Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Διακρατική σύσκεψη στο Αιτωλικό για το έργο MUSE


Ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα στο Κέντρο Χαρακτικής Τέχνης Μουσείο Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό , το πρώτο μέρος από τη δεύτερη διακρατική τεχνική σύσκεψη που πραγματοποιείται μεταξύ των εταίρων του έργου MUSE,  που αφορά  διμερές πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.
Στις δράσεις του προγράμματος ανήκει η ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία του port museum (μουσείο λιμένος), με σκοπό να αναδείξει την πολιτιστική και ναυτική κληρονομιά της περιοχής.



Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της συνάντησης, οι Ιταλοί εκπρόσωποι του προγράμματος ξεναγήθηκαν στο χώρο του Μουσείου και τα εκθέματά του, από τον Δήμαρχο Ν. Καραπάνο και τον Αντιδήμαρχο Παν. Σταράμο . Ακολούθως ο Νίκος Καραπάνος καλωσορίζοντας τα μέλη του έργου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «…Στο πλαίσιο της δράσης MUSE, αντλούμε κάθε δυνατότητα αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων μας, τα οποία όχι μόνο θέλουμε να αναδείξουμε για τοπικούς σκοπούς, αλλά να γνωστοποιήσουμε σε ένα ευρύτερο κοινό ανθρώπων καθώς πιστεύουμε πως αποτελούν μέρος μιας πολύτιμης ναυτικής παρακαταθήκης που μας κληροδότησαν οι άνθρωποι που βρέθηκαν πριν από εμάς σ αυτό τον τόπο. Αυτή την κληρονομιά οφείλουμε και έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο, μετατρέποντάς τη σε ένα ενεργό πυλώνα ανάπτυξης και τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής.

Ένας από τους τρόπους αυτούς, είναι η δημιουργία και λειτουργία του οικομουσείου στο Αιτωλικό, που θα περιλαμβάνει την ναυτική παράδοση της περιοχής, την σχέση της θάλασσας με τους ανθρώπους της αλλά και θα καταγράφει την πορεία και εξέλιξη κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον. Θα περιλαμβάνει επίσης βιωματικές δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και διαδραστική επαφή με το χώρο. Ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε ένα σημείο φιλόξενο, λειτουργικό, που ν’ αποτυπώνει με την μεγαλύτερη πιστότητα την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής και θεωρώ πως και την θέληση έχουμε αλλά και το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό να το καταφέρουμε. Να φτιάξουμε ένα μουσείο άρρηκτα δεμένο με το ζωτικό μας χώρο: Τη θάλασσα».
Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα στον ίδιο χώρο, όπου γίνεται  συνάντηση και διάλογος με τοπικούς φορείς για την διατύπωση και ανταλλαγή απόψεων.