Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

John Pondesta: Η Βράβευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών έστειλε το μήνυμα ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα

Τουρισμός, εμπόριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθαρή ενέργεια, επένδυση στις υποδομές και στην τεχνολογική ανάπτυξη είναι τομείς στους οποίους η Ελλάδα μπορεί να επενδύσει βγαίνοντας από την κρίση. Τους στρατηγικούς πυλώνες για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη ανέπτυξε ο John Podesta διευθυντής και ιδρυτής του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο.

Επικεφαλής της Προεκλογικής Καμπάνιας για την εκλογή της Χίλαρι Κλίντον στην Προεδρία των ΗΠΑ, Επιτελάρχης του Λευκού Οίκου επί Προεδρίας Μπιλ Κλίντον και Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ήταν προσκεκλημένος την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017, στο Διεθνές Αναπτυξιακό Συνέδριο «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», μεταφέροντας πολιτικές που ακολουθήθηκαν στις ΗΠΑ.

 

Ένας καταστροφικός συνδυασμός ξεπερασμένων μοντέλων οδήγησε σε μεγάλη κρίση χρέους και στα συνεπακόλουθα μέτρα που έπρεπε να ληφθούνσχολίασε για την παρατεταμένη κρίση που έπληξε την Ελλάδα, παρατηρώντας ωστόσο ότι «Έπειτα από χρόνια σκληρής λιτότητας, υπάρχουν σημάδια για αλλαγή». Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Podesta σχολίασε ότι «η βράβευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ως Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017 είναι ένδειξη ότι τόσο οι άνθρωποι, όσο και οι θεσμοί αλλάζουν».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στην Πάτρα, πρόσθεσε ότι το βραβείο που κατέκτησε η Περιφέρεια είχε ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο, καθώς την έκανε ευρέως γνωστή και στο εξωτερικό, καλλιεργώντας παράλληλα την αντίληψη ότι κάτι αλλάζει στην αλήθεια.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι η έξοδος από την κρίση καθίσταται πιο αποτελεσματική όταν αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο οι Περιφέρειες, κάτι που συνέβη και στην περίπτωση των ΗΠΑ με τις Πολιτείες.

«Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για να μπορέσει η χώρα να ευημερήσει. Οι δυσκολίες δεν έχουν τελειώσεις, αλλά υπάρχουν μικρές ενδείξεις ότι το μέλλον θα είναι ευοίωνο» παρατήρησε ο διευθυντής και ιδρυτής του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι απαραίτητο να ακολουθηθούν πολιτικές που να στηρίζουν την ανάπτυξη και όχι να στρέφονται αποκλειστικά στα μέτρα λιτότητας.

«Το τρίτο πρόγραμμα τελειώνει και είναι μεγάλη ευκαιρία να υπάρξουν θεσμικές αλλαγέςπου θα οδηγήσουν τη χώρα πιο κοντά με τους ευρωπαίους εταίρους» συμπλήρωσε και περιέγραψε τους πυλώνες στους οποίους στηρίχτηκαν οι ΗΠΑ για να βγουν από την κρίση.

Κατά την ομιλία του δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις σημερινές πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση. «Η Ελλάδα είναι σε θέση να καταλάβει τι σημαίνει διεφθαρμένος καπιταλισμός» σχολίασε.

Τον John Podesta συνόδεψε στην Πάτρα ο Κρις Σπύρου Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Αθήνας, ο οποίος παρουσιάζοντας τον διευθυντή και ιδρυτή του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο, αναφέρθηκε στη μεταξύ τους γνωριμία, εστιάζοντας στις ελληνικές ρίζες του κ. Podesta , καθώς η μητέρα του ήταν από το Λεωνίδιο Αρκαδίας.