Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Με καθολική συμμετοχή οι διήμερες εργασίες της "Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων" στο Μεσολόγγι - Κολακευτικά σχόλια για την οργάνωση και τη φιλοξενία


Με αξιοσημείωτη, τη σχεδόν καθολική συμμετοχή ολοκληρώθηκαν, αργά το βράδυ του Σαββάτου στο Μεσολόγγι, οι διήμερες εργασίες της «Ολομέλειας των Προέδρων» των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, με τους μετέχοντες να εκφράζουν κολακευτικά σχόλια τόσο για την οργάνωση, όσο και για τη φιλοξενία από τον Δικηγορικό Σύλλογο Μεσολογγίου που είχε τη γενική ευθύνη της διοργάνωσης.
Η πανηγυρική έναρξη των εργασιών της «Ολομέλειας» έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο κατάμεστο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, με μια υψηλού επιπέδου αλλά και συμβολισμών εκδήλωση, όπου εκτός των άλλων το παρών έδωσε η φυσική ηγεσία της Δικαιοσύνης, δηλαδή ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πέππας και ο Αντιεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αθανάσιος Κατσιρόδης.



Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου, Χρήστος Παΐσιος στην ομιλία του, ανοίγοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε, παρουσιάζοντας μια σειρά ιστορικών γεγονότων, στις ρίζες που «φύτρωσαν» στο Μεσολόγγι για τη θεμελίωση στη χώρα, του θεσμού της Δικαιοσύνης καθώς όπως τόνισε στο Μεσολόγγι λειτούργησε κατά την περίοδο της Επανάστασης το πρώτο εφετείο, το «Δικαστήριο των Εκκλήτων», ενώ και ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου είναι ανάμεσα στους τρεις πρώτους που συστάθηκαν στη χώρα, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορές στο ιστορικό παρελθόν της περιοχής.
Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας χαιρετίζοντας στην πανηγυρική έναρξη των εργασιών της "Ολομέλειας" εξέφρασε τη διάθεσή του το Ανώτατο Δικαστήριο να συμβάλει στη δημιουργία Μνημείο Πεσόντων Δικαστικών στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι 
Μάλιστα, ο κ. Παΐσιος κατέθεσε ως πρόταση στην «Ολομέλεια» την φιλοτέχνηση και ανέγερση μνημείου στον Κήπο των Ηρώων αφιερωμένο στη μνήμη των πεσόντων Δικαστικών κατά τις πολιορκίες του Μεσολογγίου. Πρόταση που υιοθετήθηκε άμεσα και από «βήματος» από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πέππα, αλλά και από την «Ολομέλεια» κατά την συνεδρίασή της, την επόμενη ημέρα. Είναι προφανές ότι όταν θα ολοκληρωθεί η πρωτοβουλία αυτή θα καταστήσει το Μεσολόγγι για ακόμη έναν λόγο σημείο αναφοράς του Δικαστικού κόσμου της χώρας.
Επίσης από τον παριστάμενο εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοινώθηκε η άμεση διάθεση πίστωσης από το Υπουργείο για τη συνέχιση των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης του Δικαστικού Μεγάρου Μεσολογγίου.
Κατά την πανηγυρική έναρξη της «Ολομέλειας» χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πέππας, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αθανάσιος Κατσιρόδης (σ.σ. είχε υπηρετήσει για μια πενταετία ως Εισαγγελέας στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου), ο εκπρόσωπος του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Μελίδης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της «Ολομέλειας», Δημήτρης Βερβεσός. Παρών ήταν επίσης και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος.
Ο Χρ. Παΐσιος απονέμει αναμνηστική πλακέτα στον εκπρόσωπο του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μελίδη 

Ο Χρ. Παΐσιος απονέμει αναμνηστική πλακέτα στονπρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πέππα 

Ο Χρ. Παΐσιος απονέμει αναμνηστική πλακέτα στον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κατσιρόδη 

Οι "οικοδεσπότες" πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Μεσολογγίου και Αθηνών Χρήστος Παΐσιος και Δημήτρης Βερβεσός
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από τη χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Χολέβα.

Την επόμενη ημέρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου έγινε η συνεδρίαση της «Ολομέλειας» που διήρκεσε έξι και πλέον ώρες αφού τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είχαν βαρύνουσα σημασία για τον κλάδο. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων τη συνεδρίαση απασχόλησαν  η προετοιμασία για τις ευρωεκλογές, η αποτίμηση της εφαρμογής του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το Σχέδιο Νόμου για τις Δικηγορικές Εταιρείες που  ασχολούνται με την είσπραξη απαιτήσεων και η Διαμεσολάβηση.
Στο περιθώριο των εργασιών της «Ολομέλειας» οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στον Κήπο των Ηρώων και σε άλλα ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα της περιοχής αποκομίζοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων.