Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ανταλλαγή σκληρών επιστολών των υποψηφίων στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Επιμελητηριο logoΣτις κάλπες προσέρχεται το διήμερο 4-5 Δεκεμβρίου 2011 ο επιχειρηματικός κόσμος της Αιτωλοακαρνανίας για να εκλέξει νέα διοίκηση στο Επιμελητήριο του νομού. Οι εκλογές διενεργούνται σε ένα περιβάλλον κρίσης για το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, μια κρίση όμως που αγγίζει και τη λειτουργία του Επιμελητηρίου αφού αυτό αποτελεί δομή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Την ψήφο των περισσότερων από 15.000 μελών του Επιμελητηρίου θα διεκδικήσουν οι συνδυασμοί «Ενωτική Επιμελητηριακή Δράση» με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο, Παναγιώτη Τσιχριτζή, ο «Ανανέωση – Ανάπτυξη» με επικεφαλής τον Σωτήρη Μούρκα καθώς και τρεις μεμονωμένοι υποψήφιοι που προέρχονται από το ΚΚΕ.

Έτσι, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία στις εκλογές του Επιμελητηρίου συγκροτείται ένας δεύτερος συνδυασμός αφού στις προηγούμενες αναμετρήσεις συγκροτούταν ενιαίο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον κ. Τσιχριτζή στο οποίο συμμετείχαν υποψήφιο στα τμήματα του Επιμελητηρίου αντιπροσωπευτικά από όλο το νομό.

Επίσης ύστερα από την τροποποίηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας η εκλογική διαδικασία θα σηματοδοτήσει και την αναδιάρθρωση των τμημάτων του επιμελητηρίου και έτσι πλέον, αυτό θα έχει πέντε τμήματα: Εμπορίου, Μεταποίησης, Υπηρεσιών, Τουρισμού – Μεταφορών και Εξαγωγών αντί τεσσάρων που είχε μέχρι σήμερα: Βιομηχανικό, Βιοτεχνικό, Εμπορικό και Επαγγελματικό.

Η απόφαση της απερχόμενης διοικητικής επιτροπής του Επιμελητηρίου να μην λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο και Αμφιλοχία, όπως είχε συμβεί στις εκλογές του 2006 αλλά η ψηφοφορία να γίνει μόνο στα κεντρικά γραφεία στο Αγρίνιο έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση από τον συνδυασμό του κ. Μούρκα και αναμένεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην συμμετοχή των μελών στην ψηφοφορία για ευνόητους λόγους.

Μια απόφαση που από την πλευρά του κ. Τσιχριτζή υποστηρίζεται ότι λήφθηκε καθαρά για οικονομικούς λόγους.

Πάντως γεγονός είναι ότι η απόφαση αυτή έχει «δυναμιτίσει» το προεκλογικό κλίμα με εκατέρωθεν ανακοινώσεις με τη μορφή ανοιχτών επιστολών τις οποίες και παραθέτουμε:

 

Η ανοιχτή επιστολή του Σωτήρη Μούρκα

«Κο Πάνο Τσιχριτζή, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας

Μεσολόγγι 12/11/2011

Αγαπητέ Πάνο

Ευτυχώς ή δυστυχώς υπάρχουν και οι εκλογές. Λέγεται ότι στην διαδικασία των εκλογών, έθεσαν τους κανόνες και προσδιόρισαν το περιεχόμενο τους οι προγονοί μας οι Έλληνες. Την διαδικασία αυτή την ονόμασαν Δημοκρατία και την βάσισαν στην ελεύθερη έκφραση των πολιτών. Μερικοί αυτό το μίσησαν ενώ άλλοι το αγάπησαν. Οι πρώτοι προσπάθησαν πότε με βία (δικτατορίες κλπ) ή νοθεία να εμποδίσουν αυτή την έκφραση. Οι άλλοι δημιούργησαν και δημιουργούν συνθήκες να ανθίζουν όλες οι γνώμες.

Μου δημιουργείς την αίσθηση ότι ερωτοτροπείς με αυτούς που εμποδίζουν την ελεύθερη έκφραση. Τι είναι αλήθεια αυτό που σε φοβίζει και αρνείσαι με τόσο πάθος να υπάρχουν κάλπες για την διυκόλυνση των συναδέλφων; Γιατί οδηγείς το επιμελητήριο και τους συναδέλφους σε διαμάχη και δυσκολίες;

Φυσικά, πρέπει να παραδεχτείς, ότι το πρόβλημα δεν είναι καθόλου Οικονομικό. Πέραν του ότι υπερβάλεις ως προς το κόστος, ακόμη και αν κανείς αποδεχθεί αυτό που ισχυρίζεσαι, το κόστος είναι πολύ μικρό, συγκρίνοντας το ποσό των 4.000.000 και πλέον ευρώ των συνδρομών που εισέπραξε το επιμελητήριο από τα μέλη του στην διάρκεια της τελευταίας θητεία σου.

Αλήθεια δεν δικαιολογούν κάλπες οι 730.000 και πλέον ευρώ της περιοχής Μεσολογγίου που εισπράξατε ως συνδρομές στην τελευταία σας θητεία; Οι 500.000 και πλέον της περιοχής της Ναυπάκτου; Οι 300.000 και πλέον της Βόνιτσας και οι 360.000 της Αμφιλοχίας; Πως θα απαντούσατε στην πιο πάνω ερώτηση;

Πως θα δικαιολογούσατε ότι μόνο από την αύξηση που κάνατε το 2008 ύψους 43% στις συνδρομές πήρατε από τους συναδέλφους ένα επί πλέον ποσό της τάξης του 1.000.000 ευρώ; Αν το Αγρίνιο αντιπροσωπεύει το 47% των συνδρομών (σύμφωνα με τους επίσημους οικονομικούς απολογισμούς ) οι άλλες περιοχές είναι το 53%. Που σημαίνει ότι από τα περιφερειακά τμήματα εισπράξατε 530.000 ευρώ και από το Αγρίνιο άλλα 470.000 ευρώ. Και φθάσατε αλήθεια, το επιμελητήριο να είναι σε τέτοια οικονομική δυσχέρεια, που να μην μπορεί να προσφέρει ανταποδοτικά (σε αυτούς που πληρώνουν) διευκόλυνση για κάλπες; Και απαιτείς, Δεκέμβριο μήνα αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια πληρώνουν τα πιο πάνω ποσά ως συνδρομές να αφήσουν την εργασία τους και τις οικογένεια τους γιατί παράλογα και ετσιθελικά δεν συναινείς να τους διευκολύνεις να ψηφίσουν με κάλπες στον τόπο τους;

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σε πρόσφατη προεκλογική σου συνέντευξη (και μη μου πείτε τώρα ότι ήταν Διοικητικός Απολογισμός του Επιμελητηρίου;)όταν ρωτηθήκατε για την διευκόλυνση των συναδέλφων σας στις εκλογές, όπως έχετε υποχρέωση, είπατε ότι η απόφαση σας στην διοικητική επιτροπή ( η οποία όπως έμαθα δεν ήταν και ομόφωνη) ήταν να μην διευκολύνετε τους συναδέλφους της περιφέρειας με κάλπες στα παραρτήματα. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου ότι σας προτείνουν να αναλάβουν άλλοι τα έξοδα, απαντήσατε <ευχαριστώ δεν θα πάρουμε>. Θα πρέπει να θυμάστε από την ιστορία την κατάληξη της Λουδοβίκειας αντίληψης.

Δεν σε προβληματίζει ότι από τα 31 μέλη του Διοικητικού σου συμβουλίου μόνο 10 συμμετέχουν στο νέο ψηφοδέλτιο σου; Ότι δύο μέλη από τα πέντε της Διοικούσας επιτροπής δεν συμμετέχουν; Ότι από τα 47 μέλη του προηγούμενου ψηφοδελτίου σου μόνο 11 είναι και πάλι υποψήφιοι;

Αλήθεια πιστεύεις ότι αυτή η μικρόψυχη και ιδιοτελής συμπεριφορά βρίσκει σύμφωνη και εκπροσωπεί την καρδιά της Οικονομικής ζωής του νομού που είναι το Αγρίνιο; Πιστεύεις ότι οι Έμποροι ,Επαγγελματίες, Μεταποιητές, Εξαγωγείς τα τουριστικά επαγγέλματα και οι μεταφορείς εγκρίνουν αυτά που κάνεις; Θέλουν να γκρεμίζετε εσείς αυτό που οι ίδιοι χτίζουν καθημερινά στις συναλλαγές τους με τους επαγγελματίες ολόκληρου του Νομού;

Αγαπητέ Πάνο

Σε καλώ να φτάσεις το ύψος των περιστάσεων.

Να αφήσεις στην άκρη μικροπολιτικές και ιδιοτέλειες.

Να βάλεις κάλπες σε όλα τα παραρτήματα για να διευκολυνθεί η δημοκρατική εκφραση των συναδέλφων.

Να μιλήσουμε τελικά και οι δύο για το αύριο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Έτσι η αλλιώς την επόμενη ημέρα, σε όποια θέση και να ειμαστε σύμφωνα με την απόφαση των συναδέλφων θα καλεστούμε να συνεργαστούμε πιστεύεις ότι βοηθάει αυτή σου η συμπεριφορά;

Το Αγρίνιο έχει μεγαλύτερη ανάγκη την οικονομική ανάπτυξη και την συνεργασία της περιφέρειας και η περιφέρεια την οικονομική ανάπτυξη του Αγρινίου και όπως πολύ καλά ξέρεις η ανάπτυξη δεν είναι ιδεολόγημα δεν εχει σύνορα και δεν γνωρίζει τεχνητούς φραγμούς.

Μην σπέρνεις λοιπόν ανέμους δεν χρειάζεται να θερίσουμε θύελλες

Καιρός είναι για ανανέωση καιρός και για ανάπτυξη.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΟΥΡΚΑΣ

Υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας»

 

Η ανοιχτή επιστολή του Παναγιώτη Τσιχριτζή

«Αγρίνιο 14 Νοεμβρίου 2011

Αγαπητέ Σωτήρη Μούρκα,

Αναρωτιόμουν, όταν πληροφορήθηκα την πρόθεσή σου να θέσεις υποψηφιότητα εν όψει των επιμελητηριακών εκλογών, ποιο δρόμο θα ακολουθούσες στην προεκλογική περίοδο. Το δρόμο το δημιουργικό, που συμβάλλει στην εμπέδωση του Επιμελητηριακού Θεσμού ή τον «παλαιάς κοπής» δρόμο, του αρνητισμού και της δημιουργίας εντυπώσεων. Προφανώς επέλεξες το δεύτερο.

Έρχομαι λοιπόν να σου δώσω τις απαντήσεις που θέλεις και να σου γνωρίσω ότι:

1. Μαθήματα Δημοκρατίας δεν νομίζω ότι είσαι σε θέση να μου κάνεις γιατί ο καθένας μας αξιολογείται καθημερινά στην πράξη και στη δράση και βέβαια από τις καταβολές του και από το περιβάλλον στο οποίο ανδρώθηκε.

2. Η «δημιουργική λογιστική», που τόσο ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί τη χώρα μας σε έχει επηρεάσει τα μέγιστα, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείς αριθμούς και στοιχεία κατά το δοκούν, δηλαδή όπως σε εξυπηρετεί.

Δεν μου κάνει εντύπωση το γεγονός αυτό, διότι το περίμενα, από τη στιγμή που απαξίωσες να παραλάβεις τους ετήσιους Διοικητικούς Απολογισμούς που σου ετοίμασε η Υπηρεσία του Επιμελητηρίου και παρέλαβες μόνο τους αντίστοιχους Οικονομικούς. Φαντάζομαι ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία οι Οικονομικοί Απολογισμοί οι οποίοι αποτυπώνουν μόνο ποσά να μην εξετάζονται παράλληλα με τους Διοικητικούς Απολογισμούς που αποτυπώνουν για ποιες δράσεις χρησιμοποιήθηκαν αυτά.

3. Είναι γεγονός ότι ένα από τα ζητούμενα για κάθε Συνδυασμό που διοικεί για πολλά χρόνια είναι η ανανέωση των προσώπων του ψηφοδελτίου. Είναι επίσης γεγονός ότι λυπήθηκα που ορισμένοι από τους συνεργάτες μου, για αρκετά χρόνια, δεν έθεσαν για απολύτως προσωπικούς λόγους και πάλι υποψηφιότητα (γνωρίζεις πολύ καλά τους λόγους, γιατί έκανες μεγάλη προσπάθεια να τους προσεταιριστείς και σου αρνήθηκαν λέγοντάς σου ότι στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις το Συνδυασμό μου).

Για ορισμένους άλλους θα μπορούσα να πω ότι χάρηκα που απεχώρησαν από το Συνδυασμό (άλλωστε δεν τους πρότεινα να τους συμπεριλάβω στο ψηφοδέλτιό μου) και είναι αυτοί που «στεγάστηκαν» στο δικό σου ή σε «στέγασαν» και δυστυχώς είναι αυτοί που δεν πήραν «μυρωδιά», παρά την πολύχρονη θητεία τους, τι είναι το Επιμελητήριο. Είναι αυτοί που ζητούν “Επιμελητήριο Αιτωλίας”, είναι αυτοί που μέχρι το 1992 ήταν εγγεγραμμένοι στο Επιμελητήριο Πατρών, είναι αυτοί που δήλωναν δημοσίως ότι «Σε ποιο Συμβούλιο πήραμε απόφαση για την ημερομηνία των εκλογών», αυτοί που δεν γνώριζαν γιατί συνήθως απουσίαζαν.

4. Οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση της χώρας αφορούν όλους μας, έτσι και το Επιμελητήριο που εντάσσεται στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί.

5. Στην επιχειρηματικότητα δεν υπάρχουν τείχη, η αγορά δεν είναι περιχαρακωμένη ούτε περιχαρακώνεται με τοπικισμούς και λαϊκισμούς. Δεν είμαστε άλλωστε ο ομφαλός της γης και έτσι καλούμεθα να επιχειρήσουμε μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Αγαπητέ Σωτήρη Μούρκα,

Είναι γεγονός ότι δεν γνωρίζεις τον Επιμελητηριακό Θεσμό, (και είναι λογικό), τώρα προσπαθείς λόγω της υποψηφιότητάς σου να τον γνωρίσεις, γι αυτό πρόσεξε να μην τον εξευτελίσεις.

Θεωρώ ότι πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε προεκλογική σου ενέργεια, όφειλες να προσέλθεις προκειμένου να ενημερωθείς για το Θεσμό αλλά και ειδικότερα για το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, από αυτούς που τον υπηρέτησαν και τον υπηρετούν, (και όχι από εξωθεσμικούς ή από αυτούς που πέρασαν και δεν τον υπηρέτησαν), προκειμένου να αποφύγεις τα ατοπήματα.

Είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που επικοινωνώ μαζί σου δι’ «ανοικτών επιστολών», εκτός κι αν υπερβείς τα εσκαμμένα (που θεωρώ ότι δεν θα το κάνεις).

Ένα τεράστιο έργο είκοσι (20) και πλέον ετών προκειμένου να ξεπεράσουμε τοπικισμούς και λαϊκισμούς, όσο περνάει από το χέρι μου, δεν θα το αφήσω να χαθεί.

Τέλος σε προτρέπω να μας πεις ανοικτά τι σε οδήγησε στην υποψηφιότητά σου, αλλά και τι στόχους και προτεραιότητες έχεις.

Επίσης, θερμή παράκληση, μην πολυχρησιμοποιείς τη λέξη «Ανάπτυξη», έλεος, έχει τόσο ταλαιπωρηθεί από σχετικούς και άσχετους.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Παναγιώτης Α. Τσιχριτζής»