Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2007

Υπερψηφίσθηκε και από την αντιπολίτευση ο προϋπολογισμός της Νομαρχίας για το 2008

Υπερψηφίστηκε (την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007) από τη συντριπτική πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου(πλην του επικεφαλής της ΝΑΣ Γιώργου Σολτάτου) ο προϋπολογισμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας τους έτους 2008, το ύψος του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 56.434.420 ευρώ.
Ταυτόχρονα με την ψήφιση του προϋπολογισμού ψηφίστηκαν προτάσεις που κατέθεσε η πλειοψηφία που στόχο έχουν τη διαφάνεια και την σωστή διαχείριση των κονδυλίων.
Σύμφωνα με αυτές, από την 1η Ιανουαρίου 2008 θα λειτουργήσει το Τμήμα Προμηθειών το οποίο θα ασχολείται με όλες τις προμήθειες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ενώ περικόπτονται κατά 55 % τα έξοδα του γραφείου του Νομάρχη, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝ.ΑΙΤ. και της Ν.Α.Ε. μετά από υπογραφή των σχετικών προγραμματικών συμβάσεων.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος αναφέρθηκε στα κύρια χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού σύμφωνα με τα οποία γίνεται μια προσπάθεια εξορθολογισμού και μείωσης των δαπανών της Νομαρχίας υπέρ της ενίσχυσης των αναπτυξιακών εταιρειών που μετέχει η Ν.Α. και της ενίσχυσης των υποδομών του νομού.
Επίσης ο κ. Σώκος σχολιάσε θετικά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού από την μείζονα μειοψηφία.
Όμως ιδιέταιρο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας για την διαχρονική αντιμετώπιση του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία. Συγκεκριμένα ο κ. Σώκος τόνισε:
« Κάνουμε μια συστηματική προσπάθεια με πολλή εργασία όλο αυτό το διάστημα, έχοντας ως στόχο να υποχρεώσουμε την κεντρική εξουσία και όλα τα κόμματα να αλλάξουν συμπεριφορά απέναντι στις τοπικές αρχές, στην Τοπική και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Ο Νομάρχης και οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι είναι εκπρόσωποι του λαού, ψηφίζονται μαζικά από το σύνολο των πολιτών που έχουν απαιτήσεις.
Είναι ώριμες οι συνθήκες στην Ελλάδα και πρέπει τα κόμματα να το λάβουν υπόψη τους αυτό. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο της αυτοδιοίκησης και να ακολουθηθεί το παράδειγμα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα πω μια ακόμα φορά ότι είμαστε το τελευταίο Ναπολεόντειο κράτος στην Ευρώπη.

Και οι λίγες αρμοδιότητες και οι ελάχιστοι πόροι που έχει στην διάθεσή της η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αποτελεί προσβολή προς τον Έλληνα πολίτη.
Δεν πάει η χώρα μπροστά, δεν πάει το κράτος μας μπροστά με θεσμούς, οι οποίοι είναι κατ’ όνομα θεσμοί αποκέντρωσης και στην ουσία δεν αποτελούν παρά παραρτήματα ενός συγκεντρωτικού κράτους με πολλά προβλήματα, όπως είναι το ελληνικό κράτος.
Ελπίζω ότι θα έχουμε πρόοδο το επόμενο διάστημα και η καινούργια κυβέρνηση που εκλέχθηκε προσφάτως θα λάβει υπόψη της τις ανάγκες και τη βούληση και την απαίτηση του ελληνικού λαού για περισσότερη αποκέντρωση στη χώρα μας».