Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Συγκλονιστικός ο Νικήτας Τσακίρογλου στην αυλαία του 30ου Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιάδων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την έναρξη του 30ου Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιάδων, το οποίο διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.

Οι θεατές που παρακολούθησαν το βραδυ του Σαββάτου τη θεατρική παράσταση ειναι βέβαιο ότι θαύμασαν το ψυχικό σθένος του Νικήτα Τσακίρογλου όχι μόνο για την εκπληκτική ερμηνεία του πρωταγωνιστικού του ρόλου αλλά για το γεγονός ότι παρά την αδιαθεσία του κυριολεκτικά "υποβασταζόμενος" βγήκε στη σκηνή για να ολοκληρώσει την παράσταση.

Αμέσως μετά ο κορυφαίος ηθοποιός διακομίστηκε προληπτικά στο νοσοκομείο Αγρινίου.

"Συγκλόνισε και τις πέτρες απόψε στο αρχαίο θέατρο Οινιάδων ο Νικήτας Τσακίρογλου. Ολοκλήρωσε τη παράσταση με εμφανές πρόβλημα υγείας. Πίσω απο τη σκηνή ανήσυχοι γιατροί και μπροστά οι θεατές συγκινημένοι απο την υπερπροσπάθεια . Ελπίζω με όλη μου τη καρδιά να ειναι καλά και υποκλίνομαι στο μεγαλείο του!" είναι ένα χαρακτηριστικό σχόλιο στο Facebook από θεατή της παράστασης.

Εκτός της παράστασης, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ κατά το διήμερο 22 και 23 Ιουλίου περιλάμβανε επίσης παράλληλες εκδηλώσεις όπως βιβλιοπαρουσίαση, διεξαγωγή ημερίδας και σεμιναρίου σχετικά με την τέχνη του Θεάτρου.

Την Παρασκευή 22 Ιουλίου, στο χώρο του κτιρίου «Συγγρού» στην Κατοχή Οινιάδων, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της «Διεξόδου», η εκδήλωση παρουσίασης του τετράγλωσσου ενημερωτικού οδηγού «Οινιάδες - Μια αρχαία Ακαρνανική πολιτεία» του Γεώργιου Ν. Ρόμπολα.

 

Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση συνεχάρη το δημιουργό Γ. Ρόμπολα, καθώς επίσης τον ιδρυτή του ιστορικού μουσείου «Διέξοδος» Ν. Κορδόση για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας. Μιλώντας δε για το Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου σημείωσε ότι «…Αποτελεί ένα κορυφαίο θεσμό πολιτισμού για το Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου αλλά και την περιοχή, για τον οποίο φέτος καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια προκειμένου να πλαισιωθεί τόσο με κορυφαίες παραστάσεις, αλλά και ιδιαίτερα αξιόλογες εκδηλώσεις, που στόχο έχουν την περαιτέρω αναβάθμισή το. Στόχος μας, είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο πολιτιστικής δραστηριότητας εστιάζοντας στην έννοια, το ρόλο και τη σημασία του θεσμού. Η περιοχή μας άλλωστε, έχει βαθιές και μακραίωνες ρίζες στην ιστορία και τον πολιτισμό».

Το πρωί του Σαββάτου 23 Ιουλίου στον ίδιο χώρο, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Αρχαίο Ελληνικό Δράμα και Θέατρο», στην οποία συμμετείχαν με ομιλίες τους η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας – Αρχαιολόγος Ολυμπία Βικάτου, ο αν. Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών Μάρτιν Κρέμπ, η λέκτορας του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Παν/μίου Πατρών Ελένη Καράμπελα και ο Φιλόλογος – Θεατρολόγος Γιώργος Μικέλης.

Στην ημερίδα επίσης παρευρέθηκε ο ηθοποιός Χρήστος Καλαβρούζος.

Το βράδυ του Σαββάτου23/7, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιελάμβανε την παρουσίαση της τραγωδίας του Σοφοκλή «Αντιγόνη» με τους Νικήτα Τσακίρογλου, Ιωάννα Παππά και Σταύρο Ζαλμά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η παράσταση χειροκροτήθηκε θερμά από το πολυπληθές κοινό για την εξαίρετη ερμηνεία των ηθοποιών της.

Το πρόγραμμα του 30ου Φεστιβάλ Οινιάδων, συνεχίζεται την Τετάρτη 3 Αυγούστου με την κωμωδία του Αριστοφάνη «Πλούτος».