Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Ας μπει επιτέλους στο Μεσολόγγι "στην άκρη" η μιζέρια και η κακομοιριά...

Μια πρώτης τάξης ευκαιρία επαναπροσδιορισμού στόχων για την περιοχή του Μεσολογγίου και κυρίως τρόπων επίτευξης αυτών αναμένεται να δώσει η «Αναπτυξιακή έκθεση υπηρεσιών και προϊόντων» που θα ανοίξει τις πύλες σε λίγες ώρες στο Μεσολόγγι.
Ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής και οι πολίτες αναμένεται να γνωρίσουν μια σειρά επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιφέρεια του Μεσολογγίου (σ.σ. Δυτική Ελλάδα και ίσως Ήπειρο) όπως επίσης και τον τρόπο λειτουργίας και δράσης φορέων όπως Επιμελητήρια, δήμοι κλπ.
Είμαστε βέβαιοι ότι όσοι επισκεφθούν την έκθεση θα διαπιστώσουν «ιδίοις όμμασοι» τους λόγους που άλλες γειτονικές μας περιοχές προοδεύουν. Όπως επίσης θα διαπιστώσουν το πως πρέπει να λειτουργούν φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την χάραξη αναπτυξιακών πολιτικών.
Το βέβαιο είναι ότι θα δουν και φορείς ή επιχειρήσεις από το Μεσολόγγι που κινούνται στην κατεύθυνση που περιγράψαμε, όμως θα είναι πολύ λίγες…  Και αυτό ίσως πρέπει να αποτελέσει το «στοίχημα» της διοργάνωσης, δηλαδή, θα πρέπει του χρόνου οι «ντόπιες» (σ.σ. μεσολογγίτικες) δράσεις που θα παρουσιαστούν να είναι εφάμιλλες αυτών άλλων περιοχών, που θα θαυμάσουμε, φέτος.



Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει να μπει στο περιθώριο η νοοτροπία της μιζέριας, της μικροπολιτικής, της απόδοσης ευθυνών στους «αόριστους» άλλους και κυρίως θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει χάραξη, ενός συγκεκριμένου πλαισίου για αναπτυξιακό σχεδιασμό, που θα στηρίζεται σε ρεαλιστικές βάσεις.
Επομένως, όσο στο Μεσολόγγι θα ασχολούμαστε, με το «εάν τα περίπτερα θα είναι περισσότερα ή λιγότερα με τα αντίστοιχα επί δημαρχίας Κατσούλη» ή με το «εάν είναι η 1η ή 5η έκθεση που διοργανώνεται στο Μεσολόγγι» ή με το «εάν ο Τσαλίκης είναι καλός ή κακός τραγουδιστής» ή με το «εάν η χωροθέτηση έγινε για να δοθεί αβαντάζ σε συγκεκριμένα μαγαζιά» δύσκολα πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν οι προοπτικές που προαναφέραμε…

Δ. Μαλαβέτας