Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

Με τον Μίκη παρών το 4ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου

Γέμισε το χώρο με την παρουσία, τις νότες και το λόγο του. Ήταν εκεί παρά το γήρας που επικαλέστηκε ως το μόνο εμπόδιο για την έλευσή του στη Ναύπακτο. Πήρε το λόγο, έστρεψε το βλέμμα του στο ακροατήριο που γέμισε το "Παπαχαραλάμπειο" και άφησε την ψυχή του να μιλήσει ελληνικά. Το ακροατήριο του αντιγύρισε ένα βλέμμα αναγνώρισης και ένα χειροκρότημα αποθέωσης στο ρυθμό του Ζορμπά.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε παρών στη Ναύπακτο.
Εμπειρία ζωής ήταν για τους θεατές που κατέκλυσαν την Παρασκευή το κλειστό γυμναστήριο της Ναυπάκτου η πρεμιέρα του 4ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ, που φέρει το όνομα του μεγάλου Έλληνα μουσουργού και επίτιμου δημότη της πόλης.
Η μπαγκέτα του Τοντόρ Καμπακτσίεφ οδήγησε αριστοτεχνικά τη Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Βουλγαρίας «Βράτσα», τη Λαϊκή Ορχήστρα του Φεστιβάλ, τη βουλγαρική χορωδία "Γιάνκο Μουστάκωφ" και τη Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου. Η σοπράνο της Λυρικής Σκηνής Σοφία Μιχαηλίδου «απογείωσε» τα τραγούδια του έργου, ενώ τόσο ο Αλέξης Κωστάλας, όσο και ο Κώστας Κωτούλας οδηγούσαν το κοινό στα μονοπάτια της ιστορικής και μουσικής διαδρομής του Μίκη Θεοδωράκη.
Το διαγωνιστικό σκέλος του Φεστιβάλ
Το Σάββατο ανήκε αποκλειστικά στο διαγωνιστικό μέρος. Οι χορωδίες που διαγωνίστηκαν εκτέλεσαν υποχρεωτικά τα «Δακρυσμένα Μάτια» από τους «Λιποτάκτες» του τιμώμενου συνθέτη και τρία τραγούδια δικής τους επιλογής.
Το υψηλό επίπεδο ποιότητας αλλά και άμιλλας των διαγωνιζομένων κατέληξε σε ένα ξέσπασμα ζητωκραυγών και συγχαρητηρίων την ώρα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα που έφεραν πρώτη τη χορωδία "Φίλοι Μοντέρνας Μουσικής", δεύτερη τη "Χορωδία Επιστημόνων Δήμου Φιλοθέης" και τρίτη τη "Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου". Το πρώτο βραβείο απένειμε ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Θανάσης Παπαθανάσης, το δεύτερο ο Διοικητικός & Οικονομικός Διευθυντής της χορηγού ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. κ. Σταύρος Σταυρής και το τρίτο ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ναυπάκτου κ. Νίκος Κούμπιος.
Απόδοση τίμης στους ανθρώπους της "ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε."
Με ειδική πλακέτα που παρέδωσε ο Δήμαρχος στον κ. Σταυρή, ο Δήμος Ναυπάκτου τίμησε τον αποχωρούντα Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. κ. Νίκο Χαρικιόπουλο - απόντα λόγω οικογενειακού προβλήματος - για τη μακρόχρονη συνεισφορά του στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης.

Στις φωτό από πάνω προς τα κάτω:

  • Ο Μίκης μιλάει στο πλήθος. Στα αριστερά του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιος Σώκος και ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Θανάσης Παπαθανάσης. Δεξιά του ο Μαέστρος Τοντόρ Καμπακτσίεφ
  • Η Χορωδία "Φίλοι Μοντέρνας Μουσικής" που έλαβε το πρώτο βραβείο
  • Παλαιά η φιλία που ενώνει τον Ηλία Ανδριόπουλο με τους ανθρώπους της Γέφυρας. Μαζί του ο Γιάννης Φρέρης και ο Σταύρος Σταυρής.