Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

Με διακρίσεις η συμμετοχή της Αιτωλοακαρνανίας στο "Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού"

Με βραβεύσεις ποιότητας (χρυσή και χάλκινη) τυριών, που παράγονται στην Αιτωλοακαρνανία και με τα εγκωμιαστικά σχόλια επισήμων και επισκεπτών, συνοδεύθηκε η πρώτη οργανωμένη συμμετοχή της Αιτωλοακαρνανίας στο «Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού», που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, από τις 5 έως και τις 7 Οκτωβρίου 2007 και οργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Στον Πανελλήνιο διαγωνισμό ποιότητας Ελληνικών Τυριών το 1ο χρυσό βραβείο απέσπασε για την κεφαλογραβιέρα που παράγει η επιχείρηση «Καρούσος Σταύρος» που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Αμφιλοχίας από το 1970 και έχει εκσυγχρονιστεί από το 2003.
Το 3ο χάλκινο βραβείο απέσπασε για την γραβιέρα που παράγει το τυροκομείο «Αθανάσιος Στ. Μακρής» που βρίσκεται στο 48ο χλμ της Ε.Ο. Αντιρρίου-Αμφιλοχίας και που από το 2000 εφαρμόζει πιστοποιημένα συστήματα
Η συμμετοχή της Αιτωλοακαρνανίας ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και Τυροκομικών Επιχειρήσεων του νομού, με στόχο την ανάδειξη και προβολή των αγνών και υψηλής ποιότητας τυροκομικών προϊόντων της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και των ανθρώπων που εργάζονται και δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο.
Οι εκατοντάδες επισκέπτες του περιπτέρου είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τυριά και άλλα τυροκομικά προϊόντα και να ενημερωθούν μέσω ενός πλούσιου έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού για τις δυνατότητες και τις προοπτικές όχι μόνο της τυροκομίας αλλά και της κτηνοτροφίας στο νομό.
«Είναι μια έκθεση με τη συμμετοχή επαγγελματιών τυροκόμων, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, των ΤΕΔΚ, των Επιμελητηρίων από όλη την Ελλάδα από περιοχές που παράγουν τυρί και γάλα.
Στην Αιτωλοακαρνανία δράξαμε την ευκαιρία και με το Επιμελητήριο συμμετέχουμε σε τούτο το Φεστιβάλ και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Χαίρομαι για την παρουσία των παραγωγών μας, που προβάλλουν τα προϊόντα τους.
Το περίπτερό μας είναι πάρα πολύ καλό και σε άλλες ευκαιρίες θα γίνει ακόμα καλύτερο. Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι είναι η πρώτη φορά που σε συνεργασία οι τοπικές αρχές, η Νομαρχία, το Επιμελητήριο, αλλά και οι παραγωγοί μας, φεύγουμε από το νομό, συνεργαζόμαστε και προβάλλουμε αυτό που παράγουμε, και παράγουμε πολύ καλά και επώνυμα προϊόντα.
Η Αιτωλοακαρνανία έχει το 10% της πανελλήνιας παραγωγής Αιγοπρόβειου Κρέατος, έχει περίπου το 6% της παραγωγής Αιγοπρόβειου Γάλακτος. Είμαστε σε καλή κατάσταση στα βοοειδή και βεβαίως στα χοιρινά. Αυτά μπορούν να αποτελέσουν την βάση για μια άλλη παραγωγική διαδικασία για την κτηνοτροφία στην Αιτωλοακαρνανία.

Θα τα καταφέρουμε να πολλαπλασιάσουμε τις δραστηριότητες μας και να πετύχουμε ακόμα καλύτερα προϊόντα, να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας αλλά και να βελτιώσουμε την παραγωγική ικανότητα των παραγωγών και μαζί και το εισόδημα τους» υπογράμμισε μεταξύ των άλλων ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος κατά την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης.
Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας εκπροσωπήθηκε με ομάδα στελεχών, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Κώστας Μπόκας που σε δήλωση του τόνισε:
«Η συμμετοχή μας στο Α΄ Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Συνδιοργανώσαμε με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας την παρουσία μας, για να δώσουμε εξωστρέφεια στις επιχειρήσεις του νομού μας, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, βοηθάνε ένα σημαντικό κλάδο, που είναι η αιγοπροβατοτροφία.
Είναι γεγονός ότι έχουμε τυροκομικά προϊόντα πολύ καλής και ιδιαίτερης αξίας τα οποία πρέπει να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό.
Η συμμετοχή μας αυτή είναι συνέχεια μιας προσπάθειας εξωστρέφειας, που θέλουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις του νομού, με κατεύθυνση την γενικότερη ανάπτυξη του τόπου μας».

Να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας εδώ και δύο χρόνια, οι επιχειρήσεις της Αιτωλοακαρνανίας δίνουν το παρόν τους, σε φημισμένες εκθέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό αλλά και σε επιχειρηματικές αποστολές.