Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Συγκίνηση στη λιτή τελετή των αποκαλυπτηρίων της στήλης με την «Απόφαση της Εξόδου»

Η στήλη με το κείμενο της ιστορικής απόφασης των Ελευθέρων Πολιορκημένων για την ηρωική του Έξοδο στην Ελευθερία κοσμεί από το πρωί της περασμένης Κυριακής την είσοδο του Κήπου των Ηρώων, στο Μεσολόγγι.
Η καλαίσθητη στήλη τοποθετήθηκε ακριβώς δίπλα από το ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στο σημείο δηλαδή που λήφθηκε η απόφαση της Εξόδου.
Η κατασκευή και η τοποθέτηση της στήλης αποτελεί πρωτοβουλία των «Φίλων της Διεξόδου», μια ιδέα που υιοθετήθηκε από την πρώτη στιγμή από το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ώστε να υλοποιηθεί.
Τα αποκαλυπτήρια της στήλης έκαναν ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος και ο ιδρυτής του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» Νίκος Κορδόσης στο πλαίσιο μιας λιτής τελετής που συγκίνησε όσους την παρακολούθησαν.
Η ιστορικός τέχνης της «Διεξόδου» Αλτάνη Δακαλάκη καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους αναφέρθηκε στο χρονικό της κατασκευής της στήλης και σε όσους εργάσθηκαν για την πραγματοποίηση της.
Στην συνέχεια, η φιλόλογος Όλγα Γιαννακογιώργου – Μαυρομμάτη μίλησε για το ιστορικό της απόφασης της Εξόδου παρουσιάζοντας όλες τις παραμέτρους κάτω από τις οποίες οι Μεσολογγίτες έλαβαν ομόφωνα αυτήν την απόφαση για Έξοδο στην Ελευθερία. Μια απόφαση εθελούσιας πορείας προς το Θάνατο προκειμένου να υπερασπιστούν την τιμή και την αξιοπρέπεια τους. Μια απόφαση που έχει καταγραφεί στα παγκόσμια χρονικά ως η κορυφαία πράξη αυτοθυσίας.
Σε σύντομη ομιλία του ο δήμαρχος Γιάννης Αναγνωστόπουλος συνεχάρη τους «Φίλους της Διεξόδου» για την πρωτοβουλία τους και υπογράμμισε την αναγκαιότητα της ενεργής συμμετοχής των πολιτών του Μεσολογγίου στις προσπάθειες του Δήμου για «Έξοδο στον 21ο αιώνα». «Η μιζέρια και η οπισθοδρόμηση είναι αντιλήψεις και πρακτικές που δεν ταιριάζουν στην σύγχρονη κοινωνία του Μεσολογγίου και κυρίως δεν βοηθούν για να φύγουμε μπροστά» τόνισε ο δήμαρχος.
Ακολούθως όλοι οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν μέσα στον Κήπο των Ηρώων και μπροστά στην προτομή του Αθανασίου Ραζηκότσικα και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 210 χρόνων από τη γέννηση του, ο στρατηγός Διονύσης Ξηρογιαννόπουλος μίλησε για την πολυσχιδή στρατιωτική και πολιτική δράση του αρχηγού της Φρουράς.
Η τελετή των αποκαλυπτηρίων έκλεισε με καταθέσεις στεφάνων στην προτομή του Ραζηκότσικα από τον δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και την πρόεδρο του συλλόγου «Φίλων της Διεξόδου» Φήμια Πετροπούλου – Χαρώνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλους ανεξαιρέτως τους παρευρεθέντες διανεμήθηκε μικρός πάπυρος με το κείμενο της απόφασης της Εξόδου.

Ακολουθεί η ομιλία του δημάρχου Μεσολογγίου Γιάννη Αναγνωστόπουλου στην τελετή των αποκαλυπτηρίων της στήλης με την απόφαση της Εξόδου:

«Με τα σημερινά αποκαλυπτήρια της στήλης με την ιστορική απόφαση της Εξόδου δίνεται η δυνατότητα τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες της Ιερής μας Πόλης να κατανοήσουν βαθύτερα το μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά γεγονός της Εξόδου στην Ελευθερία.
Η δημοτική μας αρχή και εγώ προσωπικά υιοθετήσαμε - από την πρώτη στιγμή που μας τέθηκε - την πρόταση των Φίλων της Διεξόδου για την κατασκευή και τοποθέτηση σε περίοπτη θέση, του μνημείου αυτού.
Οφείλω να συγχαρώ και δημόσια όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του μνημείου, που κοσμεί πλέον, το πιο ιστορικό ίσως σημείο της πόλης μας.
Ταυτόχρονα θα μου επιτρέψετε να απευθύνω κι εγώ από την πλευρά μου μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλους σας για ενεργή συμμετοχή στις προσπάθειες του Δήμου για την «Έξοδο του Μεσολογγίου στον 21ο αιώνα».
Η μιζέρια και η οπισθοδρόμηση είναι αντιλήψεις και πρακτικές που δεν ταιριάζουν στην σύγχρονη κοινωνία του Μεσολογγίου και κυρίως δεν βοηθούν για να φύγουμε μπροστά.
Σ’ αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας.
Κλείνοντας και για να μην κατηγορηθώ ότι εκμεταλλεύομαι την σημερινή τελετή εκφράζω και πάλι τα συγχαρητήρια στη Διέξοδο και σε όλους τους συμπολίτες μας που στήριξαν υλικά και ηθικά αυτή την πρωτοβουλία.
Πιστεύω ότι τα διαχρονικά μηνύματα που εκπέμπονται από το κείμενο που είναι χαραγμένο στην στήλη θα πρέπει να μας συνοδεύουν στον μέλλον».