Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Λαμπρή βραδιά στην ΑΣΚΤ (Σχολή Καλών Τεχνών) για τα 20χρονα της Πινακοθήκης Χ. & Σ. Μοσχανδρέου

Ως ξεχωριστός σταθμός κατεγράφη για τον ελληνικό πολιτισμό η επέτειος του εορτασμού των 20 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου στο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών – ΑΣΚΤ την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017.
Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα ο Γενικός Διευθυντής της ημερήσιας εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ» κ. Λευτέρης Σκιαδάς, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και έδωσε τον λόγο στον ιδρυτή της ΠΣΧΜ.
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ιδιαίτερα συγκινημένος ο ιδρυτής της Πινακοθήκης κ. Χρήστος Π. Μοσχανδρέου, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:



«Είναι ιδιαίτερη η στιγμή αυτή για την οικογένειά μου και εμένα προσωπικά που σήμερα μαζί σας συνεορτάζουμε την 20ετή πολιτιστική μας προσφορά στον πολιτισμό, την Αιτωλοακαρνανία, το Μεσολόγγι, την Ελλάδα.
Αυτή την ημέρα την αφιερώνω με όλη μου την αγάπη στον αείμνηστο πατέρα μου ΠΑΝΟ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ, τον σοφό, τον αδέκαστο, τον αγέρωχο και πραγματικό πατριώτη. Με τις αρχές και τις αξίες που μου μετέδωσε, σταδιοδρόμησα επιτυχώς και είχα την δύναμη από τον Θεό να προσφέρω με πάσα ανιδιοτέλεια και στην κοινωνία δια μέσω του πολιτισμού της Ελλάδας με ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ και ΜΟΝΟ ΔΥΝΑΜΕΙΣ».
Ο συντονιστής της εκδήλωσης, Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», κ. Ελευθέριος Σκιαδάς έδωσε τον λόγο στον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας κ. Κων. Τσιάρα Βουλευτής Καρδίτσας ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:
«Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια προσφοράς της οικογένειας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου στην πλούσια καλλιτεχνική ζωή της ελληνικής περιφέρειας.
Φωτεινός φάρος πολιτισμού για ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, η Πινακοθήκη Μοσχανδρέου έχει φιλοξενήσει έργα μεγάλων, σύγχρονων καλλιτεχνών. Με την αδιάλειπτη παρουσία της με συνεχείς εκθέσεις αλλά και τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες των ιδρυτών της, έχει καταφέρει να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη για την σύγχρονη εικαστική και Γλυπτική Τέχνη στη νέα γενιά της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου, αλλά και στους χιλιάδες επισκέπτες της , από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα,  οι πλούσιες υποστηρικτικές εκδοτικές προσπάθειες που συνοδεύουν τις αξιόλογες εκθέσεις της Πινακοθήκης καταφέρνουν να διασαφηνίσουν  στους επισκέπτες της και τους φίλους της σύγχρονης Τέχνης, το κοινωνικο-ιστορικό πλαίσιο της κάθε καλλιτεχνικής σύλληψης των αξιολογότερων δημιουργών της σύγχρονης Ελλάδας.»
Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Παναγιώτης Λουκόπουλος ανέφερε:
«Η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου αποτελεί έναν ιδιαίτερα δραστήριο και ενεργό πολιτιστικό φορέα, ο οποίος εδώ και μία εικοσαετία, αδιάλειπτα και με ίδιες δυνάμεις προσφοράς, αναδεικνύει στο ευρύ κοινό, τη σύγχρονη Ελληνική εικαστική δημιουργία, συνεισφέροντας  τα μέγιστα στην πολιτιστική πραγματικότητα της χώρας. Η αδιάκοπη επί μία εικοσαετία, εκθεσιακή δράση της, η σπάνια εκδοτική της δραστηριότητα και οι αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις, έχουν καταστήσει την Πινακοθήκη Μοσχανδρέου πρότυπο εξωστρεφούς πολιτιστικής διαχείρισης και προβολής της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης.»
Ο Πρύτανης της ΑΣΚΤ κ. Πάνος Χαραλάμπους μεταξύ άλλων είπε:
«Κάθε συλλογή είναι προϊόν-μνημείο μιας θελήσεως. Ο Χρήστος Μοσχανδρέου συλλέγει 20 χρόνια τώρα, έργα νεοελληνικής τέχνης· δεν είναι εύκολο πράγμα. Παράλληλα, μέσω των έργων εκπαιδεύει τους κατοίκους της ιεράς πόλεως του Μεσολογγίου και τους περίοικους, έχοντας ως πρόταγμα να την καταστήσει πανελλήνιας εμβέλειας. 
Στις δύσκολες εποχές, όπου το κράτος "αποσύρεται" από τα εκπολιτιστικά - παιδευτικά του καθήκοντα, ιδιώτες, πολίτες- αναλαμβάνουν το έλλειμμα. 
Ο Χρήστος Μοσχανδρέου είναι ένας από αυτούς τους ελάχιστους ιδαλγούς του νεοελληνικού βίου.»
Μετά τον πρύτανη της ΑΣΚΤ τον λόγο έλαβε η κ. Κατερίνα Κοσκινά, Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης:

«Εστιάζοντας στο πεδίο πρόσληψης της καλλιτεχνικής δημιουργίας η Πινακοθήκη οργανώνει ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, προσφέροντας στους μαθητές και το κοινό τη δυνατότητα να μάθουν και να δουν την ιστορία μέσα από τα έργα της Πινακοθήκης.
Είχα τη χαρά να συνεργαστώ με την Πινακοθήκη Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου με αφορμή την έκθεση των Κυκλαδικών Βιβλίων της Χρύσας και να διαπιστώσω ότι η αγάπη τους για την γενέτειρά τους και τον πολιτισμό αλλά και η «ζεστασιά» τους έχει μεταλαμπαδευτεί στους γόνους και τους συνεργάτες τους. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι ήσυχοι ότι το έργο ζωής που ξεκίνησαν πριν 20 χρόνια και συνεχίζουν να συντηρούν χωρίς καμία έξωθεν οικονομική ενίσχυση, έχει βγάλει ρίζες και έχει τα απαιτούμενα έμψυχα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις που αυτοί όρισαν, ώστε να γιορτάσουν και άλλες εικοσαετίες και πολλές επιτυχημένες δράσεις στο μέλλον.»
Χαιρετισμό απηύθυνε ο τ. Υπουργός κ. Χρ. Βερελής που επισήμανε:
«Πριν από 20 χρόνια, στεκόμασταν μαζί με τον Χρήστο και την Σοφία έξω από τον περίβολο της ολοκαίνουριας πινακοθήκης τους.  Υπήρχε ενθουσιασμός και αμηχανία.  Αναγνώριση και δυσπιστία και σε πολλούς η βεβαιότητα ότι το θαύμα θα κρατήσει τρεις ημέρες.
Η Οικογένεια Μοσχανδρέου δεν είναι οι ζάμπλουτοι καλλιτεχνίζοντες.  Απέδειξαν στην πορεία αυτών των 20 ετών ότι διακονούν την τέχνη με ιδιαίτερες αναφορές της στην ιστορία. 
Μέσα στο διάστημα αυτό,  παρακολούθησα με έκπληξη αλλά και με ικανοποίηση ότι υπήρχε ένα έργο πολύμορφο.
Χώρος για να παρουσιαστούν έργα σημαντικών και καταξιωμένων καλλιτεχνών, σκηνικό για να μπορούν να τοποθετηθούν δημιουργίες νέων καλλιτεχνών, εξαγωγή πολιτισμού σε όλη τη χώρα.
Τέλος,  μια αδιάλειπτη προσπάθεια να έρθει σε επαφή ένα κοινό, δεν είχε συχνά αυτή την ευκαιρία, με έναν χώρο τέχνης σε απόσταση αναπνοής από τους πεζόδρομους της καθημερινότητας της μικρής μας πόλης. 
Δεν γνωρίζω τι θα πράξει από εδώ και πέρα ο Χρήστος , η Σοφία, και τα παιδιά τους.  Δεν έχει και τόση σημασία.  Το μεγάλο θεμέλιο έχει τεθεί.»
Τέλος ο Διευθυντής του Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή Ανδρου κ. Κυρ. Κουτσομάλλης δήλωσε:
«Στο Μεσολόγγι, ο ηρωισμός και η ανδρεία του οποίου προκάλεσε κύμα φιλελληνισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη και στον ελεύθερο κόσμο, ο Χρήστος και η Σοφία Μοσχανδρέου επικουρούμενοι από τα παιδιά τους Πάνο και Ζωή δημιούργησαν πριν από μια εικοσαετία έναν δυναμικό πυρήνα πολιτισμού ο οποίος προσφέρει δείγματα αισθητικής παιδείας που γοητεύει και συγκινεί.
Στα είκοσι αυτά χρόνια λειτουργίας της, η Πινακοθήκη Μοσχανδρέου απέδειξε ότι δεν ήταν πυροτέχνημα επικοινωνιακού εντυπωσιασμού που με τον χρόνο αδράνησε, αλλά ένας γόνιμος, δυναμικός, δημιουργικός και παραγωγικός πυρήνας, ένας αυτοδημιούργητος και αυτοσυντηρούμενος θεσμός που έγινε για να διαρκέσει στο χρόνο.
Η προσφορά της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου στις τέχνες και τα γράμματα είναι αδιαμφισβήτητη. Το συλλεκτικό πάθος και η εκθεσιακή και εκδοτική δραστηριότητα των Ιδρυτών του θεσμού είναι πλέον δοκιμασμένα και τίποτα το αντίξοο δεν θα μπορούσε να φρενάρει τον δημιουργικό οίστρο.»
Στην εκδήλωση δεν παρέστησαν ο υπουργός κ. Γεώργιος Σταθάκης, ο οποίος εκτάκτως μετέβη στις Βρυξέλλες και διαβάσθηκε το μήνυμά του.
«Με μεγάλη χαρά απευθύνω θερμά συγχαρητήρια σε ένα πραγματικό ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο της ελληνικής περιφέρειας: την Πινακοθήκη Μοσχανδρέου στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Μια πινακοθήκη που έγραψε την δική της ιστορία στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας.
Κατά τα 20 χρόνια λειτουργίας της παρουσίασε πλήθος πτυχών της νεοελληνικής τέχνης, µία μεγάλη ποικιλία τεχνικών και εκφραστικών μέσων, επιτρέποντας στην κοινωνία του Μεσολογγίου να έρθει σε επαφή με σημαντικούς καλλιτέχνες και του έργο τους.
Σας εύχομαι από καρδιάς να γιορτάσουμε και άλλες επιτυχημένες δράσεις στο μέλλον.»
Η κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης.
« Συνεχίζοντας την παράδοση των ευεργετών του 19ου αιώνα, ο Χρήστος Μοσχανδρέου δημιούργησε στην γενέτειρά του την ομώνυμη Πινακοθήκη, που στεγάζεται σε μια όμορφη παραδοσιακή κατοικία και αποτελεί ένα κόσμημα και έναν εκπαιδευτικό θεσμό για την ευρύτερη περιοχή. Είχα την τύχη να παρευρεθώ στα εγκαίνια της Πινακοθήκης πριν από είκοσι χρόνια. Οι συλλογές περιλαμβάνουν σήμερα έργα, που  καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το φάσμα της νεότερης ελληνικής τέχνης. Έτσι προσφέρουν μια  αντιπροσωπευτική εικόνα της ιστορίας της σύγχρονης δημιουργίας στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που λειτουργούν αδιάλειπτα στο μουσείο. Ο ιδρυτής  εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της και χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες της Πινακοθήκης, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις, που έχουν αναδείξει αυτό τον χώρο σε ζωντανό κύτταρο πολιτισμού για όλη την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.»
Η κ. Εύα Μελά, Πρόεδρος Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
«Ειναι μεγάλο το απόκτημα για την  πόλη του Μεσολογγίου, η Πινακοθήκη που δημιούργησαν πριν είκοσι χρόνια ο Χρήστος και η Σοφία Μοσχανδρέου. Για αυτή την ιδιαίτερη και πανέμορφη γεωφυσικά πόλη,  πόλη  ιστορική, πόλη -σύμβολο ηρωισμού και θυσίας, η  δημιουργία της   Πινακοθήκης Χ. & Σ. Μοσχανδρέου είναι μια γέφυρα επικοινωνίας του Μεσολογγίου  με τον ευρύτερο  κόσμο  μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία...
 Την απουσία ευρύτερα των κρατικών θεσμών παρουσίασης  της Τέχνης και διάδοσής της, την απουσία στήριξης της πολιτιστικής ζωής απο τις κυβερνήσεις,  έρχονται να καλύψουν χώροι που στήθηκαν με αγάπη και μεράκι, όπως η Πινακοθήκη αυτή, που  δημιούργησε ο Μεσολογγίτης Χρήστος  Μοσχανδρέου»
Η κ. Τατιάνα Αβέρωφ, Πρόεδρος Δ.Σ. Πινακοθήκης Ευάγγελου Αβέρωφ Μετσόβου.
« Η Πινακοθήκη Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου συμπληρώνει φέτος είκοσι χρόνια αδιάλειπτης και επιτυχημένης πορείας στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας, υπηρετώντας την τέχνη, τον πολιτισμό και την κοινωνία γενικότερα. Η έντονη εκθεσιακή δραστηριότητα, που αριθμεί πάνω από δέκα εκθέσεις το χρόνο, η συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς, η πλούσια εκδοτική δραστηριότητα και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ενισχύουν τη βιωματική και ομαδική μάθηση και εντάσσουν την έννοια του πολιτισμού στην καθημερινότητα των παιδιών είναι η απόδειξη ότι η Πινακοθήκη Χ. & Σ. Μοσχανδρέου, αν και μουσείο της περιφέρειας, είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που έχει αντιληφθεί πλήρως το ρόλο του σύγχρονου μουσείου. Άλλωστε μουσείο δεν είναι μόνο οι συλλογές και τα έργα τέχνης, αλλά και η διάδοση της τέχνης, η επένδυση στις ανθρώπινες σχέσεις, η συνδιαλλαγή με την τοπική κοινωνία και η λειτουργία του ως θεσμός κοινωνικής ενσωμάτωσης, ο οποίος αγκαλιάζει δράσεις και θέματα που απασχολούν την σύγχρονη εποχή.»
Και ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου
«Με αφορμή της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας, του Χρήστου και της Σοφίας Μοσχανδρέου, θα ήθελα να απευθύνω ένα θερμό χαιρετισμό και να εκφράσω το θαυμασμό μου για το έργο σας.
Τα έργα της Πινακοθήκης αποτελούν µία σπάνια συνάντηση διαφορετικών τεχνών. Συνάντηση που υλοποιείται µε µία εντυπωσιακή ποικιλία τεχνικών αλλά και εκφραστικών µέσων. Η στήριξη της Ελληνικής Σύγχρονης Τέχνης προβάλλοντας καταξιωμένους, αλλά και νέους εικαστικούς είναι πολύ σημαντική για την τόνωση της εθνικής μας παραγωγής καλλιτεχνών, προσφέροντας παράλληλα μία ανάσα πολιτισμού στην τοπική κοινωνία και στην χώρα μας γενικότερα.
Θα ήθελα να συγχαρώ εσάς τους στυλοβάτες, Χρήστο και Σοφία Μοσχανδρέου, αλλά και όλους τους συντελεστές της Πινακοθήκης, για την τόσο επιτυχημένη πραγματοποίηση του οράματός σας, που ενισχύει τη θέση του Μεσολογγίου, στον πολιτισμικό και εικαστικό χάρτη.
Σας εύχομαι να έχετε υγεία ώστε να συνεχίσετε με το ίδιο σθένος το έργο σας!»

Την εκδήλωση τίμησαν οι εκπρόσωποι όλου του εικαστικού χώρου, δεκάδες ζωγράφοι, χαράκτες, γλύπτες, φωτογράφοι, ο Βουλευτής Σάμου και Ζωγράφος κ. Δημ. Σεβαστάκης, η Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Τίνα Καφατσάκη και ο τ. Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Γιάννης Καζάκος