστανίδη
Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Αθήνα

Θέμα: «Ίδρυση Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας στο Μεσολόγγι»

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
Με την παρούσα θέλω να σας μεταφέρω την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής, για την απόφασή σας να προβείτε χωρίς την απαιτούμενη διαβούλευση, στην σύνταξη του ΠΔ για την ίδρυση στο Αγρίνιο του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
Η ενέργειά σας, αυτή προσβάλει και περιφρονεί την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, κοιτίδα της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, αφού κατά της διάρκεια της Επανάστασης λειτούργησε το Δικαστήριο των Εκκλήτων και στην συνέχεια αποτέλεσε την έδρα εκ των πρώτων Πρωτοδικείων της χώρας, στην οποία υπηρέτησαν οι εξέχοντες δικαστικοί, Αναστάσιος Πολυζωΐδης και Γεώργιος Τερτσέτης.
Η προσβολή και η περιφρόνηση εκπορεύεται όμως και από το γεγονός της παράκαμψης του σημερινού θεσμικού ρόλου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, ως Πρωτεύουσας του μεγαλύτερου νομού της χώρας. Παντού και πάντα τα Εφετεία ιδρύονται στις πρωτεύουσες των νομών, για την Αιτωλοακαρνανία όμως δεν ίσχυσε ο κανόνας αυτός, για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους, μιας και δεν συντρέχουν γεωγραφικοί ή άλλοι λόγοι.
Είμαι σίγουρος ότι αν είχε προηγηθεί διαβούλευση, τότε η απόφασή σας θα ήταν εντελώς διαφορετική και γι’ αυτό ζητώ την άμεση ανάκλησή της.
Με εκτίμηση
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ»