Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στη Ναύπακτο.

«Παναγιώτατε,
με βαθύτατη συγκίνηση και ιδιαίτερη τιμή, το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπάκτου, με ομόφωνη απόφασή του, Σας ανακηρύσσει Επίτιμο Δημότη της ιστορικής μας πόλης.
Παναγιώτατε,
επιτρέψτε μου, σε ένδειξη υπέρτατης τιμής να Σας παραδώσω το Χρυσό Κλειδί της Πόλης μας».

Την ύψιστη τιμή του Δήμου Ναυπάκτου προς τον κ. κ. Βαρθολομαίο, απέδωσε ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης, υποδεχόμενος στη Ναύπακτο την ΑΘΠ Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου.
Κατά την προσφώνησή του ο δήμαρχος Ναυπάκτου αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα και τη σημασία της ιστορικής επίσκεψης, αφού για πρώτη φορά Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται επίσημα τη Ναύπακτο.
«Αποτελεί ξεχωριστή και ανυπέρβλητη τιμή για την πόλη μας,
την ιστορική Ναύπακτο, η σημερινή Σας επίσκεψη. Αποτελείτε την κιβωτό της Ορθοδοξίας και του Γένους. Η πολυσχιδής δράση Σας, λαμπρύνει την Οικουμένη, και αποτελεί γνήσια έκφραση
της Αλήθειας και της Ορθοδοξίας»,
ανέφερε ο Δήμαρχος.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «Είμαστε όλοι υπερήφανοι
για τους αγώνες που καταβάλετε, προκειμένου το Φως της Αλήθειας
της Πίστης και της Γνώσης να φτάνει στα πέρατα της Οικουμένης. Ο βίος και η δράση Σας αποτελεί λαμπρό φάρο που μας καθοδηγεί.
Φωτίζετε με το έργο Σας την Ορθοδοξία και το Γένος. Παναγιώτατε,
Μας συγκινεί βαθύτατα το φιλάνθρωπο έργο Σας και ο πρωταγωνιστικός Σας ρόλος παγκοσμίως για την προστασία του Περιβάλλοντος. Ειδικά στη σημερινή, κρίσιμη εποχή είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο, να αναλαμβάνουμε όλοι πρωτοβουλίες και δράσεις
που αναδεικνύουν την αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενεές».

Κατά την Αντιφώνησή του η ΑΘΠ Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου κκ Βαρθολομαίος ανέφερε :

«Ευχαριστούμεν από καρδίας, κύριε Δήμαρχε, δια την θερμότητα της υποδοχής, δια τους καλούς λόγους της αγάπης σας και δια τας τιμάς τας οποίας, μετά του περί υμάς εντίμου Δημοτικού Συμβουλίου, επεφυλάξατε εις την Μετριότητα ημών. Τα κρατούμεν όλα ως τιμαλφείς αναμνήσεις εις το ταμείον της καρδίας μας. Να είσθε βέβαιος ότι σεις και η ευλογημένη πόλις σας θα έχετε πάντοτε ιδιάζουσαν θέσιν εις τας ταπεινάς Πατριαρχικάς ημών προσευχάς…Δεν είναι συνήθης η χαρά και η συγκίνησις την οποίαν αισθανόμεθα, ευρισκόμενοι εις την ιστορικήν και ωραίαν πόλιν σας, την καστροπολιτείαν της Οζολαίας Λοκρίδος, το καμάρι της ευάνδρου Ρούμελης, τον τόπον όπου η ιστορία γεφυρώνεται με τον πολιτισμόν. Ήλθομεν εις την Ναύπακτον του Αριστοδήμου και του Αγελάου, δηλαδή την Ναύπακτον της ενότητος, της ομοφροσύνης και της ειρήνης των Ελλήνων!...Εις την Ναύπακτον του Χωνιάτου, του Μανασσή και του Αποκαύκου, δηλαδή την Ναύπακτον των γραμμάτων και της βαθείας ευσεβείας του Γένους!...Ήλθομεν διότι σας αγαπώμεν!...Διότι είσθε λαός θεοσεβής και φιλογενής. Διότι πολλάς ωραίας σελίδας έχει εγγράψει η πόλις σας εις την ιστορίαν της Εκκλησίας και του Γένους. Σας φέρομεν από την Κωνσταντινούπολιν την μητρικήν στοργήν, την ολόθυμον ευχήν και την εγκάρδιον ευλογίαν της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας…..Είσθε πάντοτε εις τας προσευχάς μας. Η χαρά σας είναι χαρά μας, η πρόοδός σας είναι καύχημά μας, τα κατά καιρούς προβλήματα και αι θλίψεις σας διατρυπούν την καρδίαν μας….».

Μετά την υποδοχή του από το Δήμαρχο, στο Λιμάνι στη Ναύπακτο ακολούθησε Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κκ Ιερόθεος κατά την προσφώνησή του σημείωσε πως,

«Η επίσκεψή Σας στην Ναύπακτο μαζί με την τίμια Συνοδεία Σας προσδίδει ιδιαίτερη χαρά τόσο στον Μητροπολίτη και τον Ιερόν Κλήρο όσο και στο ευσεβές πλήρωμα της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως, γιατί είναι η πρώτη φορά τα τελευταία πεντακόσια χρόνια, που επισκέπτεται την Ναύπακτο Οικουμενικός Πατριάρχης. …
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην συνείδηση όλων των Ορθοδόξων αποτελεί ευλογημένο και ιερό θεσμό, ο οποίος καθιερώθηκε από τις Οικουμενικές Συνόδους, λαμπρύνθηκε από εξέχουσες Πατριαρχικές μορφές και καθαγιάσθηκε από τους ιδρώτες οσίων Πατριαρχών, αλλά και τα αίματα Ομολογητών και Μαρτύρων Πατριαρχών και Επισκόπων. Επομένως, δεν είναι ένας χώρος εξουσιαστικός και κοσμικός, αλλά κατ’ εξοχήν εκκλησιαστικός και αιματοβαμμένος. …
Αλλά και ο Ρουμελιώτικος λαός σέβεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον θεσμό και τα πρόσωπα τα οποία το υπηρετούν. Πράγματι, με την σημερινή έλευσή Σας εδώ συναντάτε έναν λαό, Κληρικούς και λαϊκούς, άρχοντες και αρχομένους, έναν λαό που αγαπά την Εκκλησία και την παράδοσή της, σέβεται τους Επισκόπους και την λατρευτική και μυστηριακή ζωή. Άλλωστε, αυτά τα γνωρίζετε και ο ίδιος, γιατί πολλοί Ναυπάκτιοι ζουν στην Αμερική, είναι ποίμνιό Σας και διαπρέπουν στις ελληνικές εκεί Κοινότητες της Ν. Υερσέης, του Σικάγου και αλλού και αγαπούν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής που υπάγεται στην δική σας ποιμαντική καθοδήγηση. …
Καλώς ήλθατε, Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα, από την Νέα Σιών, την Νέα Ιερουσαλήμ, που είναι η ένδοξη και πονεμένη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, η καλλίτεκνη Μητέρα μας, στην πόλη της Ναυπάκτου, που είναι και η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Ευλογήσατε τον λαό της επαρχίας αυτής και δεχθήτε τον ειλικρινή σεβασμό και την ανιδιοτελή αγάπη μας...».
Κατά το επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Δήμαρχος Ναυπάκτου δόθηκε αναμνηστική πλακέτα και μια γκραβούρα της Ναυπάκτου στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμο.
Την ΑΘΠ Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου κκ Βαρθολομαίο συνόδευαν κατά την επίσκεψή του στη Ναύπακτο οι Μητροπολίτες Μύρων κ. Χρυσόστομος, Ισπανίας κ. Πολύκαρπος, Χονγκ – Κόνγκ κ. Νεκτάριος, ο Μέγας Αρχιμανδρίτης π. Αθηναγόρας, ο Αρχιδιάκονος Μάξιμος, ο Τριτεύων Διάκονος Ανδρέας και οι αξιότιμοι κ. Νικόλαος Μαγγίνας, Κων/νος Τζοββανίδης.