Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Κύτταρο γνώσης η νεοσύστατη "βιβλιοθήκη - κειμηλιοθήκη" στη μνήμη του π. Νικολάου Αρτίκου στην Ιερά Μονή Κατερινούς στη Γαβαλού Μακρυνείας


Από το απόγευμα του  Σαββάτου 8/9 στην Ιερά Μονή ΠαναγίαςΚατερινούς στη Γαβαλού λειτουργεί ένας χώρος «γνώσης» και «μελέτης» που μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλη την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για την «Βιβλιοθήκη – Κειμηλιοθήκη» του ιστορικού μοναστηριού της περιοχής μας που δημιουργήθηκε με τη γενναιόδωρη συνδρομή της οικογένειας του αειμνήστου ιερέως Νικολάου Αρτίκου, αλλά και με τη διάθεση αρχειακού υλικού από κατοίκους της περιοχής.
Τα παιδιά του παπά Νίκου» θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη του πατέρα τους σκέφθηκαν να δημιουργήσουν στο χώρο της Ιεράς Μονής   βιβλιοθήκη στην οποία και θα τοποθετήσουν τους εκατοντάδες τίτλους βιβλίων θεολογικού, φιλοσοφικού, λογοτεχνικού, ιστορικού και εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα του πατέρα τους με απώτερο στόχο αυτά τα βιβλία να μπορούν να διαβαστούν από τον οποιοδήποτε.



Ο πατήρ Νικόλαος Αρτίκος αφού χειροτονήθηκε ιερέας τοποθετήθηκε στη Γαβαλού όπου και ιερουργούσε έως το 1970 για να μετατεθεί στο Μεσολόγγι και συγκεκριμένα στην ενορία της Αγίας Παρασκευής όπου ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή του ασκούσε ιερατικά καθήκοντα έως και το θάνατό του το 2005.
Η πρόταση υιοθετήθηκε από την ηγουμένη της Ιεράς Μονής οσιολογιωτάτη Μαριάμ και έτσι με την ολοκλήρωση των εργασιών διαμόρφωσης του χώρου που διατέθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου έγιναν τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης, που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι θα αποτελέσει έναν επιπρόσθετο λόγο για να επισκεφθεί κάποιος το μοναστήρι και να παραμένει εκεί για αρκετές ώρες για μελέτη και ανάγνωση.
Παράλληλα με τα εγκαίνια έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Ψήγματα Σοφίας» ενός βιβλίου που δεν πρόλαβε να εκδώσει ο πατήρ Νικόλαος Αρτίκος, λόγω  του απρόσμενου θανάτου και που αποτελεί την επιτομή της ανάγνωσης και της μελέτης, που ήταν το «χόμπι» του στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο από τις ιερατικές και οικογενειακές του υποχρεώσεις.
Στην παρουσίαση του βιβλίου για τον «Παπά Νίκο» μίλησαν ο καθηγητής τις Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Χρήστος Κουφός, ο διευθυντής της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, Αντώνης Μαυρομμάτης και ο καθηγητής Φυσικής, Βασίλης Τσούνης, με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μαλαβέτα να συντονίζει την εκδήλωση.


Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, ο εκπρόσωπος του εκπολιτιστικού συλλόγου Γαβαλούς Τέλης Σουφλής, η ηγουμένη της Μονής, Μαριάμ και εκ μέρους της οικογενείας ο Βασίλης Αρτίκος.
Τα παιδιά του «παπά Νίκου», Βούλα, Αλέκα και Βασίλης  με την υλοποίηση αυτής τους της ιδέας, δηλαδή, να δημιουργήσουν έναν χώρο μελέτης και ανάγνωσης εκεί όπου ξεκίνησε την σπουδαία ιερατική του διαδρομή ο πατέρας τους, όχι απλώς τιμούν τη μνήμη του με απόλυτα συμβατό τρόπο με τις αρχές που πρέσβευε και υπηρέτησε, αλλά σκόρπισαν μια απίστευτη αισιοδοξία στους εκατοντάδες επισκέπτες και προσκυνητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου και των εγκαινίων της βιβλιοθήκης.
Ως επίλογο σας μεταφέρουμε την προσδοκία της ηγουμένης η βιβλιοθήκη που διευρυνθεί και να αποτελέσει σημείο φιλαναγνωσίας, έρευνας και μελέτης για την περιοχή.