Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Θετικός για παραχωρήσεις δημοσίων εκτάσεων στους δήμους Μεσολογγίου και Αγρινίου ο Τρύφωνας Αλεξιάδης

Τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη υποδέχθηκε χθες το απόγευμα στο Μεσολόγγι και συγκεκριμένα στην Πινακοθήκη ο Δήμαρχος της Ιερής Πόλης, Νίκος Καραπάνος, με τον οποίο είχε διεξοδική συζητηση για ζητήματα αρμοδιοτήτων του υπουργού, που αφορούν το Δήμο, καταθέτοντας παράλληλα και σχετικό υπόμνημα αιτημάτων.

Ο Νίκος Καραπάνος καλωσόρισε τον αν. Υπουργό, ενώ ακολούθως αναφέρθηκε σε θέματα απρόσκοπτης λειτουργίας υπηρεσιών αρμοδιότητάς του που εδρεύουν στο Μεσολόγγι (Δ.Ο.Υ. – Κτηματική υπηρεσία), ενώ στη συνέχεια υπέβαλλε αίτημα στον κ. Αλεξιάδη για την παραχώρηση ακινήτων και εκτάσεων τα οποία αν και βρίσκονται εντός του «ζωτικού» χώρου του Δήμου, αποτελούν κρατική ιδιοκτησία που παραμένει όμως αναξιοποίητη. Επιπλέον, τα περισσότερα από τα ακίνητα βρίσκονται σε συνθήκες πλήρους εγκατάλειψης με όσα επιπρόσθετα προβλήματα μπορεί να δημιουργεί η έλλειψη επαρκούς συντήρησής τους.

Επεσήμανε δε στον κ. Αλεξιάδη ότι ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, έχει προετοιμασθεί πλήρως σε επίπεδο του σχεδιασμού για την αξιοποίηση αυτών των χώρων, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και ανάδειξης της περιοχής. Ειδικά δε στο Μεσολόγγι, οι άμεσες προτεραιότητες παραχώρησης αφορούν δυο χώρους στο νότιο παραθαλάσσιο τμήμα της πόλης.

Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου παρέδωσε επίσης ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά τα τμήματα για τα οποία ζητείται η παραχώρηση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο αν. Υπουργός απαντώντας στον Ν. Καραπάνο, χαρακτήρισε την σημερινή συνάντηση ως αφετηρία ενός εποικοδομητικού διαλόγου για τα αιτήματα τα οποία παρέλαβε. Σε ότι αφορά τα ζητήματα που τέθηκαν από τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου σχετικά με την λειτουργία των υπηρεσιών, διέψευσε κάθε φημολογία περί μεταφοράς της Δ.Ο.Υ., ενώ για την Κτηματική Υπηρεσία σημείωσε πως για την εύρυθμη λειτουργία και αναβάθμισή της, θα ενισχυθεί με το απαραίτητο προσωπικό.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν η βουλευτής κυρία Μαρία Τριανταφύλλου, ο επικεφαλής του συνδυαςμου "Η Κοινωνία Μπροςτα", Π. Παπαδόπουλος, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι νομικών προσώπων του Δήμου, καθώς επίσης εκπρόσωποι υπηρεσιών αρμοδιότητας του Υπουργείου.

 

Βιομηχανικό πάρκο ζήτησε ο δήμαρχος Αγρινίου

Επόμενος στσθμός της περιοδείας του κ. Αλεξιάδη ήταν το Αγρίνιο όπου στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, συνοδευόμενος από τη βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαρία Τριανταφύλλου καθώς και στελέχη του κόμματος "προήδρευσε" σε διευρυμένη σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς της περιοχής, με θέμα «Η πορεία της Oικονομίας και ο στόχος της Δίκαιης Ανάπτυξης».

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γ. Παπαναστασίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Π. Τσιχριτζης και ο αντιπρόεδρος κ. Μπόκας , ο αντιπρόεδρος της «Ένωσης» Αγρινίου κ. Καλλίμορφος , ο κ. Κωστίκογλου, ως εκπρόσωπος των εμπόρων της περιοχής , ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας κ. Καψιαμπέτης και ο κ. Ζήσογλου εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και τον σύλλογο Λογιστών.

Ο δήμαρχος Αγρινίου έθιξε το ζήτημα της δημιουργίας Βιοτεχνικού Πάρκου, ώστε να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, πράγμα, όπως είπε, που πρέπει να συνδυαστεί με παραχώρηση δημόσιας περιουσίας κοντά στο σημείο που προβλέπεται η χάραξη για τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Στο ζήτημα ο κ. Αλεξιάδης φάνηκε να διάκειται θετικά, λέγοντας πως θα το εξετάσει σοβαρά.

Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας κ. Καψιαμπέτης, από την πλευρά του, ζήτησε πιο πολλούς ελέγχους στο έργο της μετακίνησης των πολιτών, ώστε να ανασταλεί το εκτεταμένο φαινόμενο υποκλοπής έργου από το ΚΤΕΛ.

Ακολούθως συζητήθηκαν τα θέματα της φορολόγησης, ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για πάνω από δύο ώρες.

Ο κ. Αλεξιάδης σε δηλώσεις του ζήτησε από όσους έχουν διαφορετική πρόταση από την κυβέρνηση, να την καταθέσουν ενώ τόνισε ότι «δεν ήρθε για μαυρογιαλουρισμό και για να «τάξει» πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν».

Στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Αλεξιάδης τόνισε: «Όσα από τα ζητήματα που μας έθεσαν μπορούν να αντιμετωπιστούν, θα αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αυτό μπορώ να το δεσμευτώ στους φορείς. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένο, δημοσιοποιημένο και είναι αυτό στο οποίο καταλήξαμε τον Αύγουστο του ’15 αλλά θέλουμε διάλογο και συνεργασία.

Προέκυψε μια δύσκολη συμφωνία, μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά ευτυχώς έχουμε ήδη πληρωμή της πρώτης δόσης και έχουμε μια προοπτική ανάπτυξης. Δεν παρουσιάζουμε success story , δεν πανηγυρίζουμε. Γνωρίζουμε τα προβλήματα των πολιτών και της κοινωνίας καιδεν τα περιγράφουμε αλλά προσπαθούμε να τα λύσουμε. Κάποια στιγμή, όποιος διαφωνεί με αυτή την πολιτική, πρέπει να καταθέσει τη δική του πολιτική πρόταση. Ακούμε πολλούς να διαφωνούν με αυτά που κάνει η κυβέρνηση, αλλά κανείς δεν έχει καταθέσει το δικό του πολιτικό αφήγημα για το τι έπρεπε να έχουμε κάνει».

 

Ακολούθησε ομιλία του αναπληρωτή υπουργού στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, όπου παρουσιάστηκε ο φορολογικός σχεδιασμός της κυβέρνησης και έγινε προσπάθεια να αντιστραφεί το κλίμα που υπάρχει σχετικά με τα δημόσια έσοδα και την φοροαποφυγή.