Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

"Δεν άφησε τίποτε να πέσει κάτω" ενώπιον της εξεταστικής για τη SIEMENS ο Χρίστος Βερελής


Αρνήθηκε σήμερα ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Βερελής, ότι είχε υπογράψει οποιαδήποτε σύμβαση ή τροποποίηση συμφωνίας, στην οποία υπήρχε και η παραμικρή συμμετοχή της Siemens. Ο κ. Βερελής επικαλέστηκε αρκετές φορές την ακεραιότητά του, αφήνοντας, παράλληλα, έμμεσες αιχμές για τη δράση του επίσης πρώην υπουργού Μεταφορών, Τάσου Μαντέλη.
«Μπήκα στην πολιτική πλουσιότερος από ό, τι είμαι σήμερα. Γι' αυτό δεν δέχομαι ούτε ως ακραία υπόθεση να καταταγώ στην ίδια ομάδα με κάποιους που δέχτηκαν και καταδέχτηκαν να πάρουν "χορηγίες" ή με άλλους που αύξησαν κατά δεκάδες φορές την περιουσία τους μέσα στην πολιτική» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Χρίστος Βερελής αποκάλυψε για πρώτη φορά για τις πιέσεις που δέχθηκε ο ίδιος από τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τόμας Μίλερ αλλά και από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο για ένταξη του ΟΣΕ στο σύστημα ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων C4I, και σημείωσε ότι αρνήθηκε παρά το γεγονός ότι την εποχή εκείνη υπήρξε έξαρση δολιοφθορών στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Σε ερώτηση που του τέθηκε για τις ενέργειές του ως προς τον ΟΣΕ, ο κ. Βερελής υποστήριξε ότι προάσπισε απολύτως τα συμφέροντα του Οργανισμού, λέγοντας ότι ο ίδιος αντιμετωπιζόταν ως «πρόβλημα» για τη Siemens και τους Γερμανούς, καθώς έβαζε προσκόμματα και επέμενε στην αυστηρή τήρηση των προθεσμιών στις συμβάσεις.
Επίσης ο κ. Βερελής αναφέρθηκε στην υπόθεση ΜΑΝ λόγω της οποίας παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα πέρυσι υπογραμμίζοντας ότι: «Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή μου για την προσωπική μου στάση απέναντι σε θέματα ηθικής τάξης και δεοντολογίας θέλω να υπενθυμίσω ότι όταν προ έτους δημοσιεύθηκαν υπαινιγμοί περί δήθεν έστω πολιτικής ευθύνης μου στην υπόθεση ΜΑΝ παραιτήθηκα από τη θέση του Βουλευτή.
Μια ασυνήθιστη ενέργεια για τα πολιτικά πράγματα στη χώρα μας. Τόσο ασυνήθιστη ώστε από ορισμένους θεωρήθηκε ύποπτη.
Σήμερα, που δικαστικά η υπόθεση έχει διαλευκανθεί στη Γερμανία και είναι ξεκάθαρο πέραν κάθε αμφιβολίας ότι δεν με αφορά, αλλά και διαγράφονται τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην Ελλάδα, (η σχετική δικογραφία βρίσκεται στην εισαγγελία Αθήνας) η τότε ενέργειά μου δικαιώνεται ως μια διαφορετική στάση απέναντι στην απαξίωση της πολιτικής, των πολιτικών και την ισοπέδωση όσων ασκούν πολιτική εξουσία.»
Τέλος ο Χρίστος Βερελής υπενθύμισε μια σειρά από ενέργειές του και προτάσεις του όπως αυτή που είχε κάνει το 2008 για τοποθέτηση Υπουργού Οικονομικών κοινής αποδοχής.

«Η πολιτική μου διαδρομή δεν ήταν μια στρογγυλή τούμπα! Είχε γωνίες. Είχα απόψεις και την ευθύνη να τις λέω. Όπως όταν έγκαιρα χτύπησα καμπάνες για τον τεράστιο οικονομικό κίνδυνο που ερχόταν για την Ελλάδα. Παρεξηγήθηκε η πρότασή μου για Έλληνα Υπουργό Οικονομίας κοινής εμπιστοσύνης των κομμάτων στα τέλη του 2008. Θα ήταν προτιμότερο αυτό από την παρουσία του ΔΝΤ» είπε με νόημα ενώπιον των μελών της εξεταστικής αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές κατά όσων τον είχαν επικρίνει για την πρότασή του.