Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Κατά της εγκατάστασης εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα, στο Πλατυγιάλι το Ν.Σ. Αιτωλοακαρνανίας

Τη λειτουργία του λιμανιού στο Πλατυγιάλι Αστακού, ως Ελεύθερη Βιομηχανική και Επιχειρηματική Ζώνη και την εξέλιξή του σε ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο, που να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις για το διεθνές εμπόριο, υιοθέτησε με απόφασή της η συντριπτική πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας, κατά την συνεδρίαση της 1ης Οκτωβρίου, ύστερα από εισήγηση του νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου.
Στην ίδια απόφαση και μετά από σχετική πρόταση της πλειοψηφίας, επισημαίνεται η ανάγκη εκπόνησης και χρηματοδότησης από την κυβέρνηση ενός ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για την ευρύτερη περιοχή του Αστακού, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση, που θα επιλύει θέματα χωροταξικής, οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης της ευρύτερης περιοχής του δήμου Αστακού.
Το θέμα συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, μετά από αίτημα του Νομαρχιακού Συμβούλου κ. Γιώργου Σολτάτου, ο οποίος εισηγήθηκε και το θέμα με αφορμή την πιθανολογούμενη εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη ύλη λιθάνθρακα, σε χώρο της ΝΑΒΙΠΕ Αστακού στο Πλατυγιάλι.
Στην συνεδρίαση τις θέσεις του δήμου Αστακού εξέφρασε ο δήμαρχος Αστακού Παναγιώτης Στάϊκος.
Ανεξάρτητα των θέσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου όλοι οι θεσμικοί παράγοντες της Αιτωλοακαρνανίας θα πρέπει να τεθούν σε εγρήγορση για το συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή την πιθανή εγκατάσταση και λειτουργία εντός της ΝΑΒΙΠΕ Αστακού εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής ή άλλης ρυπογόνου βιομηχανίας.