Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την "απαξίωση"
του Νοσοκομείου και του ΙΚΑ Μεσολογγίου και του ΚΥ Μύτικα
Τα οξυμένα προβλήματα της δημόσιας υγείας στην Αιτωλοακαρνανίας φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους στους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης και Μιχάλης Κριτσωτάκης.
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές τονίζουν μεταξύ άλλων τα προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζουν το νοσοκομείο και η μονάδα υγείας του ΙΚΑ στο Μεσολογγίου και την ελλιπέστατη στελέχωση το ΚΥ Μύτικα. Οι βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να πληροφορηθούν τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες που πρόκειται να αναλάβουν άμεσα για να αναστραφεί η κατάσταση.
Ακολουθεί η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:
"ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κκ. Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Θέμα: Προβληματική η λειτουργία των μονάδων Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία
Η υπολειτουργία των μονάδων Υγείας, λόγω της έλλειψης ιατρών, στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας οδηγεί στην πλήρη απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας οδηγώντας τους ασφαλισμένους “στη λύση” των ιδιωτικών ιατρείων με ανάλογη επιβάρυνση των ιδίων, αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων.
Συγκεκριμένα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου υπολειτουργούν η παιδιατρική και καρδιολογική κλινική. Η Μαιευτική - Γυναικολογική λειτουργεί χωρίς διευθυντή. Παράλληλα αποχωρεί η αναισθησιολόγος, ενώ οριακή χαρακτηρίζεται και η λειτουργία της παθολογικής κλινικής.
Στο ΙΚΑ Μεσολογγίου παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων μετά τη λήξη των υφιστάμενων συμβάσεων, με αποτέλεσμα την παύση της λειτουργίας του μικροβιολογικού εργαστηρίου, την απουσία χειρουργού και παιδοχειρουργού, ενώ το Σεπτέμβριο λήγουν και οι συμβάσεις του ορθοπεδικού και της παιδιάτρου. Επίσης κενή παραμένει και η θέση του νευροχειρουργού.
Επιπροσθέτως βρίσκεται πλέον σε μεγάλο κίνδυνο η συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μύτικα (ΦΕΚ Β΄143/11.2.2003). Σύμφωνα με την ΚΥΑ Υ3α/ΓΠ/οικ.7822/04 (ΦΕΚ Β΄151 /30.1.2004) προβλέπονται για τη στελέχωσή του 23 θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνικού και λοιπού προσωπικού, εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί μόνο οι θέσεις δύο ιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέα, οδηγού ασθενοφόρου (με απόσπαση) και παρασκευάστριας. Παρά το γεγονός ότι μετά από τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας και τις ενέργειες της τοπικής αρχής δημοπρατείται και ανεγείρεται το νέο κτίριο, δεν καλύπτονται όλες οι θέσεις των αγροτικών ιατρών και δεν προκηρύσσονται οι θέσεις των ιατρών Γενικής Ιατρικής, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται οι εφημερίες και ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Έχει επίσης αναφερθεί έλλειψη καυσίμων στα ασθενοφόρα, ενώ ταυτόχρονα έχει λήξει και η ασφαλιστική τους κάλυψη. Τα παραπάνω προβλήματα παρουσιάζονται ιδιαίτερα οξυμένα τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε και αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των εξυπηρετούμενων ασθενών
Επειδή, εξαιτίας των παραπάνω προβλημάτων, οι ασθενείς καταφεύγουν αναγκαστικά στον ιδιωτικό τομέα επιβαρύνοντας τόσο τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, όσο και τα δικά τους και μάλιστα σε μια εποχή οξείας οικονομικής κρίσης.
Επειδή οι φορείς της περιοχής εκφράζουν υποψίες για υποβάθμιση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής.
Επειδή η Υγεία είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
1. Ποια μέτρα θα λάβουν για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων φορέων Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπών ειδικοτήτων προσωπικό ;
2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσουν, ώστε να μην προκύψουν επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών και να αποφευχθεί η διαφαινόμενη απαξίωση και υποβάθμιση των μονάδων Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Τάσος Κουράκης
Μιχάλης Κριτσωτάκης