Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Ένα έργο ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον εγκαινιάσθηκε στη Ναύπτακτο

Εγκαινιάστηκε χθες από τον Υφυπουργό Εσωτερικών Αθανάσιο Νάκο, ο νέος Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της ευρύτερης περιοχής Ναυπάκτου, που βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βλαχομάνδρας.
Το έργο είχε προϋπολογισμό 3.740.000 Ευρώ, και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους και σχεδιάσθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, οι υπηρεσίες της οποίας είχαν και την επίβλεψη κατασκευής.
Ο νέος ΧΥΤΑ εξυπηρετεί τις ανάγκες τελικής διάθεσης των αστικών αποβλήτων των Δήμων Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Αποδοτίας, Θέρμου, Μακρυνείας, Πλατάνου και Πυλλήνης, ενώ έχει προβλεφθεί και η άμεση κατασκευή των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (ΣΜΑ) Θέρμου και Πλατάνου.
Ταυτόχρονα, σταματά η λειτουργία των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) που υπάρχουν σήμερα στους δήμους Ναυπάκτου, Θέρμου, Μακρυνείας και Πλατάνου.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε τη σημασία και αξία της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ναυπάκτου, αφού αναφέρθηκε στις δυσκολίες του έργου, αλλά και στη νοοτροπία που υπάρχει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι κάτοικοι να προτιμούν τη λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωματερών με τις τεράστιες περιβαλλοντικές συνέπειες, παρά την κατασκευή και λειτουργία οργανωμένων ΧΥΤΑ.
«Ένα μεγάλο έργο γίνεται πραγματικότητα. Η κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΑ, που επί χρόνια ήταν ζητούμενο, σήμερα παίρνει σάρκα και οστά. Από σήμερα η πόλη μας, και το φυσικό περιβάλλον αποκτά μια ισχυρή ασπίδα προστασίας» σημείωσε ο δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης κατά την σύντομη ομιλία του.
Όπως ο ίδιος τόνισε με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ κλείνουν ΧΑΔΑ που θα αποκατασταθούν. Επίσης αναφέρθηκε στα έργα αποκατάστασης της χωματερής Ναυπάκτου, που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής και Εθνικούς Πόρους με το ποσό των 2.978.319 ευρώ, και που ήδη έχουν ξεκινήσει.
Για την οδική πρόσβαση προς το ΧΥΤΑ τόνισε ότι το ΥΠΕΣ έχει διαθέσει το ποσό του 1.336.000 ευρώ (756.000 από το ΕΠΤΑ και 580.000 ευρώ από το ΘΗΣΕΑ).
Για το θέμα της Παρακαμπτηρίου Οδού προς το ΧΥΤΑ ανέφερε πως «μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 21.07.08, στο Γραφείο του ΓΓΠ. Δ. Ελλάδας Σ. Σπυρίδωνος, με την παρουσία του υφ.ΥΠΕΣΔΔΑ Θ. Νάκου και μετά από σχετικό έγγραφο που απεστάλη από το Δήμο Ναυπάκτου, στις 23.07.08, ζητήθηκε η χρηματοδότηση της Παράκαμψης του ΤΔ Βλαχομάνδρας, ώστε να μην υπάρχει απολύτως καμία όχληση για τους κατοίκους της περιοχής».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Νάκος ανακοίνωσε την άμεση χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου της Παρακαμπτηρίου Οδού πρόσβασης προς το ΧΥΤΑ Ναυπάκτου, ύψους 500.000 ευρώ περίπου.
Επίσης ανακοίνωσε την οικονομική στήριξη του Υπουργείου για τις ανάγκες του Δήμου Ναυπάκτου.
Ο Θανάσης Παπαθανάσης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη θετική στάση των κατοίκων της Βλαχομάνδρας στην εξέλιξη του έργου: «οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους κατοίκους της περιοχής, που με τη δύναμη της θέλησής τους συνετέλεσαν, ώστε το μεγάλο αυτό έργο να γίνει πράξη», ενώ σημείωσε την συνδρομή και άριστη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους Φορείς που συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου.
Λίγο πριν από τα εγκαίνια του ΧΥΤΑ ο Υφυπουργός Θανάσης Νάκος συναντήθηκε με το Δήμαρχο Ναυπάκτου στο Γραφείο του, όπου είχαν ολιγόωρη συνεργασία για ζητήματα του Δήμου.
Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων, ανέφερε τα εξής: «Σήμερα εγκαινιάστηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Ναυπακτίας. Ο νέος ΧΥΤΑ σηματοδοτεί το κλείσιμο τεσσάρων ΧΑΔΑ, δηλαδή παράνομων χωματερών, απομακρύνοντας τους πολλαπλούς περιβαλλοντικούς κινδύνους που εγκυμονεί η λειτουργία τους.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, εφαρμόζοντας τις σχετικές εθνικές και ευρωπαϊκές αποφάσεις, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεχίζει την προσπάθεια κλεισίματος των υπολοίπων χωματερών που λειτουργούν εντός των ορίων της.
Η πολιτική μας αυτή έχει ήδη αποφέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα και θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία των υπολοίπων έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων που χρειάζεται η περιοχή»,
συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων.