Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Π. Παπαδόπουλος: "Κάτω τα χέρια από τον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ Ι»!"

Άρθρο – Παρέμβαση του Πάνου Παπαδόπουλου, Δημοτικού Συμβούλου
με τη Δημοτική Παράταξη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Μεσολογγίου

Και ξαφνικά την ημέρα της Γ.Σ. 28/11 των Δημάρχων και πριν ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή του νέου Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι ουσιαστικά κόβεται το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» και μάλιστα με όρους προβοκάτσιας απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση σε σχέση με την με την χρηματοδότηση του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι». Ταυτόχρονα όμως έσπειρε τον πανικό σε όλους τους Δημάρχους της χώρας αναφορικά με τα ενταγμένα έργα, τους υπό εξέλιξη διαγωνισμούς, την ανάδειξη αναδόχων αλλά κυρίως με το τεχνικό τους πρόγραμμα για το 2020 το οποίο κυριολεκτικά είναι πλέον στον αέρα!
Έργα ύψους 1,235 δισ. ευρώ για ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τους Δήμους με γνώμονα την αντικειμενική κατανομή των πόρων και την υιοθέτηση των προτύπων ΕΣΠΑ για την ένταξη έργων, με μια απαράδεκτη απόφαση ρίχνονται στον κάλαθο των αχρήστων, χωρίς να υπολογίζονται οι όποιες συνέπειες που θα ακολουθήσουν.


Προφανώς, ο αρμόδιος Υπουργός δεν έχει καταλάβει ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Επιπλέον εκθέτει τη χώρα, η οποία έχει υπογράψει προγραμματική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Με δυο λόγια ο κ. Θεοδωρικάκος λέει ότι το πρόγραμμα ήταν περίπου απάτη και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έπιασε κορόιδο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που το συγχρηματοδοτεί!



Η γελοιότητα σε όλο της το μεγαλείο. Πώς θα αντιδράσουν τώρα οι “εκλεκτοί” Δήμαρχοι που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα; Θα κάνουν γαργάρα με αλατόνερο; Πού απευθύνεται ο κ. Υπουργός; Θαρρεί ότι το σύνολο των αιρετών δεν γνωρίζει ότι «η εκταμίευση των πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προϋποθέτει ότι έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση του έργου, έχει ορισθεί οριστικά ανάδοχος και έχει προχωρήσει η εκτέλεσή τους;».
Το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» σχεδιάστηκε με την προοπτική οι Δήμοι της χώρας να απορροφήσουν 2 δισ. ευρώ έως το 2021. Και βέβαια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών γνωρίζει πολύ καλά ότι η «αύξηση του ρυθμού δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σχετίζεται άμεσα με την ταχεία απορρόφηση των κονδυλίων και ότι η αρχική σύμβαση με τη χώρα ήταν για 100 εκατ. ευρώ και ότι το 2016 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αύξησε το ποσοστό της από 50% σε 75%».
Και ερχόμαστε τώρα στο δια ταύτα. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών πετάει στα σκουπίδια ένα πρόγραμμα “εργαλείο” ενταγμένων έργων 1,2 δισ. ευρώ που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς κανένα λόγο, τη στιγμή που η οικονομία της χώρας ορθοποδεί μετά από την κρίση. Το γιατί δεν είναι σαφές. Προφανώς θέλουν να διοχετεύσουν χρήματα της ελληνικής συμμετοχής του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κάπου αλλού. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς που.
Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου κινδυνεύει ΑΜΕΣΑ με το “πετσόκομμα” του τεχνικού του προγράμματος. Επιβάλλεται στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 3-12-2019 να ληφθεί ομόφωνη απόφαση καταδίκης. Τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ – ΠΕΔ) οφείλουν να αντιδράσουν άμεσα και αποτελεσματικά, χωρίς περιστροφές. Ο κίνδυνος απώλειας σημαντικών πόρων για τους Δήμους είναι προ των πυλών!
Η επιστροφή στην κανονικότητα λοιπόν, έρχεται πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμέναμε και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί άραγε να πετάνε λεφτά για έργα στους Δήμους, όταν έχουν τόσους πλούσιους φίλους να βοηθήσουν;     

Υ.Γ. Όπως είπε και κάποιος παλιός αυτοδιοικητικός, για τα χρήματα που έλαβε η Τοπική Αυτοδιοίκηση επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019… «ΣΥΡΙΖΑ θα λέτε και θα κλαίτε»…