Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΕΛΟΣ , Ο βιονικός χαφ και δρομέας

Γράφει ο Μιλτιάδης Ζαβέρδας

Άλλη μία από τις μεγαλύτερες δόξες της ιστορικής ΑΕΜ έφυγε προχθές από κοντά μας. Ο Γιάννης Σταθέλος σε ηλικία 84 ετών, από τους παλαιότερους παίκτες της ΑΕΜ που είχαν απομείνει εν ζωή,πήγε να συναντήσει τους θρυλικούς συμπαίκτες του της χρυσής εποχής της ΑΕΜ, Χασιώτη, Κομματά, Λεωνάκη, Σκαρλάτο, Συνοδινό, Μαργέτη, Μονοκρούσο, Μαμαλούγκα,κλπ.

Μέλος φτωχής και πολύτεκνης οικογένειας με δύσκολα παιδικά χρόνια,ξεκίνησε το ποδόσφαιρο πιτσιρικάς στις αλάνες του Μεσολογγίου στην ανεπίσημη ομάδα της ΑΕ Καλιαντερίου.

Το 1949,17 ετών,εντάσσεται στην ομάδα της καρδιάς του, την Ένωση, όπου με το αναμφισβήτητο ταλέντο του, τις φυσικές του δυνάμεις και τον ζήλο που έδειχνε στις προπονήσεις δεν άργησε να καθιερωθεί στην βασική ενδεκάδα, στην αρχή ως δεξί μπακ και λίγο αργότερα ως χαφ.

Παράλληλα υπήρξε από τους μεγαλύτερους δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων της εποχής,έχοντας την τιμή να γίνει ο πρώτος Μεσολογγίτης αθλητής που αναδείχθηκε πρώτος νικητής στο ιστορικό για την πόλη μας αγώνισμα του Δρόμου Θυσίας το 1953.

 

Στην ΑΕΜ διέπρεψε γράφοντας την δική του ιστορία αγωνιζόμενος μόνο με τα χρώματά της επί 16 συνεχή χρόνια (1949-1965). Άνθρωπος με ανεξάντλητες δυνάμεις, που συνδύαζε την σκληρή δουλειά (φορτοεκφορτωτής , αλυκές), με την προπόνηση, χάρη στην μεγάλη του αγάπη για την ομάδα του και το ποδόσφαιρο.

Δυναμικός παίκτης με αδιάκοπο τρέξιμο και ατελείωτη αντοχή, έκλεινε όλους τους διαδρόμους και εξουδετέρωνε τους πιό επικίνδυνους αντιπάλους, έχοντας την ικανότητα να αγωνίζεται με επιτυχία σε όλες τις θέσεις του κέντρου, με επιπλέον χαρίσματα τις μπαλιές ακριβείας και τα τεχνικά κτυπήματα των φάουλ. Υπήρξε δηλαδή ένας σύγχρονος μέσος και πολυσύνθετος αθλητής που η παρουσία του στην ενδεκάδα της ΑΕΜ έδινε άλλη διάσταση στο παιγνίδι της.

Αυτός ήταν ο Γιάννης Σταθέλος, ένα υπόδειγμα αθλητού με ήθος, αγωνιστής στον στίβο και στη ζωή και μιά όμορφη και νοσταλγική ανάμνηση των παλιών Μεσολογγιτών φιλάθλων.

(Στις φωτογραφίες εικονίζεται ο Ι.Σταθέλος ως νικητής του Δρόμου Θυσίας μπροστά από την εικόνα της Εξόδου το 1953 και μία δεκαετία αργότερα σε εκτός έδρας αγώνα της ΑΕΜ μαζί με τον περίφημο Σκαρλάτο που δέχεται τα λουλούδια).