Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα στην Ανατολική Κλείσοβα

Απάντηση του Δήμου Μεσολογγίου στην ανακοίνωση της ΠΚ του ΣΥΝ
Από το δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σχετικά με ανακοίνωση της ΠΚ Μεσολογγίου του ΣΥΝ( εδώ η ανακοίνωση του ΣΥΝ) για τη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας ανακοινώνεται:

«Παρά την υποβάθμιση που είχε υποστεί η εν λόγω περιοχή εξαιτίας των έργων που εκτελέστηκαν την δεκαετία του ’70 (αποξήρανση κλπ.) με συνεχείς παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η εξυγίανση της περιοχής και ταυτόχρονα η αναστροφή της κατάστασης που επικρατούσε εκεί.
Συγκεκριμένα:
• Με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ από τις αρχές του 2007 σταμάτησε η ανεξέλεγκτη απόθεση και καύση των σκουπιδιών στην ανατολική Κλείσοβα και παράλληλα ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της εκεί χωματερής.
• Εγκαταστάθηκε σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των φυσικοχημικών παραμέτρων
• Έγινε άρση των παλιών φραγμών του εσωτερικού ιχθυοτροφείου
• Ο δήμος και η νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με τον συνεταιρισμό αφαίρεσαν τις συσσωματώσεις που έκλειναν εντελώς τις ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις και παράλληλα εμπόδιζαν την κυκλοφορία των νερών σε όλο το εύρος της περιοχής
Σύμφωνα με τον όρο της διακήρυξης για την εκμίσθωση του ιχθυοτροφείου η εκμετάλλευση του δεν μπορούσε να ξεκινήσει εάν δεν ολοκληρωνόταν τα έργα για την άρση των συσσωματώσεων. Παράλληλα το επόμενο χρονικό διάστημα θα υλοποιηθούν ανάλογες παρεμβάσεις ύστερα από την έγκριση προτάσεων που έχουν κατατεθεί ιδιαίτερα στο Leader Αλιείας.
Στο Leader Αλιείας έχουμε προτείνει:
• Την αγορά βυθοκόρου ώστε συστηματικά να γίνεται διάνοιξη των στομίων για την καλύτερη κυκλοφορία των νερών και κατά συνέπεια για αύξηση της ιχθυοπαραγωγής
• Την κατασκευή αντλιοστασίου με χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων ώστε να εξασφαλιστεί η συνεχής ροή αρμυρών υδάτων στη λεκάνη της ανατολικής Κλείσοβας και να διευκολυνθεί η κίνησή τους στον Πατραϊκό κόλπο για την ανανέωσή τους. Δηλαδή την περίοδο της ρήχης να εξασφαλίζεται η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων αρμυρών υδάτων
• Τη ρύθμιση της λειτουργίας των αντλιοστασίων ώστε να μη σταματά η ροή των υδάτων
• Τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων των ιχθυοτροφείων ώστε να βελτιωθεί η διαμονή των αλιέων
• Τη βελτίωση της βατότητας των δρόμων.

Όσον αφορά την ποιότητα των υδάτων και κυρίως των αλιευμάτων από τους ελέγχους που έχουν γίνει δεν έχουν προκύψει ευρήματα που να τα καθιστούν ακατάλληλα και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Από τα αποτελέσματα ελέγχων που έγιναν σε αλιεύματα από την ανατολική Κλείσοβα από το «Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» σε δείγματα που εστάλησαν από τη διεύθυνση Αλιείας της ΝΑ Αιτωλοακαρνανίας ΔΕΝ ΕΥΡΕΘΗΣΑΝ ΠΑΘΟΓΟΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ή κάτι άλλο με ΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ. Τα αποτελέσματα των εν λόγω ελέγχων είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε.

Σχετικά με τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού του δήμου Μεσολογγίου θα πρέπει να τονιστεί ότι από τετραετίας και πλέον η επεξεργασία των λυμάτων είναι τριτοβάθμια κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το αποτέλεσμα της επεξεργασίας είναι καθαρό νερό και έτσι δεν υπάρχει οποιαδήποτε επιβάρυνση του οικοσυστήματος.
Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός της συλλογής λυματολάσπης, η οποία προσωρινά θάβεται σε γειτονικό οικόπεδο και σύντομα ύστερα από την ολοκλήρωση των ανάλογων διαδικασιών θα συλλέγεται από ειδική εταιρεία ανακύκλωσης.
Αναφορικά με το σχόλιο της ανακοίνωσης, περί «εισπρακτικής» λογικής και πρακτικής του δήμου το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι «ουδέν ψευδέστερον»!!!
Κι αυτό γιατί:
1. Τα ποσά από τα ενοίκια που καταβάλουν οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί διατίθενται αποκλειστικά για την υλοποίηση έργων αναβάθμισης της περιοχής (πχ. άρση συσσωματώσεων)
2. Με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχουμε προβεί στην απαλλαγή από την καταβολή της β΄ δόσης του 2008 λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που μηδένισαν την ιχθυοπαραγωγή
3. Η εκμίσθωση των ιχθυοτροφείων γίνεται με ανοιχτές δημοπρασίες και τερματίστηκε το καθεστώς των «πελατειακών» σχέσεων.
Επομένως γίνεται αντιληπτό ότι η ανακοίνωση της ΠΚ του ΣΥΝ Μεσολογγίου και τα ερωτήματα που τέθηκαν δημιουργούν μόνο εντυπώσεις, λόγω ελλιπούς γνώσης των συντακτών της για τις δράσεις που υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται και πρόκειται άμεσα να υλοποιηθούν στην περιοχή της ανατολικής Κλείσοβας.»