Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Συνέπεια "λόγων και έργων" από τον Π. Σκουρλέτη. 750.000€ σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο για άμεση αποκατάσταση ζημιών από την κακοκαιρία


Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη εγκρίθηκε η άμεση χρηματοδότηση με το ποσό του 1,35 εκ.€ των δήμων Αγρινίου, Μεσολογγίου, Κόνιτσας και Πρέβεζας για την άμεση αντιμετώπιση ζημιών στις υποδομές των περιοχών που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία της 1ης Δεκεμβρίου.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:
«Στο πλαίσιο των ειδικών μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, από την πρωτοφανή βροχόπτωση, στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Πρέβεζας και Ιωαννίνων, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ανταποκρινόμενος, χωρίς καθυστέρηση, στα αιτήματα που υπέβαλαν οι Δήμοι Αγρινίου, Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Κόνιτσας και Πρέβεζας, ενέκρινε εκτάκτως οικονομική ενίσχυση ύψους 1.350.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι πρώτες ανάγκες στα δίκτυα και τις υποδομές των περιοχών, που επλήγησαν εξαιτίας της τραγικής καταστροφικής πλημμύρας.




Με χρέωση του λογαριασμού του υπουργείου Εσωτερικών «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού της χώρας», που τηρείται στο  Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους, η εν λόγω χρηματοδότηση αποδίδεται ως εξής:
Δήμος Αγρινίου, Νομός Αιτωλ/νίας: 400.000 ευρώ
Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Νομός Αιτωλ/νίας: 350.000 ευρώ
Δήμος Κόνιτσας, Νομός Ιωαννίνων: 300.000 ευρώ
Δήμος Πρέβεζας, Νομός Πρέβεζας: 300.000 ευρώ»

Να σημειωθεί ότι ο κ. Σκουρλέτης προχθές (Δευτέρα 4/12) μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του, στις πληγείσες, από την κακοκαιρία, περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας είχε προαναγγείλει την άμεση χρηματοδότηση των δήμων, καθώς είχε δηλώσει:


«Καταρχήν, πράγματι σε αρκετά σπίτια, σε κάποιες επιχειρήσεις, υπάρχουν πολύ σοβαρές ζημιές. Είναι θετικό -και αυτό ήταν μια διαπίστωση και των κατοίκων- ότι υπήρξε μία άμεση κινητοποίηση και από την Περιφέρεια και από τους δύο Δήμους.
Βεβαίως, η αμεσότητα της κινητοποίησης δεν μπορεί να υπερβεί αφενός κάποιες χρόνιες καταστάσεις, αλλά και την απουσία εδώ και χρόνια κάποιων υποδομών. Αυτά στις ακραίες καταστάσεις που ζήσαμε, των ακραίων καιρικών φαινομένων, κάνανε και τη μεγάλη ζημιά.
Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να ενταθούν οι έλεγχοι των συνεργείων, οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει από χθες, να έχουμε την πλήρη εικόνα των καταγραφών που αφορούν, είτε σπίτια είτε επιχειρήσεις ή οικοσκευές.
Για όλα αυτά υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να μπουν στο δρόμο της αποζημίωσης.
Θα κάνουμε τώρα και τη σύσκεψη, θα δούμε ακριβώς το εύρος της ζημιάς, για την οποία έχουν καλύτερη γνώση και ο κύριος περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι και να δούμε πλέον την επόμενη μέρα, πέρα από την επίσπευση των διαδικασιών, τί σχεδιασμό θα κάνουμε, έτσι ώστε να λύσουμε και μονιμότερα προβλήματα. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι επειδή αρκετά ρέματα έχουν ουσιαστικά φράξει ή έχουν καταστραφεί, επείγει και προτεραιότητα είναι να υπάρξει μία αποκατάσταση αυτών των ρεμάτων, ως ένα πρώτο βήμα, πέρα από τον υπόλοιπο σχεδιασμό που πρέπει να υλοποιηθεί μεσομακροπρόθεσμα.
Τα αιτήματα για οικονομική ενίσχυση παγίως ικανοποιούνται, πρώτα απ’ όλα των δήμων προς το υπουργείο Εσωτερικών. Μέσα στις επόμενες ημέρες, μπορεί και αύριο, κάποια πρώτα χρήματα θα εκταμιευτούν».