Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Η «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ «ΦΙΛΩΝ» ΤΗΣ

Γιλέκο «Αμαλίας» κεντημένο με χρυσή  μεταλλική κλωστή  που χρονολογείται στο τέλος  του 19ου αιώνα, δωρεά της κυρίας Ελένης Πριοβόλου

Κατά το προηγούμενο τετράμηνο (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος – Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2019) η «Διέξοδος» με μεγάλη χαρά και  συγκίνηση,   δέχθηκε για την υποστήριξη των σκοπών της  ιδιαίτερες χειρονομίες αγάπης.
Χειρονομίες από φίλους  που, όπως και στο παρελθόν, έγιναν αθόρυβα,  απλόχερα και χωρίς σκοπιμότητες προκειμένου να στηρίξουν την πολυδιάστατη και πολυποίκιλη  δραστηριότητα του Κοινωφελούς Πολιτιστικού της Οργανισμού.
Πρόκειται για τις χρηματικές δωρεές  εκ μέρους των κ.κ.  Γιώργου, Ειρήνης & Κορίνας Γεωργιάδη (Μεσολόγγι),  Άγγελου & Άννας Πασσιοπούλου (Μεσολόγγι), Νίκου Χαρώνη &  Φήμιας Πετροπούλου – Χαρώνη (Αθήνα),  Ευγενίας  & Νικολάου Ιωαν. Τσιμπουράκη (Αθήνα),
Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα η «Διέξοδος» δέχθηκε δωρεές έργων τέχνης & κειμηλίων τα οποία, μαζί με τα πολλά δικά της  νέα αποκτήματα, ενίσχυσαν  τις μουσειακές της συλλογές.




Συγκεκριμένα οι συλλογές του  Ιστορικού της Μουσείου εμπλουτίστηκαν από τις δωρεές των κ.κ. Βασιλικής  Αγγελοπούλου (Μεσολόγγι) η οποία δώρισε έναν κορνιζαρισμένο  πίνακα ζωγραφικής -  έργο του Χρήστου Αθανασίου,  Κώστα Δελαπόρτα (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε μία άγκυρα παλαιού πριαριού, Θεόδωρου Κοτσάκη (Πάτρα) ο οποίος δώρισε παλαιές αλατιέρες, Θεόδωρου Μυλωνά (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε μία συλλογή  150 ελληνικών κερμάτων που κυκλοφόρησαν  το την περίοδο 1833 – 1869 και το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα,  Ελένης Πριοβόλου (Αθήνα) η οποία δώρισε ένα γιλέκο «Αμαλίας» κεντημένο με χρυσή  μεταλλική κλωστή  που χρονολογείται στο τέλος  του 19ου αιώνα  και ένα  κοντογούνι Ταναγραίας των αρχών του 20ου αιώνα αμφότερα προερχόμενα από την συλλογή Λήδας Σακελλαροπούλου, Λεωνίδα Στούμπου (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε 15 μεγάλων διαστάσεων φωτογραφίες από την έκθεσή του «Αιχμαλωτίζοντας την ομορφιά», Έλμας Τσαρούχη (Αθήνα) η οποία δώρισε δύο ελαιογραφίες – δικές της δημιουργίες και μία υφαντή – κεντητή  ποδιά Καραγκούνας του τέλους του 20ου αιώνα. 
Η Πολιτιστική Βιβλιοθήκη της «Διεξόδου» εμπλουτίστηκε με δωρεές βιβλίων που σχετίζονται με το Μεσολόγγι καθώς και βιβλίων Τέχνης εκ μέρους της  «Αγιορείτικης Εστίας» (Θεσσαλονίκη), Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας (Αθήνα), Βασιλικής Αγγελοπούλου (Μεσολόγγι), Νίκου Αντωνάτου (Αθήνα), Μίμμη Γεωργόπουλου (Αθήνα),  Ισίδωρου Ζουργού (Θεσσαλονίκη), Ιουλίας Ιωάννου (Αγρίνιο), Μαρίας  Λαμπρινού   (Αθήνα), Φιλομήλας Λαπατά (Αθήνα), Γιάννη Ξανθούλη (Αθήνα), Γιώργου Πολυκράτη (Αθήνα), Γιώργου Πρεβεζάνου (Μεσολόγγι),  Γιώργου Σαλαγιάννη (Μεσολόγγι),  Τριαντάφυλλου Σκλαβενίτη (Αθήνα), Λεωνίδα Στούμπου (Μεσολόγγι) και Νίκου Τσολίγκα (Χαλκίδα),
Τα Πολιτιστικά Αρχεία εμπλουτίστηκαν  με  δωρεές  των κ.κ. Ελένης Βλάχου (Μεσολόγγι) η οποία δώρισε την Μελέτη Ιχθυοβελτιωτικών Έργων Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού του έτους 1970, Δημήτρη Γ. Μούρκα (Μεσολόγγι) &  Πάνου Στεφανάτου (Μεσολόγγι) ο οποίοι δώρισαν  φωτογραφίες με κοινωνικά δρώμενα της πόλης της δεκαετίας 1930 &  1960 αντίστοιχα, Κώστα Πουλή (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε εφημερίδες της Κυβερνήσεως του 1861 και Νίκου Ράπτη (Αθήνα) ο οποίος δώρισε όλα τα φύλλα της εφημερίδος «Μεσολογγίτικα Χρονικά» από της ιδρύσεώς της το 1974 έως και το 1982 καθώς και εκατοντάδες φύλλα διάφορων Μεσολογγίτικων εφημερίδων («Πρωτοπορία», «Έξοδος», «Παρέμβαση», «Όλοι Εμπρός», «Περιφερειακή Ανάπτυξη», «Αιτωλοακαρνανία», «Ελευθερία») που κυκλοφόρησαν για μικρά χρονικά διαστήματα κατά την  περίοδο 1970 – 2000.    
Υπηρεσίες  και υλικά προσέφεραν οι κ.κ. Ιοκάστη Παναγιωτίδου,  Γιάννης Καράτσαλος, Νίκος Λινάρδος, Γιάννης Παπαδογιώργος, Νίκος Χαντζής, η Εταιρεία Χρωμάτων VITEX,  το Μηχανολογικό Γραφείο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΖΑΜΠΑΤΙΩΤΗ, το Λογιστικό Γραφείο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΟΥΛΑ και το Τεχνικό Γραφείο  ΣΠΥΡΟΥ ΦΟΝΤΑΛΗ.
Τέλος εκτός από την μόνιμη υποστήριξη του «ΚΟΡΔΟΣΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ», ανανέωσαν την εθελοντική χορηγική τους συνδρομή τα αρωγά μέλη της «Διεξόδου»  κ. κ. Ελένη Μαστρογεωργίου (Μεσολόγγι), Άκης Μπαλαμπάνης (Βρυξέλλες), Ελένη Μπαλαμπάνη (Μεσολόγγι), Μίνα Μπαλαμπάνη – Νάκα (Αθήνα), Ζωή -  Ευτυχία Ξαρλή (Αθήνα) και Κωνσταντίνος Αν. Ταλφανίδης (Αθήνα).
 Από τον ιδρυτή και τους συνεργάτες της  «Διεξόδου» εκφράζονται, για πολλοστή φορά,  άπειρες και εκ βαθέων  ευχαριστίες προς όλους  τους προαναφερθέντες δωρητές και υποστηρικτές  γιατί είναι οι άνθρωποι που, χωρίς να τους ζητηθεί και  χωρίς την οποιαδήποτε  ιδιοτέλεια,  στηρίζουν  την αδιάκοπη καθημερινή επί 20ετία εύρυθμη λειτουργία του Ιστορικού Μουσείου και της Πολιτιστικής της Βιβλιοθήκης.