Κατά το σχολικό έτος 2011-2012, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της πόλης μας από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΙΝΕΛΑ», διάρκειας μιάμισης ώρας, για μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄τάξεων των Δημοτικών Σχολείων.
Το πρόγραμμα παρακολούθησαν συνολικά 1.048 μαθητές από δημοτικά σχολεία του Μεσολογγίου, Ευηνοχωρίου, Νεοχωρίου, Κατοχής, Ελληνικών, Πενταλόφου, Γουριάς, Λεσινίου, Αγρινίου, Αιγίου, Πατρών, Οβρυάς Πατρών, Κέρκυρας και Νομού Ηλείας.
Στόχος ήταν να αναδειχτεί ο γνωστικός και εκπαιδευτικός ρόλος του Μουσείου και η εξοικείωση των μαθητών με το χώρο αυτό αλλά και με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας. Πιστεύουμε δε ότι, μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναδείχτηκαν η ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ο πολιτισμός του τόπου μας.
Το υλικό του προγράμματος αντλήθηκε από την εικαστική δημιουργία του Μουσείου, έτσι ώστε η εικόνα λειτούργησε ως κίνητρο για καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών και περαιτέρω δραστηριότητες, ενώ τα βιώματα που απέκτησαν συνδέθηκαν διαθεματικά με τα σχολικά μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας, της Ιστορίας, της Γεωγραφίας, της Λογοτεχνίας, αφού μέσω του προγράμματος προσεγγίσαμε και τα κυριότερα ποιητικά και μουσικά έργα του Σολωμού: «Ύμνος εις την Ελευθερία» και «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι».
Παράλληλα, αναπτύχθηκε η κριτική σκέψη, αλλά και ο συναισθηματικός κόσμος των μαθητών, αποκτώντας έτσι γενική εικόνα της τοπικής μας ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επιπλέον οι μαθητές καλλιέργησαν και μια θετική προδιάθεση για τη γλώσσα και γενικά το βιβλίο.
Με την εικόνα και το λόγο, απέκτησαν βιώματα, που χαράχτηκαν στη μνήμη τους και δέθηκαν μ’ αυτόν τον τόπο με τρόπο μοναδικό, αφού φεύγοντας, πολλοί από αυτούς έλεγαν πως μέσα τους θα κουβαλούν πλέον αυτήν την πόλη και πως στο μέλλον θα’θελαν πολύ να την ξαναεπισκεφτούν!
Μέσα στις δράσεις του προγράμματος να αναφέρουμε την έκδοση ενημερωτικού βιβλιοτετραδίου για τους μαθητές και τριμηνιαίας παιδικής εφημερίδας.
Για την παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, 18 Μαΐου, το Μουσείο πραγματοποίησε πρόγραμμα-αφιέρωμα, στον Ελβετό φιλέλληνα Ιωάννη-Ιάκωβο Μάγερ και τη δημοσιογραφία.
"Αναμφίβολα, το Μεσολόγγι, είναι μια ιστορική, ήσυχη πόλη, που δεν αφήνει ασυγκίνητο τον επισκέπτη, και μέσω του προγράμματος προσπαθήσαμε να του δείξουμε πως δεν έχασε την αίγλη του παρελθόντος, ενώ εξακολουθεί να επιβιώνει αξιοπρεπώς στην αγκαλιά της τραγουδημένης λιμνοθάλασσας, συνδέοντας το σήμερα με το ιστορικό παρελθόν της, που πουθενά αλλού δεν είναι τόσο ζωντανό όσο εδώ!" τονίζουν σε δήλωσή τους οι συντελεστές του προγράμματος, το οποίο υλοποίησε με επιτυχία ανιδιοτελώς η εκπαιδευτικός Φωτεινή Τσιτσώνη-Καβάγια.