Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Να ακυρωθεί η μεταστέγαση της Πυροσβεστικής Μεσολογγίου ζητά ο συνδυασμός "ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ"


Με τοποθέτησή του στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ», Παντελής Σκαρμούτσος εξέφρασε την αντίθεσή του στην επικείμενη μεταστέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου από το κέντρο της πόλης σε κτήριο επί της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων στο ύψος των αποθηκών του ΟΤΕ.
Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Σκαρμούτσου στο δημοτικό συμβούλιο όπου εξηγεί του λόγους της αντίθεσής του και ζητά την παρέμβαση της δημοτικής αρχής για να ακυρωθεί η μεταστέγαση:
«Τις τελευταίες ημέρες έχει ανακύψει ένα σοβαρό κατά την γνώμη των εργαζομένων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεσολογγίου, αλλά και πολλών πολιτών θέμα, με την μεταφορά της  Υπηρεσία εκτός του αστικού ιστού της πόλης.
 Σας παραθέτουμε ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης.
Με απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔ εγκρίθηκε η παραχώρηση χρήσης τμήματος οικοπέδου στο λιμάνι (Άγιος Νεκτάριος) για ανέγερση κτιρίου προς στέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου, αρμοδιότητας ΚΥ Αιτωλίας το έτος 1972.

Επίσης με τον υπ’ αριθμό 6200/5325/Φ.31334/23-6-1998 η ΚΕΔ επανήλθε στο ίδιο θέμα.




Τα  έτη 2006 και 2007 με το Ν.3389/2005 προβλεπόταν η κατασκευή νέου πυροσβεστικού κτιρίου στο  Μεσολόγγι με τη διαδικασία Σ.Δ.Ι.Τ. Έγιναν ενέργειες αλλά δεν τελεσφόρησαν τότε για διάφορους λόγους.

Μέχρι σήμερα η Π.Υ. Μεσολογγίου στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτίριο στο κέντρο της πόλης και καλύπτει αποτελεσματικά, από σημείο που βρίσκεται, τόσο την πυρασφάλεια όλου του αστικού ιστού και την έξοδο προς τις κοινότητες, όσο και την εξυπηρέτηση των δημοτών μας για γραφειοκρατικά θέματα (πυρασφάλεια, ανακριτικό, κλπ.), με σχετικά χαμηλό ενοίκιο.

Από πληροφορίες μας, επίκειται η μεταφορά της Π.Υ. σε άλλο ενοικιαζόμενο κτίριο μακριά από το κέντρο της πόλης στην παλαιά εθνική οδό ανάμεσα στον κόμβο Αγριλιάς και το παλιό LIDL.

Επειδή κατά την άποψή μας, αν υλοποιηθεί η μεταστέγαση της Π.Υ. Μεσολογγίου, θα υπάρξουν προβλήματα εξυπηρέτησης των δημοτών μας για γραφειοκρατικά θέματα (πυρασφάλεια, ανακριτικό, δελτίο συμβάντων, κλπ.), καθότι δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία στο σημείο, θα ταλαιπωρούνται οι υπάλληλοι στις μετακινήσεις τους και το βασικότερο θα μειωθεί ο βαθμός πυρασφάλειας του κέντρου της πόλης και του λιμανιού και μάλιστα με υψηλότερο ενοίκιο. Εκτιμούμε ότι μια τέτοια μεταστέγαση δεν ωφελεί αλλά βλάπτει το Δήμο και είμαστε αντίθετοι προς αυτό, μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος στέγασης της Π.Υ. Μεσολογγίου.

Για τους παραπάνω λόγους θα θέλαμε, ως Δημοτική Αρχή, να διατυπώσετε προς τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου, αλλά και προς το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το αίτημα :

Nα παραμείνει η υπηρεσία εντός του αστικού ιστού της πόλης, έως ότου βρεθεί τρόπος να κατασκευασθεί νέο σύγχρονο κτίριο με τις απαιτούμενες προδιαγραφές, στο ιδιόκτητο ακίνητο της πυροσβεστικής στην περιοχή του Λιμένα Μεσολογγίου.

Εάν αυτό γίνει, η πυροσβεστική Υπηρεσία θα μπορεί άμεσα να καλύψει αποτελεσματικά και τις ανάγκες τόσο της Μαρίνας, όσο και του εμπορικού λιμένα της πόλης.

Σας εκθέτουμε το πρόβλημα και ελπίζουμε να παρέμβετε ώστε να αποτραπεί η μετακίνηση της υπηρεσίας εκτός του αστικού ιστού της πόλης.»