Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Ο Μάριος Σαλμάς για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου του για την πρόληψη του Καρκίνου

Στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Αίγλη του Ζαππείου στο πλαίσιο της καμπάνιας για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, παρευρέθηκε ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριος Σαλμάς.

Η καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου θα διαρκέσει ολόκληρο τον Μάρτιο και συνδιοργανώνεται από τον Όμιλο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ και το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.

Μιλώντας στην συνέντευξη τύπου ο κ. Σαλμάς , αφού εξήρε το έργο των διοργανωτών , καθώς και τη συμβολή της πανεπιστημιακής κοινότητας και της επιστημονικής γνώσης στην κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και του εθελοντισμού , αναφερόμενος στις κυβερνητικές δράσεις επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής :

«Από τον Σεπτέμβριο, που ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, πολλά βήματα έχουν γίνει για να αποκτήσει η χώρα μας ενιαία και στοχευμένη πολιτική για την

αντιμετώπιση της πιο σημαντικής πολιτικής για τη δημόσια υγεία.

Ενδεικτικά αναφέρω την πρόοδο που έχουμε κάνει στην ολοκλήρωση του Αρχείου Νεοπλασιών, την υλοποίηση του Υγειονομικού Χάρτη της Χώρας, την εξέλιξη της εκστρατείας ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο, την απαγόρευση του καπνίσματος από όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, την έναρξη ολοκληρωμένου προγράμματος αγωγής υγείας στα σχολεία της χώρας, την στοχευμένη υποστήριξη δράσεων και προγραμμάτων της κοινωνίας των πολιτών για την ανακουφιστική φροντίδα, την έρευνα, την εκπαίδευση εθελοντών, την καταπολέμηση του στίγματος του καρκίνου.

Το Σχέδιο Δράσης μας επέτρεψε να έχουμε μία σαφή εικόνα για τις κυριότερες προκλήσεις που έχουμε ως κοινωνία, ως χώρα μπροστά μας για την μάχη κατά του καρκίνου και να προχωρήσουμε με οργανωμένο τρόπο αλλά και με ένα κοινό μέτωπο σε αυτή τη μάχη.
Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ο αγώνας αυτός δεν έχει τέλος.

Όπως είναι επίσης βέβαιο ότι όλα τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί. Έχουμε όμως βάλει πολύτιμα θεμέλια για να αποκτήσουμε επιτέλους ως χώρα συνέχεια στην άσκηση της αντικαρκινικής πολιτικής και ένα σύγχρονο πολιτισμό πρόληψης.

Σε αυτό τον αγώνα ο εθελοντισμός και η επιστημονική κοινότητα είναι πολύτιμοι εταίροι και συνεργάτες, και σας διαβεβαιώνω ότι η οργανωμένη πολιτεία θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στο στόχο να πάρουμε ως ενεργοί πολίτες τη ζωή στα χέρια μας».