Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Παυσανίας Παπαγεωργίου: "Κάνουμε νέο ξεκίνημα για τις πολιτικές για τους νέους"


«Βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα νέο ξεκίνημα όσον αφορά τις πολιτικές για τους νέους», επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, Παυσανίας Παπαγεωργίου σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, αναλύοντας άξονες δράσης της γραμματείας για τη νεολαία και την απρόσκοπτη συμμετοχή της στο διάλογο και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Βασικός στόχος της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς είναι η διασφάλιση της δυνατότητας κεντρικού συντονισμού των οριζόντιων πολιτικών για τη νεολαία. Άλλωστε, οι επτά άξονες «πατάνε» πάνω σε αυτά που οι νέοι ζήτησαν μέσα από τη σχετική διαδικασία διαβούλευσης που είχε προηγηθεί.
Διασφάλιση αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, ανάπτυξη δεξιοτήτων και αξιοποίησή τους στην τοπική αγορά εργασίας, συμμετοχή των νέων σε διαδικασίες και δομές λήψης αποφάσεων, πρόσβαση σε προσιτή και ποιοτική εκπαίδευση –οι κομβικές αξιώσεις των νέων του σήμερα.
Όπως είπε, μεταξύ άλλων: «Το Πλαίσιο Στρατηγικής για την ενδυνάμωση των Νέων περιλαμβάνει τους 7 βασικούς στόχους βάσει των οποίων καταρτίζονται οι πολιτικές μας.




         Προαγωγή της αυτονομίας και ανεξαρτησίας των νέων και διευκόλυνση της μετάβασής τους στην ενήλικη ζωή.
         Προσιτή και ποιοτική εκπαίδευση-κατάρτιση-μαθητεία.
         Αξιοπρεπής εργασία και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των νέων.
         Διασφάλιση υγείας, πρόνοιας και ευεξίας.
         Ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη δημοκρατική ζωή.
         Μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των νέων.
         Τέλος, δημιουργία πόλεων φιλικών προς τους νέους και δημογραφική ανανέωση της υπαίθρου.
Στόχος της ΓΓΝΓ είναι οι προτεραιότητες της στρατηγικής της να διαμορφώνονται μέσα από διαρκή διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη, που δεν είναι άλλα από τους ίδιους τους νέους και τις τοπικές κοινωνίες». Ερωτηθείς για το αν τα προγράμματα εκπαίδευσης βοηθούν δεδομένων των ποσοστών ανεργίας που εξακολουθούν να υπάρχουν, τόνισε: «Σήμερα πλέον αναστρέφεται το σκηνικό και έχουμε την ευκαιρία να στηρίξουμε τις πρώτες κινήσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Στον χώρο της ποιοτικής κατάρτισης και της μαθητείας πολλοί εκπαιδευόμενοι, αφού περάσουν την περίοδο της πρακτικής τους άσκησης σε κάποιες επιχειρήσεις, μετά παραμένουν ως εργαζόμενοι, εντάσσονται δηλαδή στο στελεχικό δυναμικό της επιχείρησης.
Άρα αυτό είναι μια σημαντική παράμετρος που αποδεικνύει ότι οι σπουδαστές βοηθιούνται να ενταχθούν στην αγορά εργασίας μέσω αυτού του τρόπου».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Παυσανία Παπαγεωργίου, εδώ: