Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

"ΟΙΚΕΙΑ ΚΑΚΑ" το νέο βιβλίο του Μάκη Πασσίση


Ο Μάκης Πασσίσης έγραψε τα “ΟΙΚΕΙΑ ΚΑΚΑ” κατά την περίοδο 2006-2009, αλλά συγκεντρώνουν την «αγανάκτηση» όχι μόνο της δεκαετίας μέσα στην οποία γράφτηκαν, αλλά και των δεκαετιών που προηγήθηκαν.
Αποτυπώνουν - με έμμετρο και σκωπτικό τρόπο - την πολυσήμαντη, πολυποίκιλη και, δυστυχώς, πολύχρονη κακοδαιμονία που μας δέρνει πανταχόθεν. Μια κακοδαιμονία που όσο και αν προσπαθούμε να την αποδώσουμε και να την μεταφορτώσουμε στην …Τουρκοκρατία, τόσο και περισσότερο μας ενοχοποιεί και μας βαραίνει.
Τα “ΟΙΚΕΙΑ ΚΑΚΑ” μας, δηλαδή τα δεινά του οίκου μας, τουτέστιν του κοινού σπιτιού μας – που είναι η πατρίδα μας - δεν είναι (προφανώς) ούτε ουρανοκατέβατα, ούτε ξενόφερτα. Κυρίως, εκπορεύονται από εμάς τους ίδιους, τη νοοτροπία μας, τη συμπεριφορά μας, την αγωγή μας και βεβαίως, ως ένα βαθμό, και από αυτούς που διαλέγουμε κατά καιρούς να μας εκπροσωπούν και να μας κυβερνούν.
Κάποια από τα “δεινά” μας φαίνεται πως είναι σύμφυτα με το … (ας πούμε) “εθνικό” μας DNA, όπως π.χ. η διχόνοια, ο ατομικισμός, η επιμήθεια κ.λπ..
Κάποια τα αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια της ιστορικής μας πορείας, όπως τον ραγιαδισμό, τον ωχαδερφισμό, την μοιρολατρεία κ.α..
Τέλος, από την απελευθέρωση και δώθε, κυρίως όμως κατά τον τελευταίο μισό αιώνα, εκείνα που μας ταλανίζουν, προστιθέμενα συνεργικά στα προηγούμενα, είναι η ρουσφετολογία, η οικογενειοκρατία, η αναξιοκρατία, η αυθαιρεσία, ο χρηματισμός, ο στρουθοκαμηλισμός, ο άκρατος καταναλωτισμός, η μαλθακότητα και …πάει λέγοντας.
Ο Μάκης προσπαθεί με το χιούμορ του και με τον δικό του τρόπο γραφής να κεντρίσει, να διεγείρει και αν γίνεται να αναζωογονήσει, όσο ουτοπικό και αν φαίνεται αυτό, το σπουδαιότερο χάρισμα του Έλληνα, το φιλότιμο.
Μήπως και φιλοτιμούμενοι βάλουμε ένα χεράκι να ξεστραβώσουμε κανένα κακό.
Η παρουσίαση του βιβλίου “OIKEIA KAKA” θα γίνει τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 7.30 μμ. στον χώρο του βιβλιοπωλείου «ΜΠΑΤΣΙΟΥΛΑΣ» Πανόρμου 83, Αθήνα (κοντά στη στάση «Πανόρμου» του ΜΕΤΡΟ).