Τρίτη, 20 Ιουλίου 2010

Διελεύκανση και απόδοση ευθυνών για το εργατικό δυστύχημα στο Μεσολόγγι ζητά το ΕΚΜ


Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου με αφορμή το χθεσινό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο εργοτάξιο της «ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ» στην περιοχή «ΦΙΛΟΘΕΗ» Μεσολογγίου με ανακοίνωσή της εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου εργαζόμενου και δηλώνει την συμπαράστασή της με κάθε πρόσφορο τρόπο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΜ: «Κατά πως φαίνεται η εντατικοποίηση της εργασίας και οι συνθήκες πλέον δουλειάς, εντείνουν και αυξάνουν τους κινδύνους και ορισμένες φορές οδηγούν και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών με ανυπολόγιστο κοινωνικό και οικογενειακό κόστος.»
Ταυτόχρονα η διοίκηση του ΕΚΜ θέτει μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις συνθήκες του δυστυχήματος. Συγκεκριμένα θέτει τα παρακάτω ερωτήματα:
1. Τηρήθηκαν οι όροι υγιεινής και ασφάλειας από τον ανάδοχο του έργου;
2. Ήταν ασφαλισμένος νόμιμα ο άτυχος εργαζόμενος και υπό ποιες συνθήκες;
3. Ποιο το καθεστώς (ωράριο, υπερωριακή απασχόληση, άλλη μορφή εργασίας) στο εν λόγω κομμάτι της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ;
4. Οι κανόνες εργασίας σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των εργαζομένων, οδήγησαν στο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα;
«Σε κάθε περίπτωση ζητάμε απαντήσεις και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτείας και από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να ριχθεί φως στην υπόθεση αυτή και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες νόμιμες κυρώσεις.
Τέλος δηλώνουμε ως Διοίκηση του Ε.Κ. Μεσολογγίου ότι θα προστατεύσουμε τους εργαζόμενους του χώρου ευθύνης μας, από κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία και αντίληψη που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια είδος εν ανεπαρκεία, βωμό στο ανάλγητο μνημόνιο του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, που πλήττει καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους»,
καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΚΜ.