Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Θαλάσσιες Χελώνες Caretta-caretta: Άλλοι δίνουν μάχη για την προστασία τους και άλλοι τις θανατώνουν... (VIDEO)


Από τον «Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων» με αφορμή την καταγραφή ενός ακόμη περιστατικού θανάτωσης χελώνας «καρέτα – καρέτα» στην περιοχή του Μεσολογγίου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Στη δημοσίευση της ιστοσελίδας «Τα Νέα» βλέπουμε τη βιντεοσκόπηση ενός όμορφου περαστικού στο λιμάνι του Μεσολογγίου, όπου δείχνει δύο θαλάσσιες χελώνες του είδους Caretta-caretta, να ερωτοτροπούν προσελκύοντας πολλούς περαστικούς να παρακολουθήσουν τα δύο χαριτωμένα ερπετά.
Από την άλλη παρουσιάζεται μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στη Φθιώτιδα, τονίζοντας έτσι τη θλιβερότητα της κατάστασης μέσα από τα δύο περιστατικά. (https://www.tanea.gr/2019/11/07/greece/i-dipli-opsi-tou-nomismatos-dyo-thalassies-xelones-xoreyoun-kai-mia-triti-keitetai-nekri/)





Δυστυχώς όμως η εικόνα αυτή δεν περιορίζεται σε μεμονωμένα περιστατικά. Στις 10/11/2019 άλλο ένα έγγραφο έφθασε στο Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, από το Λιμεναρχείο Μεσολογγίου, όπου ενημερώνει για την ύπαρξη νεκρής χελώνας στην περιοχή της Τουρλίδας. Η άτυχη χελώνα έφερε βαθύ τραύμα στον αυχένα της. Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από πέντε περιστατικά με παρόμοιες αιτίες όπου τα τραύματα οφείλονται σε αλιευτικά εργαλεία. Τα εντυπωσιακά αυτά πλάσματα μπλέκονται στα δίχτυα ή πλησιάζουν τους χωρους αλιείας,  με αποτέλεσμα πιθανών αλιείς να τα τραυματίζουν ή και να τα θανατώνουν με τα εργαλεία τους προκειμένου να τα απομακρύνουν.
Ο Φορέας έχει στις προτεραιότητές του την προστασία του είδους της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta καθώς ανήκουν στην κατηγορία των ειδών υπό εξαφάνιση. Η Λιμνοθάλασσα και η ευρύτερη περιοχή αποτελούν σημαντικό χώρο τροφοληψίας και αναπαραγωγής του προστατευόμενου είδους. Με συστηματική ενημέρωση πολιτών, παρακολούθηση και καταγραφή, ειδικά κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Φορέας δίνει μια καθημερινή μάχη για την διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της προστασίας του είδους