Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η εκδήλωσης τιμής της "Διεξόδου" στον Αναστάση Πεπονή

Μέσα στις ασφυκτικά γεμάτες από κόσμο αίθουσες της Πινακοθήκης του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου 2008 τιμητική εκδήλωση για τον σεβαστό λόγιο, τον εκλεκτό συγγραφέα και εξαίρετο πολιτικό Αναστάση Πεπονή.
Τον πολιτικό που κατάγεται από την Ιερή Πόλη και του οποίου το όνομα είναι στενότατα συνδεδεμένο με αυτή φθάνοντας πίσω στο χρόνο ως την περίοδο της επανάστασης και της Εξόδου αφού οι πρόγονοί του ήταν συνεργάτες του Ιάκωβου Μάγερ στην εκδιδόμενη στο επαναστατημένο Μεσολόγγι εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά».
Η «Διέξοδος» με την χορηγική συμπαράσταση των επιχειρήσεων super market «Υιοί ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΟΥΡΚΑ» είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτής της ξεχωριστής βραδιάς για τον Αναστάση Πεπονή , κορυφαίο τέκνο της Ιερής Πόλης που ξεχωρίζει στα πρώτα ονόματα των φίλων της «Διεξόδου» από τις πρώτες μέρες ιδρύσεώς της και που επανειλημμένα συμμετείχε στα πάνελ των εκδηλώσεων ιστορίας και πολιτισμού που διοργάνωσε το Κέντρο.
Όσοι από τους εκατοντάδες παραβρεθέντες στην εκδήλωση αγάπης προς το πρόσωπο του εκφραστή της πολιτικής εντιμότητας και του υπέροχου λόγου, με τις ιστορικές αναζητήσεις και τις συνεχείς συγγραφικές του παρουσιάσεις δεν είχαν την δυνατότητα να καθίσουν στην κεντρική αίθουσα της εκδήλωσης, παρακολούθησαν τους ομιλητές τόσο στο αίθριο όσο και στο πεζόδρομο μέσα από δύο γιγαντοοθόνες που είχαν φροντίσει οι οργανωτές να τοποθετήσουν.

Η εκδήλωση άρχισε, όπως είχε προγραμματιστεί, ακριβώς στις οκτώ με την παρουσίαση της εκδήλωσης από την σύμβουλο δημοσίων σχέσεων της «Διεξόδου» Βάσω Γκοβάτσου και τις ευχαριστίες προς τους ομιλητές για την μεγάλη προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ιδρυτή της «Διεξόδου» να συμμετάσχουν στην ξεχωριστή βραδυά της 18ης Οκτωβρίου.

Πρώτος ομιλητής ο Υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος με τον γνωστή γλαφυρότητα του λόγου του εξήρε την μεγάλη προσωπικότητα του τιμώμενου. Ακολούθησαν οι ομιλίες των υπουργών Αλέκου Παπαδόπουλου και Χρίστου Βερελή που περιέγραψαν τον Αναστάση Πεπονή ως άνθρωπο και πολιτικό και συνέχισε ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουρής που ασχολήθηκε περισσότερο με την προσφορά του τιμώμενου στην ραδιοφωνία και στην τηλεόραση.
Τελευταία ομιλήτρια η συγγραφέας Ακακία Κορδόση η οποία μίλησε από καρδιάς για τον Μεσολογγίτη Αναστάση Πεπονή , τον άνθρωπο που «πρώτος και πάνω απ΄όλους δικαιούται τον τίτλο του επιφανούς Μεσολογγίτη αφού οι πρόγονοί του πρωταγωνίστησαν στον μέχρι τέλους αγώνα της πόλης όχι μόνο απ΄τις ντάπιες του τείχους , αλλά κυρίως απ΄τις επάπλεις του πνεύματος».
Ολοκληρώνοντας την εκδήλωση ο ιδρυτής της «Διεξόδου» Νίκος Κορδόσης προσέφερε σαν δείγμα αγάπης "στον άρχοντα και ευπατρίδη", όπως απεκάλεσε τον Αναστάση Πεπονή, ένα γλυπτό του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα προερχόμενο από την μουσειακή συλλογή του Κέντρου και μία σειρά συμβολαιογραφικών πράξεων της δεκαετίας 1835 – 1845 προερχόμενων από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους νομού Αιτωλοακαρνανίας που αφορούν τον διασωθέντα από την Εξοδο πρόγονο του τιμηθέντος Αθανάσιο Αναστάση Πεπονή.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον τιμώμενο στο βήμα, φανερά συγκινημένο να ευχαριστεί τους διοργανωτές, τους εκλεκτούς ομιλητές και τις εκατοντάδες των ακροατών που χωρίς πρόσκληση έσπευσαν να παραστούν στην εκδήλωση τιμής στο πρόσωπο του Αναστάση Πεπονή, να γίνουν κοινωνοί της χαράς και της συγκίνησης του και να του σφίξουν το χέρι με ένα ζεστό λόγο ο καθένας τους.