Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Στον συμπατριώτη μας Παντελή Μπουκάλα το κρατικό βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής για το έργο του:«Όταν το ρήμα γίνεται όνομα. Η “Aγαπώ” και το σφρίγος της ποιητικής γλώσσας των δημοτικών» (εκδ. Άγρα)


Με το βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής τιμήθηκε ο συμπατριώτης μας, Παντελής Μπουκάλας  για το έργο του «Όταν το ρήμα γίνεται όνομα. Η “Aγαπώ” και το σφρίγος της ποιητικής γλώσσας των δημοτικών» (εκδ. Άγρα) στα Κρατικά Βραβεία για τη λογοτεχνική παραγωγή του 2017.
Πρόκειται για ακόμη μια διάκριση για τον Παντελή Μπουκάλα, ενώ αξίζει να θυμίσουμε ότι το έργο που βραβεύτηκε είχε παρουσιαστεί στο Μεσολόγγι σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Μεσολογγίου στις 13 Μαΐου 2017 (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).
Με τη μελέτη του αυτή,  ο Παντελής Μπουκάλας αναδεικνύει τον ιδιαίτερα δυναμικό γλωσσικό χαρακτήρα της δημοτικής μας παράδοσης και την επίδραση που άσκησε σε μεταγενέστερα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.



Περιλαμβάνει πρωτογενές υλικό αντλημένο από 180 συλλογές και 50 έργα γενικότερου λαογραφικού ενδιαφέροντος, συμπληρωματικές σημειώσεις 200 σελίδων, τρία κατατοπιστικά ευρετήρια στο τέλος της μελέτης του, προσφέρουν έναν απίστευτο πλούτο σε όποιον θελήσει να αναζητήσει το ανοιχτό πνεύμα της δημοτικής μας ποίησης. Επίσης πραγματεύεται την νόθευση που υπέστη ο ανεκτίμητος πολιτιστικός θησαυρός της δημοτικής μας παράδοσης στο όνομα του εθνικού και του φιλολογικού ευπρεπισμού.