Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Εγκρίθηκε η πρόταση της ΑΙΤΩΛΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ για το Leader Αλιείας

Μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές
για την ευρύτερη περιοχή της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου
Τα οφέλη που θα προκύψουν και τις προοπτικές που δημιουργούνται στην περιοχή εφαρμογής του Leader Αλιείας τόνισαν, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο δημαρχείο Μεσολογγίου, οι δήμαρχοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος, Ναυπάκτου, Θανάσης Παπαθανάσης, Πυλήνης, Γιάννης Μπουλές και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αλιέων, Δημήτρης Κοτσόργιος ως μέλη της επιτροπής διαχείρισης τοπικού προγράμματος (ΕΔΤΠ) LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ ΑΙΤΩΛΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ – ΟΤΑ.
Αφορμή για την συνέντευξη τύπου αποτέλεσε η απόφαση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνας Μπατζελή με την οποία εγκρίθηκε η αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν για το πρόγραμμα Leader Αλιείας. Σύμφωνα με την απόφαση το τοπικό πρόγραμμα Leader Αλιείας που καταρτίστηκε από την ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ συγκέντρωσε την 5η υψηλότερη βαθμολογία. μεταξύ των 14 τοπικών προγραμμάτων που συμμετείχαν στο τελευταίο στάδιο της αξιολόγησης.
Με την έγκριση του Τοπικού Προγράμματος εξασφαλίστηκε η ένταξη του συνόλου της περιοχής παρέμβασης της ΑΙΤΩΛΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα (σ.σ. «Εφαρμογή της προσέγγισης Leader», «Leader Αλιείας», «ΟΠΑΑΧ») του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος κατά την συνέντευξη τύπου σημείωσε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδεικνύει ότι έμπρακτα βρίσκεται δίπλα στο νέο αγρότη, δίπλα στο νέα αλιέα δίπλα στον άνθρωπο που θέλει να μείνει στον τόπο του και να δημιουργήσει.
Θέλω να συγχαρώ δημόσια τον συνάδελφο μου δήμαρχο Πυλλήνης, Γιάννη Μπουλέ που με την ιδιότητα του διευθύνοντα συμβούλου της ΑΙΤΩΛΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ήταν η ψυχή της κοινής μας προσπάθειας. Επίσης θερμά συγχαρητήρια στον διευθυντή της εταιρείας Χαράλαμπο Μιχαλόπουλο και σε όλα τα στελέχη της εταιρείας.
Κι αυτό γιατί με τις ίδιες δυνάμεις της εταιρείας, χωρίς να δαπανηθούν χρήματα σε εξωτερικούς μελετητές κατέστη εφικτή, όχι απλώς η κατάρτιση μιας …πρότασης, αλλά μιας πρότασης που αξιολογήθηκε ως από τις καλύτερες απ’ όσες υποβλήθηκαν.
Η θετική αξιολόγηση της πρότασής μας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια συνεχή αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, αφού πέρα των χρηματοδοτήσεων που θα υπάρξουν μέσω της 4ης προγραμματικής περιόδου η περιοχή μας μπαίνει στο χάρτη ανάλογων χρηματοδοτήσεων και ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κι αυτό είναι το σημαντικό, ότι η περιοχή μας τυγχάνει πλέον ειδικής μεταχείρισης από την ΕΕ.
Σ’ αυτή την προσπάθεια πλέον δεν περισσεύει κανένας και πρέπει όλοι οι παραγωγικοί παράγοντες της Αιτωλοακαρνανίας να στρατευτούνε και να εργαστούν, ώστε να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη.»
Ο δήμαρχος Ναυπάκτου, Θανάσης Παπαθανάσης και Πρόεδρος του Δ.Σ. ΑΙΤΩΛΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ, επισήμανε τη σπουδαία εργασία του στελεχιακού δυναμικού της ΑΙΤΩΛΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ, το γεγονός ότι το σύνολο της περιοχής ευθύνης της εταιρείας είναι πλέον ενταγμένο σε ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τη σημαντικότητα της άριστης συνεργασίας μεταξύ των τοπικών φορέων και των πολιτών, δηλώνοντας ότι «…με την άριστη συνεργασία μεταξύ Δήμων, κοινωνικών φορέων και πολιτών επιτεύχθηκε η ένταξη της περιοχής μας στο Leader Αλιείας αποδεικνύοντας ότι το συμφέρον της κοινωνίας και των πολιτών είναι πάνω από μικροκομματικές αντιλήψεις του χθες. Κοινός μας στόχος είναι η ανάπτυξη της περιοχής μας με σεβασμό στο περιβάλλον».
Ακολούθως ο δήμαρχος Πυλήνης και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΙΤΩΛΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ, Γιάννης Μπουλές επισήμανε ότι η πρόταση καταρτίστηκε αποκλειστικά από το στελεχιακό δυναμικό της περιοχής χωρίς παραπομπές σε εταιρείες συμβούλων και ανέδειξε τη σημαντικότητα του προγράμματος για την ανάπτυξη της περιοχής, δηλώνοντας ότι «…βάσει των αποτελεσμάτων εάν η Αιτωλική Αναπτυξιακή δεν είχε καταθέσει πρόταση τότε ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας δεν θα εντασσόταν στο πρόγραμμα LEADER Αλιείας».
Τέλος ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας, Δημήτρης Κοτσόργιος, επισήμανε τη σημασία του προγράμματος για την περιοχή και τις προοπτικές που ανοίγονται για νέες χρηματοδοτήσεις, τονίζοντας ότι «… πρέπει να κοιτάξουμε το από εδώ και πέρα, ώστε να αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο».


Στο πλαίσιο του διαγωνισμού εγκρίθηκαν τα Τοπικά Προγράμματα των ακόλουθων αναπτυξιακών εταιρειών: ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ.


Τέλος, στην επιτροπή διαχείρισης του Τοπικού Προγράμματος Leader Αλιείας συμμετέχουν: ΤΕΔΚ Αιτωλοακαρνανίας, Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Δήμος Αιτωλικού, Δήμος Ναυπάκτου, Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, ΤΕΕ – Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδας, Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων «ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ», Σωματείο Ελευθέρων Αλιέων Αιτωλικού «Ο ΝΤΟΛΜΑΣ», Εμπορικός Σύλλογος Ναυπάκτου και Σύλλογος Νεολαίας Μεσολογγίου.